Szabadidő

A Gyilkos a városban – mersz vele találkozni?

Veszélyes zenész érkezik hamarosan Budapestre, aki nemcsak átütő előadói kvalitásaival került a figyelem középpontjába, hanem titokzatos botrányaival is.
Jerry Lee Lewis The Greatest Rock ’n’ Roll Show on Earth
Időpont: 2010. október 31., 20.00
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Jegyek kaphatók a Ticket Express jegyirodában, valamint az Eventim hálózatában.
Bővebben: www.showtime.hu »

A Gyilkos a városban

A Gyilkos becenevet eredetileg robbanékony ének- és zongorastílusával érdemelte ki, bár egyesek szerint a szó szoros értelmében is rászolgált. Az sosem bizonyosodott be, hogy Jerry Lee Lewis bárkit eltett volna láb alól, a közvetlen környezetében történt számos haláleset azonban sok okot adott a pletykák terjedésére.

Az első rock and roll sztárok közé tartozó zenész karrierje nehezen indult. Szülei kölcsönt vettek fel, hogy a fiatal Lewis egy használt zongorán elindíthassa pályafutását. Ennek köszönhetően hamar megmutatkozott zsenialitása, és tizennégy éves korára már ki is alakította sajátos stílusát. Ezt a gospel, a country és a boogie-woogie műfajának egybegyúrásával, valamint intenzív, egyedi előadásmódjával érte el.

Jerry Lee Lewis

Első lemezét már 1954-ben megjelentette az akkor még alig tizenkilenc éves Gyilkos. Két évre rá Jerry Lee Lewis beállhatott a többi zenei forradalmár közé, hiszen a Sun Records felfedezte magának, és olyan nevekkel eresztette össze, mint a már ott alkotó Elvis Presley, Roy Orbison, Carl Perkins vagy épp Johnny Cash.

1957-re be is teljesített minden elvárást, és óriásit robbantott az azóta is rongyosra játszott Whole Lotta Shakin’ Goin’ On vagy a Great Balls of Fire című slágerekkel. Ezek a dalok nemcsak a közönségből váltottak ki elismerést, hanem olyan előadókból is, mint például Elvis Presley. Ő ugyanis egyszer azt találta mondani, hogy rögtön abbahagyná az éneklést, ha úgy tudna zongorázni, mint Jerry Lee Lewis.

Elvis irigységét nemcsak a pumpáló, energikus játék váltotta ki, hanem Lewis színpadi show-ja is. Ebben megtalálhatóak voltak az olyan elemek, mint a billentyűk állva püfölése, a zongoraszék elrúgása vagy a hangszer felgyújtása. Mindez egy olyan korban, amikor a Sex Pistols, a The Who és Jimi Hendrix színpadi ámokfutásai még nem lehettek ismertek, különösen nagy vihart kavart a közönség soraiban.

A siker mellett persze a rock and roll életérzéshez hozzá tartozó botrányok sem maradtak el. 1958-ban házassága akkora felháborodást váltott ki, hogy a zenész kénytelen volt lemondani egy teljes brit turnét. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a húszas évei elején járó Lewis felesége egy tizenhárom éves lány, aki ráadásul még az unokatestvére is.

„Ekkor derült ki, hogy Lewis felesége egy tizenhárom éves lány, aki ráadásul még az unokatestvére is.”

Bár ez a tény sok helyen kiverte a biztosítékot, pont a déli államokban, ahonnan Lewis származott, mégsem annyira, hiszen ott az ilyesmi megszokott volt. A botrány elkísérte hazájába is, és még újakat is hozott magával. Így aztán nemcsak a legnagyobb rock and roll zenész, hanem az egyik legproblémásabb híresség nem kívánt címét is megszerezte magának.

Negyedik felesége tisztázatlan körülmények között a medencéjükbe fulladt, az ötödik drogtúladagolásban hunyt el. Mindemellett két fiát is elvesztette, akik szintén nem nyugodt körülmények között, hanem furcsa balesetekben haltak meg. A sok tragédia és egy majdnem halálos kimenetelű gyomorfekély után Lewis többször drogfüggőséggel küzdött, miután furcsává vált viselkedése még két nagy botrányt okozott.

1976-ban, negyvenegyedik születésnapján véletlenül egy megtöltött fegyverrel játszott a kissé kiszámíthatatlan habitusú zenész. Az üresnek hitt fegyver elsült, és a lövedék mellen találta basszusgitárosát, Butch Owenst. Bár Owens csodával határos módon megmenekült, a zongora fenegyereke továbbra sem nagyon bírt magával. Nem sokkal később egy Elvisnél tartott házibuliba próbált  bejutni, ebben egy helyi biztonsági őr bénázása hosszú ideig hátráltatta. Jerry Lee Lewis a kínossá váló várakozást egyedien próbálta oldani. Egy pisztolyt lóbálva, fapofával kezdte magyarázni a személyzetnek, miszerint ő Elvist jött megölni.
Bár a zenész sajátos humorérzékét azóta sem mindenki értékeli, zenei teljesítményét viszont annál inkább.

Jerry Lee LewisJerry Lee Lewis a nyolcvanas években kezdte visszanyerni régi népszerűségét, amikor is a Rock And Roll Hall of Fame csarnokába való bekerülése után egykori felesége, Myra megírta a Great Balls of Fire: The Uncensored Story of Jerry Lee Lewis című könyvet (1982). Ebből aztán 1989-ben egy óriási sikert arató életrajzi film is készült. A címet a könyvtől öröklő monstre produkcióban Jerry Lee Lewist Dennis Quaid, Myrát Winona Ryder játszotta.

Az egykori botrányhős méltó helyét nemcsak megtartani tudta a kétezres években, hanem azt örökre be is biztosította. 2005-ben életműdíjat kapott a Grammyket is osztogató Recording Academytől, 2006-ban pedig – a sikereken újból felbátorodva – végre friss lemezt jelentetett meg Jerry Lee Lewis. A beszédes elnevezésű – Last Man Standing című – albumon olyan előadókkal működött együtt a sokat megélt zenész, mint Eric Clapton, B. B. King, Bruce Springsteen vagy épp Mick Jagger.

Idén hasonlóan nagy sztárokkal készül együtt zenélni legújabb albumán, amelyet áprilisra várhatnak a rajongók. A közreműködők között található Neil Young mellett Kid Rock vagy Kris Kristofferson is.

Jerry Lee Lewis néhány kényszerszünettől eltekintve sohasem hagyta abba a turnézást. Még hetvenöt évesen is lerobbanthatatlan az arénák színpadáról, amit a mai napig megkérdőjelezhetetlen, egyedülálló színpadi megjelenésének és előadásának köszönhet. Nem lehet tudni, hogy meddig bírja a fellépéseket az első generációs rocksztárok egyik legjobbika, de korából adódóan elképzelhető: többé már nem utazik el Mississippi állambéli otthonából Budapestre. Aki testi épségét féltené a koncerten, az megnyugodhat, mert éles fegyvert még a fellépő művészek sem vihetnek a Papp László Budapest Sportarénába.

Tipp: www.jerryleelewis.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top