Szabadidő

Bagoly mondja gengszternek

Jean Reno újra maffiavezért játszik, cukinak szánt baglyok 3D-ben gyilkolják egymást halomra, egy török kisfiú szomorúan néz, egy bolgár nagykövetségen úrrá lesz a káosz, valamint friss dokumentumfilmekből is gazdagíthatjuk ismereteinket a világról. Fél tucat új mozipremier a felejtős fajtából.
 Az őrzők legendája

Bagoly mondja gengszternekViki
A látvány valami egészen lenyűgöző. Lassított felvételen, esőben szálló bagolytollakon törik meg az esőcsepp és a fény, mindez ráadásul 3D-ben. A technikai tökéletességre ácsingózóknak Az őrzők legendája valószínűleg felér majd egy kisebbfajta orgazmussal, de van egy komoly gondunk: a látványon kívül ebben a filmben nincs semmi. Nincsenek szerethető karakterek, nincs humor, nincs emlékezetes főgonosz, nincs jó történet, helyette viszont a kis erdei, állítólag bölcs baglyok módszeresen irtják egymást olyan brutalitással, ami annak tükrében érthető, hogy a filmet a 300 és a Holtak hajnalának rendezője készítette, de annak tükrében már kevésbé, hogy a film eredetileg és elvileg a gyerekközönségnek készült.

Bagoly mondja gengszternek

Bagoly mondja gengszternekCsaba
A fantasyk egyik legnagyobb kliséje, hogy mindig egy fiatal, ártatlan és tapasztalatlan lélek száll szembe a gonoszokkal, így ezúttal is Soren, a bagolyfióka harcát tekinthetjük meg az őt elrabló csúnya bagolybirodalom prominenseivel. A klisés történet egy gyerekkönyv adaptációja, amit az a Zack Snyder követett el, aki legutóbb a Watchmen – Az őrzőkkel tette le a névjegyét Hollywoodban, és korábbi filmjei kapcsán sem feltétlenül őt tartanánk alkalmasnak egy gyerekeknek szóló történet filmre vitelére. Előítéleteink be is igazolódnak, miután hosszú, lassított felvételeken a kisbaglyok óriási fémpengékkel a lábukon ölik egymást, és mivel a filmben ezen és némi papírízű moralizáláson kívül nem is történik más, örömmel nézzük, hogy a film mekkorát bukott Amerikában.

Bagoly mondja gengszternek

Rendezte: Zack Snyder
Eredeti cím: Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole
A film honlapja: www.legendoftheguardians.warnerbros.com »
Forgalmazza:
InterCom
Értékelés: 2/5 (Viki: 1,5, Csaba: 2)

 22 lövés

Bagoly mondja gengszternekViki
Akárhogy is vesszük, egy maffiózó negatív figura, de egy antipatikus alak sorsát ritkán követjük szívesen két órán át, ezért a rendezők többnyire rágyúrnak a gengszterek egyetlen szimpatikus tulajdonságára: a család szeretetére. Jean Reno is a kisfia iránti aggodalommal próbál felülkerekedni azon a bökkenőn, hogy az általa alakított gengszterfőnök ugyanolyan hidegvérű mészáros, mint akikkel küzd (mivel elárulják őt, 22 golyót eresztenek belé, de ő túléli, és bosszút áll), na meg persze operát is hallgat, hogy olyan kultúrgengszternek tűnjön. A 22 lövés ócska gengszter- és akciófilmes sablonok halmaza, és még annyi érzelmi töltet sincs benne, mint A belső körben volt, amelyben Jean Reno egészen véletlenül épp egy gengszterfőnököt játszott.

Bagoly mondja gengszternek

Bagoly mondja gengszternekCsaba
A veterán francia rendező, Richard Berry nem árul zsákbamacskát. A 22 lövés pont olyan klasszikus francia gengszteres-lövöldözős opus, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Eredetiségnek nyoma sincs, kellően sötét hangulatnak és jófajta akciójeleneteknek (a motoros üldözés különösen izgis lett) viszont annál inkább, de az egész nem érne egy kalap lópikulát se Jean Reno nélkül, akit még akkor is öröm nézni, amikor ezt semmi (se a karakter, se a sztori) nem indokolná. A 22 lövés már-már túlságosan ódivatú alkotás, de akik szeretik az ilyesmit, nem fognak csalódni.

