Szabadidő

Hazajáró hét – 10 nap a falusi turizmus jegyében

A szezonon kívüli kirándulás sajnos nem túl divatos, pedig nem kell minden vakációzáshoz bikiniben élvezni a napsütést. Az október 29. és november 7. között megrendezett Hazajáró Hét épp a hazai falusi turizmus nyújtotta élményekre hívja fel figyelmünket számos kedvezménnyel és akcióval.

Hazajáró hét – 10 nap a falusi turizmus jegyébenA kampányhét idején egy kedvezményekre jogosító kártya kerül forgalomba, amely 2011. május 31-ig érvényes, és a szálláshelyeken nyújtott százalékos kedvezményen kívül olyan apró, de figyelmes bónuszokat biztosít, mint egy ingyenes tárlatvezetés, kerékpárkölcsönzés, kézműves-bemutató vagy egy jó pohár bor és/vagy pálinka. A kedvezményt természetesen csak az akcióban részt vevő helyeken lehet igénybe venni, de jó hír, hogy ilyenből országszerte több százat találhatunk. A kedvezményeket nyújtó kártya részleteiről és az akcióban részt vevő vendéglátóhelyek listájáról bővebb tájékoztatást a hazajaro.hu weboldalon találhatunk.

A Nők Lapja Café emellett összeszedett 6 programlehetőséget, amiért érdemes télvíz idején is falura mennünk (az NLC-tippek között található ajánlataink mind részt vesznek a Hazajáró Hét programsorozatban).

Borászat és gasztronómia

Akár egy nagy baráti társasággal, akár a párunkkal megyünk, a borászatok mindig garantálják a jó hangulatot és a pompás élményeket. Télen ráadásul a pincékben sincs sokkal hidegebb, mint odakint, de persze a fő ok egy ilyen kirándulásra az, hogy gyönyörű helyeken kóstolhatunk válogatottan jó borokat, közben nagyokat beszélgethetünk, és jófajta, házias ebédeket és vacsorákat fogyaszthatunk kiváló italaink mellé. Képzeljünk el egy szalonnasütéssel vagy bográcsozással (persze szigorúan pokrócba csavarva), netán sajtkóstolással egybekötött borkóstolást, és persze ne feledkezzünk meg az olyan finomságokról, mint a kenyérlángos, a csülök vagy más háztáji finomságok. Aki pedig a borokat nem kedveli (van ilyen?), annak alternatív megoldásként a pálinkafőzdéket javasoljuk.

Hazajáró hét – 10 nap a falusi turizmus jegyében

 

Hazajáró hét – 10 nap a falusi turizmus jegyébenNLC-tippek:

Dereszla vinotéka (www.dereszla.com), Torma Háza Vendégház Etyek (www.etyeki-vendegasztal.hupont.hu)

 Biofarm

Nincs kényelmesebb dolog a kirándulva nevelésnél, így egy biogazdaság meglátogatásával jó eséllyel hagyunk mély nyomot gyermekünkben/gyermekeinkben, akik talán ennek hatására választanak majd környezettudatosabb életet. A biofarmok gazdái híresek arról, hogy szívesen mesélnek arról, mit hogyan állítanak elő, és legalább megtanulhatjuk, hogy a házi kertecskénkben nem csak a műtrágya és a permetezőszerek jelenthetnek megoldást a problémáinkra. Izgalmas és tanulságos családi program, melyben garantálhatóan egészséges ételek várják éhes bendőinket, és a friss falusi levegőt még nem is említettük.

Hazajáró hét – 10 nap a falusi turizmus jegyébenNLC-tippek:

Lovastanya Vendégház (www.gyurufu.hu/lovastanya), Héjja-ökofarm (www.bioturista.hu)

 

 Várak, kastélyok

Szerencsére a XXI. században az efféle helyeken már kicsit jobb a fűtés, mint annak idején, ráadásul egy vár vagy kastély nemcsak kívülről impozáns látvány, hanem többségükben valamilyen érdekes kiállításra is könnyen rálelhetünk. Főleg a gyerekeket, de a történelem iránt érdeklődő felnőtteket is érdekelheti, hogyan éltek a középkorban, milyen ruhákat viseltek, milyen bútorokat használtak, milyen konyhai felszereléseik voltak… Mindez természetesen a történelemkönyvekben is benne van, de egész más a saját szemünkkel látni.

