Szabadidő

Fucking Berlin – egy egyetemista megrázó vallomása

Felkavaró és kíméletlenül őszinte beszámoló egy fiatal lány viszontagságairól és a bordélyházak világáról. Döbbenetes szexuális perverziók, elfojtott vágyak, durvaság és szeretetlenség.

Fucking BerlinAz önvallomásos könyvek sorában aligha kerül az utolsók közé a „Fucking Berlin” – ami már a címében is merészen szókimondó, hát még belül, magyarított fordításban! Persze, milyen is lehetne más, gondoljuk, ha egy prosti írta, aki – nem mellesleg – matematikusnak készül(get). Azt, hogy életszerűen ábrázolt tevékenységében melyik szerepé az elsőség, a kívülálló, vagyis az olvasó, akár a tévedés lehetőségét is vállalva, hajlandó azonnal tisztán látni. Talán csak a szerzőnek nehéz eldöntenie e sorsdöntő kérdést. Különösen akkor, amikor még a gyermekvállalás lehetősége is valóságos ténnyé válik előtte.
Azt viszont, hogy a bemutatott életvitel mellett miként lehet felsőfokú tanulmányokat folytatni, illetve gyermeket nevelni, aligha tudja más, csak aki próbálta.  Azt pedig, hogy valóban rákényszerülnek-e – főleg a lányok – a tanulmányaikat segítő pénzteremtő prostitúcióra, részünkről ugyancsak pályán kívüli kibickedés lenne eldönteni.

Persze a jó magyar közmondás – addig takarózz, ameddig  a takaród ér! – már nálunk se nagyon érvényes, nemhogy külföldön. Nekem, aki e sorokat írom, évtizedeken át alkalmam volt belelátni a meggondolatlan pályaválasztás, nagyzoló életvitel, felelőtlen kapcsolatok következményeibe. Ezért aztán Sonia Rossiról is kialakult egyféle véleményem, de ezzel cseppet sem kívánnám befolyásolni a nagyérdemű olvasót! Annál is inkább, mert a kötet nemcsak a prostisors szemléletes illusztrációja, vagy a német és nem német férfiak szexuális  hajlamainak ábrázolása, de egy lappangó társadalombírálat is, amiben leginkább a társadalmat uraló kétszínűség hangsúlyozódik ki. Márpedig ez sommásan lehangoló vélemény, mint amiképpen a kötet szereplői is egytől egyig lehangolóak. Éppen ők képezik a társadalom azon felét, akik Berlint „facking”-nek látják vagy tartják. És a másik fele? Nos, Sonia Rossi csak sejteti velünk, hogy kik is állnak a másik oldalon.

Sonia Rossi: Fucking Berlin
Fordította: Kosztolánczi Krisztina
Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó, Budapest, 2010
Rendeld meg a Polc.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top