Szabadidő

Pusztaromantika: irány a Hortobágy!

Bár a hamiskásan felszínes reklámok miatt a "The Puszta" sok külföldi számára lényegében Magyarország szinonimájává vált, a Hortobágy mégsem valamiféle kiüresedett turistaattrakció. Érdemes legalább egy hosszú hétvégét eltölteni itt, és felfedezni valódi szépségeit.

A Hortobágyi Nemzeti Park az ország legnagyobb területű és legrégebbi nemzeti parkja (1973), egyúttal egész Európa legnagyobb füves pusztája.

A hortobágyi puszta valaha a Tisza hatalmas ártere volt: mocsarakkal, erdőkkel tarkított vad legelők húzódtak a Tiszától egészen Debrecenig. Évszázadokon keresztül hatalmas subába öltözött gulyások legeltették itt a debreceni polgárok, az úgynevezett cívisek állatait, melyeket azután a nyugat-európai piacokon jó pénzért értékesítettek. A 19. századi folyószabályozások idején a terület egy részét felszámolták, a mocsarakat lecsapolták, és szántóföldeket alakítottak ki a helyükön. Hortobágy egy részén azonban sikerült konzerválni az ősi életformát: az őshonos magyar állatfajok, a szürke marha és a mangalica a mai napig ugyanolyan körülmények között él itt, mint évszázadokkal ezelőtt, és mutatóba még csikósokat, gulyásokat és gémeskutakat is láthatunk. A páratlan nyugalmával sokakat megbabonázó nemzeti park 1999 óta a világörökség része.

Pusztaromantika: irány a Hortobágy!

Ha szeretnénk igazán átélni a Hortobágy különös vonzerejét, romantikáját, szánjunk rá időt (és persze pénzt), és járjuk végig lovas szekéren a hortobágyi pusztát. Ha tehetjük, időzítsük októberre a hortobágyi utazást, amikor az eget valósággal elfeketítő, több tízezer darumadár vonulásában gyönyörködhetünk.
Tipp: Vezetett túrák a darvak nyomában »

 Hortobágy falu kihagyhatatlan látnivalói


Kilenclyukú híd

A 167 méter hosszú Kilenclyukú híd Magyarország leghosszabb kőből épült közúti hídja, a Hortobágy szimbóluma. Az 1833-ban átadott hídon, illetve az elődjének számító fahídon évszázadokon keresztül hajtották a kereskedők a marhacsordákat Nyugat-Európa, főleg a német és itáliai piacok irányába. A híd mellett, ott, ahol ma a szuvenírárusok bódéi sorakoznak, egészen a 20. század közepéig ló- és marhavásárokat tartottak.

Pusztaromantika: irány a Hortobágy!


Pusztai Állatpark

Az őshonos magyar állatfajtákat itt csak kerítés mögött láthatjuk, de akinek nincs ideje a pusztai lovaskocsizásra, az itt kaphat ízelítőt a Hortobágy élővilágából. A hamisítatlan alföldi hangulatot egy hatalmas gémeskút igyekszik felidézni, a kilátótoronyból pedig a puszta távolabbi részeire is ellátni.
Az állatpark melletti kiállítás a régi pusztai életet, valamint a Hortobágy legismertebb lakóját, a szürke marhát mutatja be. A gyerekeket állatsimogató is várja. Az állatparkhoz a Kilenclyukú híd Tiszafüred felé eső végénél kell lekanyarodni déli irányba.

Pusztaromantika: irány a Hortobágy!

Őszi rövidített nyitvatartási idők:
Október 1–31.: mindennap 9-től 17 óráig
November 1–14.: mindennap 10-től 16 óráig
Belépő: 600/300 Ft
Információ: www.pusztaiallatpark.hu »


Hortobágyi Pásztormúzeum és Körszín

A Kilenclyukú híd közelében, az egykori szekérállás épületében berendezett kiállításon betekintést kapunk a száz évvel ezelőtt élt hortobágyi pásztorok mindennapjaiba, és láthatunk például egy igazi hortobágyi cifraszűrt is. A pásztormúzeum szomszédságában felépített úgynevezett Körszínben a hagyományos helyi mesterségek elevenednek meg nagyon látványos viaszfigurák segítségével.
Cím: Petőfi tér
Nyitva tartás: március 15–31.: 10.00–14.00; április 1–30.: 10.00–16.00; május 1. – szeptember 30.: 9.00–18.00; október 1–31.: 10.00–16.00; november 1–30.: 10.00–14.00
Belépő: pásztormúzeum: 500/300 Ft, Körszín: ingyenes

Pusztaromantika: irány a Hortobágy!
Madárpark

A 2006 óta működő madárpark az egyik legérdekesebb látnivaló a Hortobágyon, itt van ugyanis az egyetlen olyan madárkórház Magyarországon, amely a laikus érdeklődők előtt is nyitva áll. A „madárkertben” balesetet szenvedett gólyák láthatók, a „betegszobákban” pedig a lábadozó madarakat üvegfalon keresztül nézhetjük meg. Az épület mögötti „nagy röpdébe” szintén bemehetünk, itt gyakorolják a már gyógyult madarak a repülést.

