Szabadidő

Angyalok és ördögök hete a tévében

A héten találkozhatunk újra érdekes emberekkel, angyalokkal és ördögökkel, királyokkal és gyilkosokkal, sétálhatunk a Föld legforróbb pontján, de a szabadság ösvényein is. Flörtölünk, sőt házasodunk, félrelépünk és hazatérünk, de legfőképpen gondolkozunk, mégpedig fontos, komoly dolgokról.
Vörös sárkány
Vörös sárkány

Hétfőn leróhatjuk heti penitenciánkat szokásos sorozatainkkal, aztán este a Vörös sárkányban (Viasat3, 21.20) már dr. Hannibal Lecter (Sir Anthony Hopkins) büntet, szerencsére golyóálló üvegfal mögött. Az őt odaültető fiatal zsarunak (Edward Norton) szüksége van a zseniális ínyenc pszichopata „szakmai” segítségére. Ennyit a büntetésről. Bár, ha úgy vesszük, sokaknak büntetés lehet eltölteni egy napot A föld legforróbb pontján (Spektrum, 20.00), de az legalább biztos, hogy lélegzetelállító élményben lesz részük. (Az etiópiai Danakil-mélyföldről készített dokumentumfilm-sorozat ma indul.)

Egy negyvenes nő...
Egy negyvenes nő…

Kedd. Egy negyvenes nő és a flört (TV2, 22.35). Sokan bíznak még benne, és nem is reménytelen. De inkább nézzük két gyógyulni és felejteni szándékozó angol nő kalandjait a forrongó Burmában. A szabadság ösvényein (Duna, 22.10) megtörtént eseményt dolgoz fel igen színvonalasan és mély tanulságokkal. A vállalkozóbb kedvűek pedig megismerkedhetnek Hallam Foe (FEM3, 22.50) kissé bizarr történetével is, melyben a címszereplő 17 éves fiú furcsa módon próbálja feldolgozni az őt ért súlyos traumát.

Az ördög ügyvédje
Az ördög ügyvédje

Szerdán angyalok és ördögök között töltjük az estét. Hogy például Che – Az argentin (FilmboxHD, 21.00) melyik közülük, azt ki-ki döntse el maga. Hasonlóképpen talányos Az ördög ügyvédjének (Viasat3, 21.20) hovatartozása is, de az biztos, hogy Al Pacino alakítása sokadszorra is félelmetes. Marie Antionette (SuperTV2, 22.20) a kakukktojás, valahol a kettő között, de az is lehet, hogy mindkettő egyszerre. Angyal a hóban (RTL Klub, 23.55). Nos, ez sem lesz ilyen egyértelmű, még akkor sem, ha alapvetően romantikus drámáról beszélünk: válás, öngyilkosság, eltűnt gyerek.

A Tétova félrelépők
A Tétova félrelépők

Csütörtök esti vezérfonalunk a pánik. A Tétova félrelépők (m1, 20.20) kapuzárási pánikban, klimaxban szenvedő ötvenesek, akik különböző módokon próbálják kezelni az idő feltartóztathatatlan múlásának sajnálatos következményeit. Akad (William Hurt), aki hajdani ifjúkora sikereiből próbál meríteni, és van (Isabella Rossellini), aki éppen most kívánja begyűjteni a nagy trófeákat. A nagyközönség körében elsősorban showmanként ismert Till Attila első nagyjátékfilmjében, a Pánikban (Duna, 21.55) a pánikbetegség tünetegyüttesét járja körül egy menő harmincas csaj (Gubik Ági) példáját vizsgálva, okos, fanyar humorral. Pánikmentes alternatíva lehet G.B Shaw Pygmalionjának (illetve a My Fair Ladynek) egy friss variációja, melyben Higgins professzorasszony politikusnak készül, azonban megválasztatásához ismernie kellene a nép nyelvét, ezért magához veszi Elliot Doolittle-t, az egyszerű, faragatlan sörszállítót: Modern Pygmalion (HBO Comedy, 20.25)

Kurosawa: Álmok
Kurosawa: Álmok

Péntek este a Középkori születés, házasságkötés és halál (Viasat Nature, 20.00) nehézségeivel, illetve egyszerűségével ismerkedve kezdjük. Azt mindenki tudja, ki volt James Dean, de vajon láttuk is már valamelyik filmjét (a háromból)? Ma este például pótolhatjuk az emblematikus Haragban a világgalt (Duna, 22.00). Ellenkező esetben drukkolhatunk annak, hogy sikerül-e a nagyszájú húgocskának (Anne Hathaway) botrányba fullasztania nővére esküvőjét a Rachel esküvőjében (TV2, 22.35). Az álmatlanok viszont egy csodaszép filmmel, Kurosawa: Álmok (Duna, 0.05) című alkotásával szenderülhetnek el.

Wonder Boys
Wonder Boys

Szombat este eltölthetünk például egy pokoli hétvégét az ezúttal alkotói válságban szenvedő irodalomprofesszort alakító Michael Douglasszel a Wonder Boysban (Film Café, 21.00). Kíváncsi lennék, vajon tényleg az kell a nőnek, amit Mel Gibson kínál a Mi kell a nőnek?-ben (film+, 21.00)? Nem tudom. Én mindenesetre maradok a füstös kávézóknál, süteményeknél és Norah Jones-nál, megízlelve a távolság ízét a My Blueberry Nights (FEM3, 21.30) végtelen, mézédes melankóliájában. Az Egy ember és kutyája (Duna, 21.55) című film sem lesz rossz választás, persze főleg a kutyásoknak. Egy remek háborús dráma zárja a mai ajánlót, melyből három lengyel fivér történetét ismerjük meg, akik szembeszálltak a megszálló náci németekkel – ők az Ellenállók (m1, 22.25).

Éhezők viadala
Éhezők viadala

Vasárnap az Éhezők viadalával (Cool, 21.00) villanthatunk tinédzserkorú, nőnemű családtagjaink előtt (ha még téma ez történet náluk – a második rész tán még fut a mozikban). A király beszéde (m1, 20.20), ugye, nem kérdés: láttuk már, de akár ma is megnézhetjük. A következő két film erősen üti egymást, mindkettő nagyon jó, és mindkettő a rasszizmus ma is igen aktuális témáját boncolgatja: az Ütközések (m1, 22.20) több nézőpontból, mintegy szociografikus igénnyel közelít a soknációjú Los Angelest helyszínéül választva, míg az Amerikai história X (Viasat3, 21.55) egy teljesen normális, középosztálybeli családban felnőtt, az iskolában jó tanuló-jó sportoló neonáci skinhead történetét meséli el. Mindkét film hemzseg a remek teljesítményt nyújtó sztároktól. A boldogság nyomában (TV2, 0.10) tölthetjük az éjszaka első felét egy megtörtént eseményeket feldolgozó példázattal, amely arra tanít, hogy szegényen is lehetünk boldogak. Azért jobb lenne gazdagon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top