Szabadidő

Nagy londoni shoppingkalauz

Szinte már rutinszerűen ugrunk ki Bécsbe decemberben egy kiadós karácsonyi bevásárlásra, ám mi lenne, ha ezúttal bevállalósabbak lennénk? Nézz velünk körül a nyüzsgő londoni forgatagban!
 Borough karácsonyi piac

Mint a város egyik legismertebb és legkiválóbb minőségű portékákat kínáló ételpiaca, az árusok ehhez az imázshoz az ünnepek környékén is ragaszkodnak. Ünnepi gyümölcsválaszték, tejcsarnok, a karácsonyi igényekre felkészült halas- és húsospultok, sörök és ciderek, virágok, mézek és sajtok közül válogathat az érdeklődő, de ami mindenképp ellenállhatatlanná teszi a Borough karácsonyi piacát, az a lenyűgöző ünnepi fesztiválhangulat, amit a szervezők idevarázsoltak. Élő zenekari fellépések, valamint iskolai gyerekkórusok teszik igazán karácsonyivá ezt a piacot decemberben.

Nagy londoni shopping-kalauz
Nagy londoni shopping-kalauz

Nagy londoni shopping-kalauzMikor? december 1. – december 24., hétvégeken zárva
Hol? 8 Southwark Street, Borough, London, SE1 1TL
Legközelebbi metrómegálló: London Bridge

NLC tipp:
december 15-én sajtnap a legkülönfélébb ínyencségekkel a nagyvilágból.

Infó:
www.boroughmarket.org.uk »

 Greenwich Market

Ha az ember nem akar London exkluzív butikjaiban és üzleteiben vásárolgatni, de a hasonlóan széles és nívós választékot elvárja egy piactól is, akkor számára a Greenwich Market az ideális választás. Kézművesgyöngyszemek, szobrok és festmények, antikvitások és ínyencségek egész hada várja a keresgélőket. A Greenwich Market elsősorban az egyedi, kreatív ajándékokban a legerősebb, melyekkel a legválogatósabb embereket is levehetjük a lábukról.

Mikor? november 24. – december 24.
Legközelebbi metrómegálló: Cutty Shark, Greenwich

Nagy londoni shopping-kalauzNLC tipp: Hétvégén érdemes gyerektársasággal menni, hiszen ilyenkor a Télapó barlangjában maga a Mikulás hallgatja meg a gyerekek karácsonyi kívánságait. Persze egy jó szülő ilyenkor nagyon fülel…

Infó: www.greenwichmarket.net »

 Eco Design karácsonyi vásár, islingtoni városháza

Vigyázat, az Eco Design karácsonyi vására csupán kétnapos, és belépőt (egy vagy két font) is kell fizetnünk, viszont cserébe garantáltan zöld és környezettudatossággal készült ajándéktárgyak közül válogathatunk. Itt az alkalom jó példát mutatni szeretteinknek, és megmutatni nekik, hogy mi valóban törődünk a környezetünkkel. A környezetbarát gyártási technológia szerencsére nem szűkíti az itt kapható termékek választékát: bútorok, lámpák, divatos ruházat, babaruhák, kütyük, szobrok valamint ételek és italok egész garmadája várja a környezettudatos ajándékra vágyókat.

Fotó: ecodesign.co.uk
Fotó: ecodesignfair.co.uk

Fotó: ecodesign.co.uk
Fotó: ecodesignfair.co.uk

Mikor? december 4. – december 5.
Nagy londoni shopping-kalauzLegközelebbi metrómegálló: Highbury & Islington

NLC tipp: A nagy vásárlás közepette álljunk meg egy kicsit, hogy együnk egy finom, vagdalthúsos pitét, amit öblítsünk le valamilyen jóféle fűszeres ciderrel.