A madárpark a Hortobágyot átszelő országút mellett, a Pásztormúzeummal azonos oldalon található, attól körülbelül 100 méterre Debrecen irányában.
Cím: Petőfi tér 6.
Információ: www.madarpark.hu »
Nyitva tartás: mindennap 9.00–18.00
Belépő: 500/300 Ft

Természetrajzi kiállítás

A látogatóközpont épületében kialakított pici kiállítás szintén a puszta élővilágát mutatja be, egyebek mellett kitömött állatok segítségével. A látogatóközpont épületének hátsó részében a Hortobágyra jellemző kézműves-bemutatókat tartanak (fazekas, kalapos, ötvös).
Cím: Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar, Petőfi tér 13.
Nyitva tartás: szeptember–június, hétfő–péntek: 8.00–16.00; május–június, szeptember–október, szombat–vasárnap: 10.00–16.00 is; július–augusztus, hétfő–péntek: 8.00–17.00, szombat–vasárnap: 10.00–17.00; a kézművesudvar hétfőn zárva
Belépő: ingyenes

 Látnivalók a pusztában

Pusztaromantika: irány a Hortobágy!Pusztai kocsikázás

Ha igazán felejthetetlen élményre vágyunk, a hortobágyi pusztát lovas szekéren járjuk be. A két órán keresztül úttalan utakon vezető kocsizás az afrikai szafarik magyar változata, ahol dzsip helyett lovas szekéren utazunk, oroszlán és zsiráf helyett pedig mangalicát, bivalyt, rackajuhot és szürke marhát
láthatunk természetes környezetükben.

A szintén errefelé legelő lovak a mintegy 300 éves múltra visszatekintő úgynevezett mátai méneshez tartoznak. Az állatok közelében ki is szállhatunk a kocsiból, és hosszabb ideig ismerkedhetünk a puszta lakóival. A program része még a bő gatyába öltözött csikósok bemutatkozása, valamint láthatunk egy olyan hatökrös szekeret is, amelyhez hasonlóval valaha sót szállítottak Erdélyből a Hortobágyon keresztül Nyugat-Európába. Az utazás hangulatához hozzátartoznak a mélyebb bukkanóknál nagyokat sikongató német és skandináv turisták is.

A túrák a Hortobágy falutól két kilométerre lévő Mátáról indulnak, ide a Kilenclyukú híd Tiszafüred felé eső végén kell észak felé lekanyarodni.

Hol? Hortobágy-Máta, tel.: 52/589-369
Mikor? április–október, mindennap 10.00, 12.00, 14.00 és 16.00 óra
Mennyibe kerül? 2400/1200 Ft

A Mátai Ménes 250 lovával ma Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja.
A Mátai Ménes 250 lovával ma Magyarország egyik legjelentősebb
lótenyésztő központja


Hortobágyi-halastó

A 20. század eleje óta létező hortobágyi halastavak egyedülálló rendszert alkotnak, méretükkel világviszonylatban is az elsők között vannak. A halban gazdag tavak több száz madárfajt, köztük számos költöző madarat vonzanak, amelyek itt hizlalják fel, illetve pihenik ki magukat, mielőtt nekivágnának a hosszú utazásnak.

A legtöbb madarat tavasszal és ősszel lehet látni, különösen az októberi daruvonulás számít látványos eseménynek. A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja a tavaszi és az őszi vonulásokra is szervez madárfigyelő túrákat. Madárlesre a reggeli és az esti órák a legalkalmasabbak, napközben csak kevés madarat látni.

Az egymás mellett, sorban elhelyezkedő halastavak között gyalog, biciklivel vagy keskeny nyomtávú vasúton közlekedhetünk. A vonat körülbelül fél óra alatt egészen az utolsó tóig kimegy, útközben több megállónál is leszállhatunk. Ha a végállomásig elmegyünk vonattal, körbesétálhatjuk a legtávolabbi tavat (körülbelül másfél óra), ezt követően pedig egy későbbi vonattal vagy gyalog (egy óra) térhetünk vissza a kiindulóponthoz. A töltés tetején vezető sétautat kétoldalt nádas határolja, ezért a tó nyílt vízfelületét
és a madarakat innen csak ritkán pillanthatjuk meg – érdemes tehát felmászni az útba eső kilátótornyokba.

