Szabadidő

10 év 10 nap alatt: a tévében rondák vagyunk

Az átlagember szükségképpen ronda, ha a tévében mutogatott ideálokhoz mérjük. De akarunk-e rájuk hasonlítani?
Fotó: press.viasat.tv
Lakatos Márk
Fotó: press.viasat.tv

Mindenki csúnya. Mindenki selejt. Senki sem olyan, mint a címlapokon. Igazából senkin sem áll úgy az a forrónadrág, mert a kirakati bábu fenekét műanyagból csinálták, a címlaplányét pedig számítógéppel. Amikor felébredsz reggel mellettem, ott az arcodon a párna nyoma, kócos vagy, a kis felhős pizsamád pedig egyetlen kifutón sem állná meg a helyét.

Mégis szebb vagy, mint bárki, akit fotón hoznak elém. Mégis jobb vagy, mint bárki, aki címlapon mondja meg, hogy milyen a jó szex, milyen a divatos nő, milyen a tökéletes példány. Szebb és jobb vagy, mert húsból vagy, és vérből, mert az alkaromon éreztem este, ahogy szuszogtál, mert nem kamerának, muszájból mosolyogtál, hanem mert szeretsz velem lenni. Igazi vagy, és ez azt is jelenti, hogy változol, meg azt is, hogy nem mindig az előnyösebb profiloddal jössz.
Úgyhogy ha megdicsérem a Viasat3 legújabb műsorát, akkor muszáj egyúttal a valódi, eredeti, kézzelfogható szépséget is ünnepelni. Sőt, a műsort nemcsak dicsérni fogom, de kritizálni is, mert nemcsak segít, árt is.

Kezdjük azonban a szebbik felével! Ma már tény, hogy Lakatos Márk az első magyar „celebstylisttá” nőtte ki magát, nem is nagyon lehetett volna másra bízni a 10 év 10 nap alatt című műsort. Nem titok, hogy a korábbi próbálkozásai kapcsán elégtelennek ítéltem benne az empátiát, az átütő erőt, az őszinteség – de oké, ez itt nem Amerika, itt máshonnan indul az, aki a „közismert meleg divattanácsadó” figuráját célozza. Előzmények nélküli feladat, nincs mire építeni, és mára kétségkívül sokat fejlődött, rá lehet bízni a műsort, ahol egyébként tényleg vannak nagyon fontos eredmények.

Magyarország nem gazdag ország. Van egy sajátságos nyomorkultúránk, a kenyeret is kenyérrel evő, a csokit nevetségesen picuri darabokban áruló kultúra, ahol a szépségápolás is egészen más sztenderdekkel dolgozik. A zöm számára nem elérhető a mesterfodrász, a profi sminkes, nem engedheti meg magának a drága krémeket és kezeléseket. Nincs pénzünk, és így nincs időnk sem arra, hogy a jóléti társadalmak ilyen tevékenységét másoljuk. Ezért nálunk a nők még frusztráltabbak, mert erőn felül kellene teljesíteniük, hogy a sokkal gazdagabb országok lakói számára is elérhetetlen szépségideálokat közelítsék.

Ott van az arcukon, mikor a műsor elején kiállítják őket egy nyilvános térben, forgalmas bevásárlóközpontban. Jellemzően fölé is lőnek a tippelő járókelők, amikor az átalakítandó hölgy életkoráról van szó. Ez az origó, innen indulunk, és itt lép be a képbe a modern szépségipar megannyi prémiumszereplője, fodrász, sminkes, Márk öltözködési tanácsai és javasolt ruhái; plasztikai sebész, fogorvos, csupa olyan szakember, akihez az átlagcsaj (vagy -fickó, hiszen férfiakat is átalakít a műsor) talán sosem jut el.

Az átalakító csapat
Az átalakító csapat
Fotó: press.viasat.tv

Túlnyomórészt jótékony dolgok történnek a szereplőkkel. Abban az országban, ahol egy ember átlagosan évi egy fogkefét „koptat el”, borzalmas fogsorok villannak, és talán meggyőzi a nézőt az átalakítás, hogy ezzel is foglalkozni kell. Ugyanakkor ne tagadjuk le, hogy egy „nagytakarítás” a menő fogorvos keze által lazán kitermel egy félmilliós számlát – van ennyid? Ugyanez a helyzet a fodrásszal és a sminkessel: a sztárfodrász csodákat varázsol a páciens fejére, a sztársminkes korábban sosem látott szépségű vonalakat talál a tegnap még hétköznapi arcon – de ha nem fizeti ki neked a tévé, akkor mikor engedheted meg magadnak őket? Olyan meg főleg nincs Márk nélkül, hogy szakajtónyi márkás ruhával lépsz ki a drága butikból. Pedig megérdemelnéd. Mindenki megérdemelné közületek azt, hogy olyan gyönyörűnek lássa magát, mint az átalakított, valóban 10 évet „fiatalodó” szereplők a műsor végén.

10 év 10 nap alatt: a tévében rondák vagyunkAmivel gondom van, az a műsorban dolgozó plasztikai sebész. Feltölt, leszív, botoxot spriccel, ráncot vasal, ajkat tölt – és mindig hevesen rázom a fejem. Nem, ezt nem kellene, ez már nem ránk és rátok tartozik. Nektek igenis szabad ráncosodni, mert senki nem fog sok-sok négyzetméternyi mozgóképet vetíteni rólatok a mozikban, hagyjuk meg ezt a hülyeséget Angelina Jolie-nak! A tévé és mozi elvárhatja az ilyen hazugságokat, de a való élet sosem. A vetített kép egyezményes hazugság: a színészek és a nézők megállapodása arról, hogy amit most nézünk, amit ők mutatnak, az nem igaz, de szórakoztató.  Ezért is problémás, amikor a hétköznapi polgár úgy keveredik bele ebbe a helyzetbe, hogy elméletileg magát játssza, elméletileg „valóság”-show szereplője – hiszen valójában a tévé sosem lehet igaz, sosem mutathat teljes képet.

A tévében ugyanis rondák vagyunk. Az átlagember képtelen versenyezni a csinált képpel, nem is az a dolga, hogy akárhány évvel fiatalabbnak tűnjön. Az én csajom egyébként szerintem a legszebb a világon, átalakítás nélkül is évekkel fiatalabbnak tűnik a koránál… de számomra akkor is ő a tökéletes, ha már hátat fordított az ágyban, és csak beszélgetünk; tudom szeretni a lépcsőre ragasztott üzeneteit is, imádom a főztjét, imádom a vicceit. Még az illatát is. Úgy, hogy közben fel sem merül bennem, hogy a nevetőráncait fel kellene tölteni, vagy hogy divatos-e a szemüvegkerete.
A tévében az átlagember mindig ronda. De itt, idekint ez a mi világunk, ez a valóság, itt kell szeretnünk saját magunkat és főleg egymást. Nem 10 nap, és nem is 10 év a világ – sokkal több annál.

10 év 10 nap alatt péntekenként 19.00-kor, Viasat3.
A műsor weboldala »


Tipp:
a Hivatalos néző korábbi tévékritikáit összegyűjtöttük egy blogba. Itt olvashatod! »

Tévéműsor a neten: nlc.hu/tvmusor »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top