Szabadidő

3 édes úticél Zürichben – nem csak édesszájúaknak

A svájci csoki titkát legendák övezik, de legnagyobb városában akad még csodálatos macaron és marcipánnal töltött mézeskalács is. A város maga pedig gyönyörű csokoládédoboz.
 Az ablakokon a zsalu cukorka

Zürich ugyan Svájc legnagyobb városa, azonban közel sem lehet nagyvárosnak nevezni (lakossága alig valamivel több 350 ezer főnél). Az évszázadok alatt persze folyamatosan duzzadt a városka, ezért most a térképen úgy néz ki, mintha a Zürich-tó partján feküdne, pedig valójában a Limmat folyó két oldalán terül el. Az óváros, a Lindenhof tetején egy apró park bújik meg, ahol jó időben idős emberek sakkoznak óriási figurákkal. Ha itt nem jártál, még semmit se láttál a városból. Tiszta időben még az Alpok hófehér hegycsúcsai is látszanak innen, a város pedig úgy néz ki, mintha apró mézeskalács házak sorakoznának a „terepasztalon”.

3 édes úticél Zürichben

Zürich persze amúgy is egy idealizált álomra hasonlít. Az emberek nyugodtak, sokat bicikliznek, jó a levegő, az utcák elképesztően tiszták, és olyan apró a belvárosi rész, hogy pár óra alatt minden zegzugát fel lehet fedezni. A házak régiek – hiába, nem gyötörte meg őket a világháború – és némelyiknek története is van, ezt a házfalakra erősített kék táblácskák jelzik. (Fény derülhet például a titokra, hogyan lehet egy ház gúnyneve a szúnyog.) Régi és új, valóságos és meseszerű kellemesen keveredik itt. A város Champs-Élysées-je a Bahnhofstrasse. A világ legnagyobb világmárkái kínálják itt méregdrága portékájukat, és így karácsony tájékán az egész utcahosszban „csillaghullás” világítja meg az éjszakát. Persze, csak izzók, de akkor is elképesztő a látvány.

Karácsonyi hangulatban a Bahnhofstrassen
Karácsonyi hangulatban a Bahnhofstrassen

3 édes úticél ZürichbenTipp: Picasso mindenképpen megér egy múzeumlátogatást – a Kunsthausban most 100 Picasso-festményt állítottak ki. Zürich azonban nem most találkozik először a híres festő műveivel. 1932-ben Picasso első múzeumban rendezett kiállítása ugyancsak a Kunsthausban volt, és most ugyanazok a képek tértek ide vissza, igaz, más tematikai elrendezésben kerültek a kiállítótérbe.  (Picasso – Kunsthaus Zürich, a kiállítás 2011. január 30-ig látogatható. Infó: www.kunsthaus.ch)

 Emeletes cukrászda

A Péclard éppen olyan, amilyennek egy varázscukrászdát elképzelünk. A bejárattal szemben ősöreg pénztárgép áll, a házon belül keskeny csigalépcső tekeredik, és a különböző stílusú szalonok követhetetlenül bukkannak elő az épület különböző emeletein. A Péclard karácsonyi specialitása a marcipánnal töltött mézeskalács. A jellegzetes mézeskalácstészta még meleg volt, amikor megkóstoltam, de nem ülte meg a gyomrot, hanem nagyon is etette magát.

3 édes úticél Zürichben

Az apró boszorkánykonyhába nem mindig lehet bemenni, de érdemes az egész épületet végigjárni, a szalonok elragadó hangulatát feltérképezni. Csak a bejárathoz kiállított süteménycsodák nézegetésével el lehet tölteni negyedórát, és hol van még a további három emelet… Az emeletes cukrászda érdekessége, hogy hajdan egy kis üzlet nyílt meg a házban, azonban ahogy növekedett a népszerűsége, egyre több emeletet foglalt el a házban.