Bagoly mondja gengszternek

Rendezte: Richard Berry
Szereplők: Jean Reno, Kad Merad, Gabriella Wright
Eredeti cím: L’immortel
A film honlapja: www.limmortel-2010.com »
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelés: 2,5/5 (Viki: 2, Csaba: 3)

 Mission London


Bagoly mondja gengszternekViki
Képzeljük el, hogy a Blöff és a Macska-jaj stílusát és cselekményét beszorítjuk az angliai bolgár nagykövetség falai közé, és nyakon öntjük némi politikával: már kész is van a Mission London, amely minden idők talán legsikeresebb bolgár mozija, és hazájában még az Avatart is letaszította a trónról. Persze, mint tudjuk, a lokális siker nem sokat jelent, hiszen volt már nekünk szerencsénk az S. O. S. szerelem!-hez, és sajnos itt is ez a helyzet. A nemzetközi sikerfilmekből összelopkodott végeredmény valószínűleg csak a bolgárok számára lesz igazán élvezetes, bár tény, hogy a mutyizások és a korrupció kapcsán nekünk sem kell a szomszédba mennünk. Azért a szerelmi szál a szabadidejében takarítónőként dolgozó sztriptíztáncosnő és a követség vezetője között több mint aranyos.

Bagoly mondja gengszternek


Bagoly mondja gengszternekCsaba
A Mission London ugyan elsősorban bolgár filmalkotás, de részben magyar mozi is, ám ez elsősorban Kántor László producer (aki a filmben cameózik is) közreműködésének köszönhető. Sokszereplős, enyhén kaotikus vígjáték egy angliai bolgár nagykövetség felfordulásáról, akik a saját first ladyjüket megtévesztve az angol királynő hasonmását hívják el egy estélyre az igazi helyett, amiből komoly zűrök keletkeznek. Félreértések vígjátéka történet sok-sok viccesnek szánt (oké, akad azért vicces is), lökött alak közreműködésével, ami a kaotikussága ellenére mégsem süpped teljes káoszba.

Bagoly mondja gengszternek

Rendezte: Dimitar Mitovski
Szereplők: Tomas Arana, Alan Ford, Ralph Brown, Ana Papadopulu
Eredeti cím: Mission London
A film honlapja: www.mission-london.com »
Forgalmazza: Mozinet
Értékelés: 3/5  (Viki: 3, Csaba: 3)

 Méz

Bagoly mondja gengszternekViki
Berlinben imádták a Mézet, de ezen nincs is mit csodálkozni: a török filmművészet Németországban már szinte hazainak számít, meg amúgy is nehéz nem szeretni egy filmet, aminek ilyen hiteles gyerekszereplője van, mint Bora Altas. A Méz a Tojás-tej-méz című (eredeti nyelven legalábbis) Yusuf-trilógia záródarabja. Semih Kaplanoglu rendező egy költőről mesél (de az önéletrajzi ihletés sincs kizárva), és minden film egy másik életszakaszban mutatja a főhőst. Furcsa módon fordított sorrendben haladunk, így a felnőttkor és a kamaszkor után ezúttal a gyerekkor következik, ahol a nem sokat beszélő gyermek apjával és anyjával való furcsa kapcsolatát mutatja be a direktor. Vérbeli török művészfilm a Méz, amely meglehetősen eseménytelen, lassú folyású, ám megfelelő hangulatban nagyon is jól tud esni a lelkünknek az effajta letisztultság.

Bagoly mondja gengszternek

Rendezte: Semih Kaplanoglu
Szereplők: Bora Altas, Tülin Özen, Ayse Altay
Eredeti cím: Bal
A film honlapja: www.bodegafilms.com/miel »
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány
Értékelés: 3,5/5

 Vissza Afrikába

Az osztrák rendező öt sikeres afrikai zene- és táncművész nyomába eredt kamerájával, és egy éven keresztül követte életüket. A ghánai, gambiai és kongói falvakból származó művészek az Afrika! Afrika! nevű formációval turnéznak szerte Európában, de eltéphetetlen gyökerekkel kötődnek hazájukhoz és családjukhoz. Schmiderer szeretettel láttatja hőseit, akik elragadó őszinteséggel mesélnek magukról, művészetükről és arról, hogy mit jelent számukra afrikainak lenni. Az interjúkat a táncjelenetek és az autentikus zenére vágott színpompás életképek kötik össze.

Bagoly mondja gengszternek

Rendezte: Othmar Schmiderer
Eredeti cím: Back to Africa
A film honlapja: www.backtoafrica.de »
Forgalmazza: Anjou LaFayette

 Pina Bausch: Álomtánc

A film negyven – tizennégy–tizenhat éves – diák egyéves munkáját mutatja be, mellyel színpadra akarják állítani Pina Bausch egyik legendás előadását. Láthatjuk, hogy a próbák alatt szerzett tapasztalatok miként változtatják meg a tizenévesek gondolkodását a körülöttük lévő világról, önmagukról. Hogyan küzdenek meg saját testükkel, a számukra még ismeretlen helyzetekkel, hogyan nőnek fel a feladathoz, s válnak egyre magabiztosabbá és nyitottabbá.

Bagoly mondja gengszternek

Rendezte: Anne Linsel, Rainer Hoffmann
Eredeti cím: Tanzträume
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top