Szabadidő

Városok, ahogy az útikönyvekben nem találod: Bázel

A legenda szerint egyszer megkérdezték Einsteintől, hol lenne legszívesebben, ha eljön a világvége. Svájcban – felelte ő –, mert oda mindig minden késve érkezik. Mára nagyot változott a világ, így Svájc is. Nézzünk körül!

Svájc a semlegesség szimbóluma, kitörölhetetlenül. (Kis példa: a Twilight harmadik részében még Bella is – a vérfarkasok és a vámpírok között – legszívesebben Svájcnak képzelné el magát.) Kedvenc költőnőm, Emily Dickinson régen még így sóhajtott egy versében: „Életünk Svájc. Csöndes, hideg.

Hol van már mindez? Megtanultuk, hogy ez az ország több, mint a pontos órák, a havasi gyopár, és a csokoládé. A külön kanton, Bázel pedig igazi kis gyöngyszem, művészek, tudósok, építészek új paradicsoma. A sok látnivalóra és múzeumra nem térek ki, ezentúl a városok kapcsán csak olyan dolgokról írok, amiknek bajos lenne utánanézni a szakirodalomban. Nekem szerencsém volt: él Bázelban egy nagyon kedves ismerősöm, László Károly, az ismert műgyűjtő (itthon Veszprémben láthatjuk a gyűjteményét, a László Károly Múzeumban), az ő vendégeként élvezhettem már többször a város szépségeit. 

Városok, ahogy az útikönyvekben nem találod: Bázel

Kérdés, hogy mikor utazzunk. Célszerű olyan időpontot választani, amikor valami nagy megmozdulás van a városban. (Itt tájékozódjunk: www.basel.ch) A legkedveltebb program az ArtBasel, ez az egyedülálló képzőművészeti vásár, amely mindig június elején-közepén nyílik meg. Ám ha ezt célba vesszük, foglaljuk le jó előre a jegyeinket és szállásunkat, mert már a magánházak kis szobái is telve vannak vendégekkel. Persze néha lehet szerencsénk (a pletyka forrása abszolút megbízható). Idén az egyik luxusvilla bérlését visszamondták, mert nem akadt a hatodik szobához is különálló fürdőszoba. Megkérdeztem, ki lenne az, akinek így nem felel meg a lakhatás. A válasz ennyi volt: Leonardo DiCaprio. Huh. Tényleg rengeteg hírességgel futhatunk ilyenkor össze, csak úgy. Egyszer éppen egy hatalmas installációt nézegettem, mikor ismerősöm megbökött: „Bírod Brad Pittet?” „Nem igazán” – feleltem. „Kár, pedig itt áll melletted…

ArtBasel - legközelebb 2011. június 15-19.
ArtBasel – legközelebb 2011. június 15–19.

Akit a sztárok nem vonzanak, hanem inkább a szép kézművestárgyak érdekelnek, annak a Basler Herbstmessén a helye, október végén (idén 23-án kezdődik). Ez a világ egyik legrégebbi vására, 1741-ben hozta létre III. Friedrich császár, hogy „örök időkig” működjék. Van itt minden, a vurstlitól a különféle előadásokon át a tradicionális ételekig. És ne higgyük, hogy csak a vagyonosoknak áll a zászló: én a legszebb kiegészítőimet vettem itt a fantasztikus mesterektől. 

Basler Herbstmesse - 2010. október 23-tól
Basler Herbstmesse – 2010. október 23-tól

Városok, ahogy az útikönyvekben nem találod: Bázel

Aki a mulatozást kedveli, az február végén látogasson Bázelba, akkor van ugyanis a középkorból eredő FasNacht – a furcsa farsang. Az egész város megőrül, éjfélkor kezdődik a mulatság. Mindenki beöltözik, az utcákon nincsen világítás, csak a jelmezek és a fáklyák adják a fényeket: ragyog minden a Münstertől a Freie Strasséig!

Fastnacht Bázelben
Fastnacht Bázelben

Itt és a környéken egyébként könnyelműen élhetünk vásárlási szenvedélyünknek. Ám nekem a személyes kedvencem a Rajna túlpartján, Kleinbaselben (ez a város kevésbé jó része, teli bevándorlókkal, de teli érdekes albán és orosz ételüzletekkel is), a Claraplatznál található Mata Hari. Legutóbb kiderült: magyar tervezőnő a tulajdonos. Elképesztő cuccokat lehet levadászni nála, a szőrös szoknyától az egész mellkast betöltő bizsuig (most is itt lóg egy a nyakamban…).

Sipos Dániel
Fotó: Sipos Dániel

Ha ennyi helyen nem találtunk semmit, irány a Stücki, Svájc egyetlen plázája, amelyet idén adtak át, eddig ugyanis a kisebb üzletek védelmében nem épülhettek plázák az országban. Aki ennél bizarrabb dolgokra vágyik, maradjon a belvárosban, és keresse meg a Tausendjungfraugrässleint (Ezer szűz lépcsője – a város egyébként a sok hegy-völgy miatt telis-tele van lépcsővel), ott rögtön van egy miniházikó, ahol egy magányos kalligráfus lakik. A porta alján a kis üzletében gyönyörű papírokat, tollakat vehetünk, míg közvetlenül mellette a Condomeria a legdurvább szexuális kellékkel. Nem részletezném, mikre bukkantunk – ehhez még az én fantáziám is kevés volt…

Fotó: Sipos Dániel
Fotó: Sipos Dániel

A város egyébként folyamatosan épül és szépül, modern toronyházakkal (most egy százhatvan méteres épül épp) gazdagodik a tájkép, a világ topépítészei álmodják meg ezeket a csodákat. De az igazi ámulat a Vitra Campus, mely egy kis kirándulással elérhető, Weil am Rheinban van. Itt még a buszmegálló is dizájnmunka, és az új, most átadott székmúzeum úgy néz ki (Herzog- és De Meuron-tervezés), mintha sok kicsi házat egymásba építettek volna. 

Fotó: Sipos Dániel
Fotó: Sipos Dániel

Másfajta művészetet tükröznek a graffitiházak, ahol szabadon kiélhetik magukat a szórófej elkötelezettjei. A legszebb az egykor nyári kaszinóból lett ifjúsági ház a St. Alban városrészben, de máshol is találhatunk ilyen alkotásokat.

Fotó: Sipos Dániel
Fotó: Sipos Dániel

Városok, ahogy az útikönyvekben nem találod: Bázel

Magassági mámor: top 5 élmény a Magas-Tátrában »

Ha pedig elegünk van a felszínből, menjünk le a város alá! Ott fut a csatorna, ahová folyamatosan túrákat szerveznek. Én még egyre sem jutottam el, annyira lefoglalt ez a színes hely, ahol unatkozni egyszerűen lehetetlen.

Még több infó a városról: Basel.lap.hu »

Még több hasznos információ Svájcról: www.myswitzerland.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top