Szabadidő

A kalifa háza – Egy év Casablancában

A könyv egyik főszereplője egy ház. Casablanca egykor legpompásabb háza, melyet egykor kalifák laktak, mára azonban gonosz szellemek uralják. A könyv másik főszereplője a vállalkozó kedvű angol író, aki elhatározza, hogy maga mögött hagyja a ködös Angliát, és családjával új életet kezd Marokkóban. Megveszi a Kalifa házát, amely nemcsak titokzatos múlttal, de saját energiával is rendelkezik.

A kalifa háza – Egy év CasablancábanHozzánk leginkább a világjárók tudósításai révén jutnak el információk a mai Marokkóról. Ezektől oly mértékben különbözik Tahir Shah írása, akár a csillagos éj a nappaltól. Az afgán-skót nagyszülőktől származó, indiai feleséggel élő író a legrátermettebb módon tapasztalja meg a nyugat és kelet világának minden összhangját és konfliktusát. És mind ezt ama bizonyos szeptember 11-e után! Amikor a bizalmatlanság lávája már elöntötte a világot, harag és gyűlölet szítódik mindkét oldalon.

Tahir Shah bátor ember, aki a mindenki által áhított zavartalanságot és nyugalmat egy olyan országban, és azon belül is olyan városban, annak is olyan környezetében igyekszik megtalálni, ahol minden más „épeszű” azt sohasem keresné. Ő maga is csak iszonyú erőfeszítések révén találja meg. Nem csak a marokkóiak (és általában az arabok) által elképzelt dzsinnektől való páni rettegésén kell úrrá lennie, de az élet minden aprócska rezdülésén is, amire egy civilizált környezethez hozzászokott ember már nem is gondolna. Ezért a mindennapi élet rezignált leírása Tahir Shah tollából szinte hőskölteménnyé válik.

Mi az eredmény? Egy csodálatos palota – a „Kalifa háza”, mely sziszifuszi módon újjáéled és befogadja új lakóit. (Aki nem hisz a kötetnek, az internet segítségével utána nézhet.) De azt a szellemi élményt, amit ez a lebilincselő könyv lapról lapra adagol az olvasónak, egyszerűen nem szabad kihagyni! Más minden dimenzió, mint amit a maga sem tudja, hová rohanó Európában tapasztalunk. Ám egy biztos: a marokkói lépést csak Marokkóban lehet felvenni. Annak idején megpróbálkozott vele Faludy György is, és sokan mások is. A keleti gyökerű, ám nyugati gondolkodású Tahir Shahnak sikerült. És általa immár belülről látva a dolgokat egészen új képet kapunk Marokkóról.

Tahir Shah: A kalifa háza – Egy év Casablancában
Fordította: Szám István
Kiadó: Tericum Kiadó, 2010
Ár: 3570 Ft
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top