3 édes úticél Zürichben

Péclard
Cím: Napfgasse 4, Zürich
Infó: www.peclard-zurich.ch »

 A Sprüngli-legenda és a Lindt csokoládé

A legenda szerint Rodolphe Lindtnek és egy véletlennek köszönhetjük a konsolást, amely művelet során a csokoládé megkapja lágy, krémes állagát. A ma már világhírű és a nevét viselő csokoládé közismertté tétele azonban nem az ő műve, hanem egy zürichi cukrászé, akit Rudolf Sprünglinek hívtak. Sprünglinek jó nevű cukrászdája volt a városban, viszont látott fantáziát a csokoládékészítésben, és 1845-ben szilárd csokoládék gyártásába kezdett. Az emberek korábban is fogyasztottak csokoládét, de inkább italként, és az még közel sem volt olyan finom, mint a mai csokoládék. Amikor Sprüngli úr a XIX. század végén nyugdíjba vonult, egyik fiára hagyta a csokoládégyárat, a másikra a cukrászdát.

3 édes úticél Zürichben

A cukrászda a mai napig működik. Töretlenül népszerű hely, ahol most a legnagyobb szenzációt a macaronok jelentik. Van gesztenyés, málnás, pezsgős, kávés, vagy tucatnyi fajta. Mindenképpen érdemes megkóstolni, ám sokáig nem szabad nézegetni, mert kiszárad és elveszíti különlegességét. A hatalmas cukrászda kínálatában szerepelnek még hagyományos és újdonságnak számító sütemények, csokoládék és bonbonok is.

3 édes úticél Zürichben

Sprüngli Cukrászda
Cím: Bahnhofstrasse 21, Zurich
Nyitva: hétfőtől péntekig 7:30–18:30, szombaton 8:00–17:00
Infó: www.sprüngli.ch »

 A világ legfinomabb csokoládéja

De nemcsak a cukrászda lett egyre sikeresebb, hanem a Lindt csokoládé is, amelynek csomagolásán a mai napig az olvasható, hogy Lindt & Sprüngli Chocolatiers Suisses Depuis 1845. Szerencsére nem kell Zürichig, pontosabban a Zürich-tó partján fekvő Kilchbergig menni a csokoládéért – ugyanis ott található a híres csokoládégyár –, mert a világon szinte bárhol megvásárolható a leghíresebb svájci csokoládé, a Lindt. Azonban ha már valaki elmegy Zürichig, és akad egy szabad délelőttje, érdemes kilátogatni a gyárba. Zürichből akár hajóval is mehetünk, és már maga a hajóút felér egy kalanddal.

3 édes úticél Zürichben

A csokigyár környékén mindig csokoládéillat száll a levegőben, és bár a gyárat nem lehet látogatni, azért akad egy apró üzlet, ahol rögtön a forrásból lehet feltankolni a csokoládékészleteket. A kínálat lélegzetelállítóan gazdag. A gyár közelében iskola működik, és az ott tanuló gyerekek szokása, hogy suli után berohannak a portára és felkapnak egy-egy kocka csokit. Irigylésre méltó gyerekkor… Karácsony táján annyi változás történik, hogy az egyik raktárhelyiségben karácsonyi vásárt rendez a gyár, ahol megtalálható a teljes kínálat, és a csokikedvelők már attól két kilót híznak, hogy alaposan körülnéznek.

3 édes úticél Zürichben

Lindt gyár
Cím: Kilchberg, Seestrasse 204.

Lindt Weihnachtsmarkt – Nyitva karácsonyig: hétfőtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–17:00. A gyár területén működik egy kisebb boltocska is, amely egész évben kínálja a gyár termékeit.
Infó: www.lindt.com »

3 édes úticél Zürichben – nem csak édesszájúaknakTipp: rengeteg csokis recept itt! »

3 édes úticél Zürichben - nem csak édesszájúaknakAz őrült csokiszobrász legújabb dobása

A csokigyártás fenegyereke imád feltűnést kelteni fenséges szobraival – ezúttal 10 méter magas karácsonyfát készített csokoládéból. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top