Infó: www.ecodesignfair.co.uk »

 Cologne karácsonyi piac

Ha idén éppen nem jutunk el Bécsbe, de szerencsénkre azért London összejön valahogy, akkor a tradicionális német karácsonyi vásárok hangulatát akár az angol fővárosban is átélhetjük. A Cologne karácsonyi piacon az árusok hangulatos kis faházakban kínálják portékáikat. Ha gyönyörű, kézzel készített karácsonyfadíszekre vagy speciális gyertyákra vágyunk, garantáltan itt van a legnagyobb választék egész Londonban, és a játékválasztékuk sem elhanyagolható. Fából és bádogból készített, régimódi játékok tömkelege várja itt az ajándékozni vágyókat, az ajándékhegyeken túl pedig ott van a megfizethetetlen hangulat, melyet egy jófajta cologne-i német sör, és egy bajor kolbász elfogyasztásával érhetünk el. És akkor a forralt bort még nem is említettük.

Mikor? november 19. – december 23.
Hol? Southbank Centre, Belvedere Rd, London, SE1 8XX
Legközelebbi metrómegálló: Waterloo

Nagy londoni shopping-kalauzNLC tipp: Ha visszük a csemetét/csemetéket is, ki ne hagyjuk Télapó titkos faluját, ahol a gyerekek egy mesemondó program keretében természetesen magával a fehér szakállú bácsival is találkozhatnak, és mindent megtudhatnak arról, milyen is az élet a manókkal és rénszarvasokkal az északi sarkon.

Infó: www.xmas-markets.com »

 Hagyományos német karácsonyi vásár

Már tavaly is óriási sikernek örvendett Londonban a gyönyörű Hyde Parkban megrendezett német karácsonyi vásár, és a szervezők ígérete szerint idén még nagyobb lesz. Az égőkkel és egyéb dolgokkal gyönyörűen dekorált faházakban minden megtalálható, amit a cologne-i piacnál is említettünk (gyertyák, karácsonyfadíszek, kézzel készített játékok…), ezen felül pedig az ékszer és a szintén kézi készítésű kerámiák varázsolhatják el az ide látogatókat. Az pedig, hogy a Hyde Park közepén malacot sütnek és mézeskalácsot árulnak, megér egy külön misét.

Nagy londoni shopping-kalauz

Mikor? november 19. – január 3.
Legközelebbi metrómegálló: Hyde Park Corner

Nagy londoni shopping-kalauzNLC tipp: Mivel a vásár a legtöbb konkurensével ellentétben este tízig nyitva tart, és a gyönyörű, téli Hyde Parknál (háttérben a kivilágított óriáskerékkel) hangulatosabb környezetet nehéz elképzelni, ezért a vásárlás befejeztével itt iszogatni estefelé a bajor söröket vagy a forralt borokat, miközben a háttérben karácsonyi kórusok hangja szól, igazi ajándék.

Infó: www.hydeparkwinterwonderland.com »

 A Stables karácsonyi piac

Ha családtagjaink/barátaink nem éppen hagyományos ízléssel rendelkeznek, akkor az alter-kultúra karácsonyi piacán egész biztosan találunk nekik valami egyedi ajándékot. Üzletek és árusító bódék egész garmadája van itt berendezkedve arra, hogy mind gót, punk, alter vagy emós igényt kielégítsen, és ezt nemcsak a ruházatra kell érteni (abból is van itt bőven), hanem a könyvekre, lemezekre, antikvitásokra és az egyéb ajándéktárgyakra is. Ha unjuk már a hagyományos karácsonyi hangulatot, a Stables karácsonyi piaca igazán üdítő lesz számunkra.

Nagy londoni shopping-kalauz

Mikor? december 1. – december 24.
Hol? Chalk Farm Rd, Camden, London, NW1 8AH
Legközelebbi metrómegálló: Chalk Farm

Nagy londoni shopping-kalauzNLC tipp: Valószínűleg ezen piacnak köszönhető, hogy a Karácsonyi lidércnyomás című bábfilm szereplői máig népszerű díszei a táskáknak, pólóknak, bögréknek és egyéb ajándéktárgyaknak szerte a világon, és szinte biztosan ez a világnak az a pontja, ahol a legnagyobb választékban kaphatóak.

Infó: www.camdenguide.co.uk »

Nagy londoni shopping-kalauzKarácsonyi varázslat: a legjobb adventi vásárok Bécsben
Európa szíve újra megdobban, alig kétszázötven kilométerre Budapesttől. Az adventi vásárok császári városa milliókat ölel keblére békés, mégis pompázatos hangulatban. Legyél ott te is! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top