Szigligeti kastély
Szigligeti kastély

 

Hazajáró hét – 10 nap a falusi turizmus jegyébenNLC-tipp:

A nyírbátori Báthori-várkastély, benne a több tucat figurát bemutató viaszpanoptikum kiállítással (www.bathorivarkastely.hu)

 

 Népművészet

A közvéleménnyel ellentétben a népművészet nemcsak poros múzeumokban él tovább, hanem egyes elkötelezett híveknek köszönhetően a gyakorlatban is. A néprajz, a fonás/szövés/varrás, az ének és a zene hol máshol is élhetne tovább, mint a forrásának számító kis településeken. Télvíz idején is mindenképp érdemes meglátogatnunk a skanzeneket, tájházakat, népi építészeti emlékeket vagy a gyerekekkel az állatsimogató programokat, mert a környékükön garantálhatóan mindig találhatunk valami szép lakásdíszt otthonra, és még némi élményanyagot is gyűjthetünk. Ha pedig mi magunk is szeretnénk beletanulni eme szépségek készítési folyamatába, faluhelyen számos kézműves-foglalkozást találhatunk.

Hollókő
Hollókő

 

Hazajáró hét – 10 nap a falusi turizmus jegyébenNLC-tippek:

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (www.skanzen.hu), Horvát Nemzetiségi Tájház, Lakócsa

 

 Lovaglás

Egy nagyvárosból kiszabadulva nincs is jobb érzés, mint a szabadban friss levegőt szívni, de mi tudunk egy ennél is jobbat: ugyanezt egy ló hátáról tenni. A lovaglás felszabadít, sportprogramnak sem utolsó, ráadásul a gyerekek is odáig vannak érte, tehát egy lovarda meglátogatása abszolút ideális családi program. A legtöbb lovarda mellett ma már vendégházat is találunk, biztosítanak lovasoktatást, sőt kis szerencsével akár még lovasbemutatóval egybekötött hagyományőrzésnek is a tanúi lehetünk, és mindezt megspékelhetjük egy jó kemencés vacsorával.

Hazajáró hét – 10 nap a falusi turizmus jegyében

 

Hazajáró hét – 10 nap a falusi turizmus jegyébenNLC-tippek:

Akác-tanya (www.akactanya.hu), Tanyacsárda (www.tanyacsarda.hu)

 

 Romantikázás a világtól elbújva

Eddig jobbára olyan programokat ajánlottunk, melyek családdal vagy egy baráti társasággal is ideálisak, de képzeljük el, hogy egy kicsit megpihenhetünk a világ zajától távol, csakis a párunkkal kettesben, egy meghitt, idilli helyen lévő kis meleg kuckóban, és csak az étkezések, valamint egy-egy romantikus séta kedvéért hagyjuk el a szállásunkat. Mivel Thaiföld elhagyott partszakaszai legtöbbünk számára elérhetetlennek bizonyulnak, inkább válasszuk az alternatív megoldást, és utazzunk el Magyarország valamelyik festői falujába, hogy csak a párunkra és saját magunkra figyelhessünk. A választék nagy: kempingek, magánszálláshelyek, turistaházak és panziók közül válogathatunk.

Mecseknádasd
Mecseknádasd

Hazajáró hét – 10 nap a falusi turizmus jegyébenNLC-tippek:

Rábensteiner panzió-apartman (www.rabensteiner.hu), Zölderdő Panzió és Vendéglő (www.zolderdo.ini.hu)

Hazajáró hét – 10 nap a falusi turizmus jegyébenMandulafák, rackajuhok és a mézédes szőlő földje
Kevés hely őrizte meg az országban a természetes báját úgy, mint a vadregényes Káli-medence. Novemberben itt találhat ránk leginkább az őszi romantika. »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top