Hol? A halastavakhoz a 33-as számú országútról a 67. kilométerkő közelében kell letérni.
Hortobágy
Tel.: 52/589-000
Belépő: 600/300 Ft (belépő megvásárolható a látogatóközpontban és a Nyugati fogadóban)

Pusztaromantika: irány a Hortobágy!


Egyek–pusztakócsi mocsarak

A terület központja, a Góréstanya birkanyájjal és nádassal körbevett nádfedeles épületei a valódi hortobágyi megtestesítői. A tanya melletti különös domb, az úgynevezett kunhalom a Kr. e. 4–3. évezredből származik, feltehetően temetkezési hely vagy őrhely lehetett. A tanyán madármentő telep is működik.
A legfőbb látnivaló azonban a közeli mocsaras terület, az úgynevezett Fekete-rét, amely egy valaha jóval kiterjedtebb, később lecsapolt mocsárvilág maradványa. Időnként sajnos teljesen kiszárad, és ilyenkor kevésbé látványos (a vízállásról érdeklődjünk a látogatóközpontban).

A Góréstanyától tízperces sétával juthatunk el a Fekete-rétet átszelő úgynevezett dongaút kezdetéig (a tanyánál kérjünk útbaigazítást). Az ártéren átvezető egy kilométeres pallóút egy madármegfigyelő toronyhoz vezet.

Hol? Tiszafüred. Góréstanya felé a 33-as útról az 54. kilométerkőnél van a letérő.
Belépő: 600/300 Ft (a belépő megvásárolható a látogatóközpontban és a Nyugati fogadóban)

 Evés-ivás

A Hortobágy és a Tisza-tó környéke kevés igazán színvonalas étkezési lehetőséget kínál. A Kilenclyukú híd mellett álló Hortobágyi csárda a könyv írásakor felújítás alatt állt, a Hortobágy másik két nagy múltú csárdája, a Patkós és a Látóképi pedig megrekedt az 1980-as évek „csárdaromantikájánál”.

Hortobágyi csárda

A több mint 300 éves múltra visszatekintő, klasszicista stílusú épület valaha a Hortobágyon átutazó kereskedők kedvenc pihenőhelye volt, nem csoda, hogy az 1842-ben errefelé járó Petőfi Sándor is betért ide. A hortobágyi csárdák közül itt a legjobb a konyha, bár az árak nem alacsonyak. A csárda büszkén hirdeti, hogy ételeit a nemzeti parkból származó mangalicából, szürke marhából, rackajuhból és bivalyból készíti, és azok mind biominősítésűek. Jelenleg felújítás alatt áll.
Cím: Hortobágy, Petőfi tér, tel.: 52/589-339

Pusztaromantika: irány a Hortobágy!

Fehér Amúr halászcsárda

Az egyszerű külső ne tévesszen meg senkit, itt készítik a környék legjobb halászlevét, és a kiszolgálás is profi és barátságos. Az éttermet közvetlenül a Tisza-híd nyugati lábánál találjuk.
Cím: Poroszló
Infó: www.feheramur.hu »

Tisza Balneum Hotel étterme

Ha elegáns helyet keresünk, válasszuk a Balneum Hotel éttermét. Klasszikus fogásokat kínálnak, például harcsapaprikást túrós csuszával vagy hagymás rostélyost. Ha jó kávét szeretnénk inni, akkor is ide érdemes beülni.
Cím: Tiszafüred, Húszöles út 27.
Infó: www.balneum.hu »

 Hasznos címek, tudnivalók


Távolság Budapesttől:
150–190 km

Hasznos honlapok:
www.hortobagy.eu »
www.hnp.hu »
www.tiszatoinfo.hu »
www.puszta.com »

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontja
Cím: Hortobágy, Petőfi tér 13.
Tel.: 52/589-000

Hortobágyi Nemzeti Park Nyugati fogadóháza
Tiszafüred
Tel.: 52/378-054

Pusztaromantika: irány a Hortobágy!Cikkünk a Jel-Kép Kiadó gondozásában megjelent, Hosszú hétvégék Magyarországon című könyv alapján készült.

A csodákért nem kell feltétlenül a szomszédba menni, ezt példázza ez a több száz színes fotóval illusztrált, 25 belföldi úti cél leírását felvonultató kötet.
Hangulatos városok Soprontól Szabadkáig, nemzeti parkok az Őrségtől a Hortobágyig, romantikus helyszínek, családi hétvégék, természetjárás, wellnessprogramok, borkóstolók – személyesen ellenőrzött, friss információkkal + 244 szálláshely, 142 étterem, 525 fénykép, 47 térkép.

Szerző:
Farkas Zoltán
Ára:
4490 Ft
Kiadó:
Jel-Kép Kiadó
www.keletnyugat.hu »
Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »


www.hortobagy.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top