Szabadidő

Éjszaka a Schönbrunnban és a karácsonyi vásárban

Ha szívesen visszacsöppennél egy kicsit a Monarchia idejébe, ugorj ki a bécsi Schönbrunni Kastélyba, amelynek barokk kulisszái előtt nemcsak pompás karácsonyi vásár vár, de a kastély is tartogat meglepetéseket.
Schönbrunn titkai

Bécs egyik leglátogatottabb nevezetessége a Schönbrunn, amely szerepel az UNESCO kulturális világörökségének listáján. A barokk kastély már kívülről lenyűgöző, a „mögötte” elterülő kert pedig minden évszakban gyönyörű. Kisebb túrával is felér elsétálni a Gloriette-ig, de a látványért érdemes ennyit fáradozni. A park területén található a pálmaház és a botanikus kert, illetve az állatkert is, amely többek között tapírt, pandát és koalát tartogat a gyerekeknek.

Ilyen zord időben persze inkább a kastély falai között sétálgatunk szívesen. Az első szint mind a negyven szobája elképesztő utazás a múltba, a Habsburgok titkos világába, és új értelmet nyer a pazar jelző. Az éjszakai kastélylátogatás pedig a maga csendességével még megkapóbb élmény.

Nézd meg a galériánkat a többi fotóért! Katt
Katt a képre, és nézd meg a többi fotót is!

A kastélybejárás során olyan titkokra derül fény, mint hogy a szalvétahajtogatás igen védett dolog. Egyetlen ember ismeri a hajtogatás titkát, és amikor úgy kell megteríteni, mintha a császár ülne az asztalhoz, senki sem lehet jelen. De az is kiderül, hogy a hatalmas és gyönyörű ágy nem éppen alvásra készült, hanem vendégfogadásra. Persze a vendégek nem másztak be az ágyba, hanem a császári fenség betegség vagy szülés után ott fogadta alattvalói jókívánságait. Az ágy nem volt a kastély berendezési tárgya, nem olyan régen hozták át a Hofburgból, azonban minden részlete eredeti, és éppen az arannyal is átszőtt, kényes szövetek megóvása érdekében a látogatók csak egy üvegalagútból csodálhatják a nagyszerű bútordarabot.

Katt a képre, és nézd meg a többi fotót is!
Katt a képre, és nézd meg a többi fotót is!

Persze nem csak a berendezési tárgyak és a falkárpitok beszédesek – a palota honlapján a szobák virtuálisan bejárhatóak –, a falon lógó festmények is a múltról mesélnek. Mária Terézia mindig magára mutat, férje pedig feleségére. Történelmi előtanulmányok nélkül is megállapítható, a családban ki hordta a nadrágot.

Apró érdekesség, hogy amikor az ember a parkban sétál, találkozhat a kastélyban élőkkel. Na nem a szellemekre vagy egyéb kísértethistóriákra kell gondolni, hanem hozzánk hasonló, hétköznapi emberekre. A kastély második szintjén ugyanis lakások vannak. Mivel az épület műemlékvédelem alatt áll, nagy átalakításokat nem lehet végezni, így itt élni biztosan jár némi kényelmetlenséggel, viszont egészen jó érzés lehet megadni a levelezési címet.

 Adventi vásár Schönbrunnban

A bécsi adventi vásárok legnagyobb tanulsága, hogy nem annyira a vásárlásról szólnak – főként csak a turisták vásárolnak –, sokkal inkább számítanak társasági eseménynek forralt borral, punccsal és sült krumplival. Ez igaz a Schönbrunni Kastély parkjában megrendezett vásárra is. A kastély és a hatalmas fényfüzérrel feldíszített fenyőfa gyönyörű kulissza a vásárhoz, azonban a pezsgés a színpad környékén és melegedő-„gombák” alatt érezhető. No meg az ételt és italt kínáló bódéknál. Bőséges a kínálat, az amarettós és narancsos punccsal nem lehet hibázni, de a tejföllel bőségesen meglocsolt és szalonnával meghintett krumplival sem. A sült gesztenye pedig csak hab a tortán.

Nézd meg a galériánkat a többi fotóért! Katt
Nézd meg a galériánkat a többi fotóért! Katt!

A schönbrunni adventi vásár különlegessége, hogy a közel 70 bódéból nem minivárost hoztak létre a szervezők, ahol nagy a tolongás és a zsúfoltság, hanem egy hatalmas körbe állították fel őket, így könnyen átlátható az egész vásár. A bódék kínálatában minden van a bóvlitól az értékes kincsekig. Az árak is így alakulnak, és olykor egészen fájó az aktuális árfolyamon átszámolni a megkívánt holmik árát. A hangulat azonban vásárlás nélkül is kiváló.

Bár Schönbrunn híres arról, hogy Sisi nem szeretett itt élni, a vásár nem maradhat Sisi-jelenség nélkül: mézeskalácson, szappanon és mézen tűnik fel alakja. De akad itt korona formájú karácsonyfadísz és a kastélyhoz köthető minikarácsonyfa és borosüveg karácsonyi díszítéssel.
Info: Schloß Schönbrunn, Schönbrunner Schloßstraße 47, 1130 Wien
www.schoenbrunn.at »

Tipp: Bécs minden kerületének megvan a maga adventi vására.  A leghíresebb és a legtradicionálisabb a Rathaus előtti parkban megrendezett vásár. Idén is több mint száz pavilon várja itt a látogatókat. Az utóbbi években a schönbrunni adventi vásár is klasszikussá lett, a karlsplatzi vásár pedig igazi gyerekparadicsom, sok-sok élő és simogatható állattal. A vásárok általában délelőtt 10 órától hétköznap este 9 óráig, hétvégenként este 10 óráig várják a látogatókat.

Hasznos link: www.christkindlmarkt.at »

Éjszaka a Schönbrunnban és a karácsonyi vásárbanKarácsonyi varázslat: a legjobb adventi vásárok Bécsben 
Európa szíve újra megdobban, alig kétszázötven kilométerre Budapesttől. Az adventi vásárok császári városa milliókat ölel keblére békés, mégis pompázatos hangulatban. Legyél ott te is! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top