Szabadidő

Filmeket a fa alá! DVD-tippek

Mivel egy jó film egy jó könyvhöz hasonlóan mindig szép ajándék, ezért bemutatjuk az elmúlt 2-3 hónap házimozitermésének legjavát, melyeket kategóriákba szedtünk, hogy könnyebb legyen a választás az elektronikai áruházak DVD-polcainál járva.
Romantikusoknak

Néhányan a romantikát csak humorral keverve szeretik fogyasztani. Nekik szól a Túl jó nő a csajom című kedvesen merész szexkomédia, melyben az enyhén lúzer Jay Baruchel beleszeret az irgalmatlanul bombázó Alice Eve-be, és az egészben a legmegdöbbentőbb, hogy az érzés kölcsönös. A dolgot nemcsak hősünk nem akarja elhinni, de a barátai sem…

Túl jó nő a csajom
Túl jó nő a csajom

A Szívrablók című francia mozi hasonlóan könnyed darab, melyben Romain Duris és Vanessa Paradis gabalyodnak egymásba, miközben a Dirty Dancinget is jó néhányszor megidézik. A klasszikus, eposzi romantikára vágyóknak jön a kilenc Oscar-díjas Az angol beteg dupla lemezes, extra változata, melyben Almássy grófnak (a mindig hipersármos Ralph Fiennes) a sivatagban és a kórházi ágyon is lángol a szíve.

További tippek:

A szív hídjai – szinkronos változat
Szex és New York 2.
Kedves John
Levelek Júliának
Újrakezdők – Szerelmes szingli szittert keres

 Gyerekeknek

Animációs filmet ajándékba adni a gyereknek azért jó, mert látszólag őt ajándékoztuk meg vele, de igazából mi is legalább annyira élvezni fogjuk a megtekintését, mint ő/ők. A Toy Story 3. például biztos közönségkedvenc figurákra épít, és a humora legalább annyira bejön a felnőtteknek, mint a gyerekeknek. Hát lehet nem imádni, hogy a főgenya egy rózsaszín, áfonyaillatú plüssmaci, akit Macónak hívnak?

Toy Story 3.
Toy Story 3.

Aztán itt van az év egyik legaranyosabb története barátságról és toleranciáról, ami az alkotói vikinges-sárkányos fantasynek álcáztak. Az Így neveld a sárkányodat igazán bűbájos, eredeti mese egy viking és egy sárkány barátságáról. Aki pedig vérbeli karácsonyi történetre vágyik, annak itt van az örökzöld Dickens-mű, a Karácsonyi ének legújabb változata, melyben Jim Carrey-t változtatták rajzfilmfigurává, az eredmény pedig lenyűgöző lett.

További tippek:

Shrek a vége, fuss el véle
Fantázia, Fantázia 2000
Nanny McPhee és a nagy bumm

 Művészlelkeknek

Akad a családban egy alternatív bölcsész, aki még nyáron is kötött sálban csapatja, és folyton filmklubokba jár? Ha igen, ő garantáltan örülni fog Hajdu Szabolcs szemledíjas, rögvaló fantasyjének, a Bibliotheque Pascalnak, mely magyar filmhez képest elképesztő látványvilággal bír, és Török-Illyés Orsolya olyat játszik benne, hogy ihaj. Ha pedig kiváló színésznők, akkor ne hagyjuk említés nélkül a Jackie Brown dupla lemezes, extra változatát, melyben a fekete ikon, Pam Grier parádézik, ráadásul olyan arcokkal, mint Robert De Niro, Samuel L. Jackson vagy Bridget Fonda, és a szövegeket nem kisebb valaki, mint a nagy Quentin Tarantino adta a szájukba.

Jackie Brown
Jackie Brown

Akik pedig szeretik a művészetet némi sötétséggel keverni, azoknak ajánljuk David Lynch nyolcvanas évekbeli remekművét, a kertvárosi házak kerítése mögötti titkokat leleplező Kék bársony szinkronos újrakiadását, ami maga a posztmodern filmművészet.

További tippek:
Mamut
Baaria
Ponyvaregény – Extra változat
Leningrad Cowboys menni Amerika

 Akcióőrülteknek

Minden családban akad egy akcióőrült férfi. Nekik lehet kedveskedni a Salt ügynök című mozival, ami a nők (pontosabban Angelina Jolie) válasza a Bourne-trilógiára és James Bondra.

Salt ügynök
Salt ügynök

Ha már megvettük az Avatart, most cserélhetjük le a lemezt egy háromlemezes extra változatra, ami nemcsak szakajtónyi werkfilmet, hanem a film új jelenetekkel kibővített változatát is tartalmazza. Aki pedig szereti, ha némi romantika is rejtőzik két akciójelenet között, annak ott a Tom Cruise és Cameron Diaz főszereplésével készült Kéjjel-nappal, de ne hagyjuk említés nélkül a lánya haláláért old school módon bosszúálló Mel Gibsont sem A sötétség határán című filmben.

További tippek:

Vasember 2.
A szupercsapat
A kilencedik légió
Törvénytisztelő polgár
A tiltott királyság

 Tinédzsereknek

Ha el akarjuk találni egy se nem felnőtt, se nem gyerek ízlését, eléggé képben kell lennünk az aktuális tinidivattal kapcsolatban. A tinilányok kedvencének számító Alkonyat – Napfogyatkozással nem nagyon lőhetünk mellé, hiszen a vámpírtörténetek most abszolút reneszánszukat élik a húsz év alatti nézők körében.

Alkonyat – Napfogyatkozás
Alkonyat – Napfogyatkozás

Ha választottunkat érdekli a képregények világa, akkor a nindzsaként akciózó tizenkét éves szuperhőslányról és lúzer haverjáról szóló Ha/Ver egyértelműen jó választás, A karatekölyök és A varázslótanonc pedig azoknak a tiniknek jöhet be, akik nagyon unják már, hogy a suliban az erősebb kölykök agyonszívatják őket.

További tippek:

Az utolsó dal
Variációk szexre
Emlékezz rám
Hajrá, Bliss!
Astroboy
Égenjárók

 Horror-/thrillerkedvelőknek

Sötétebb lelkű hozzátartozóink megajándékozása nem is olyan nehéz, mint azt elsőre hinnénk. Az egy több évtizedes eltűnés/gyilkosság felgöngyölítéséről szóló svéd film, A tetovált lány igazi csemege a thrillerkedvelőknek. Akik a még ennél is agyasabb, némi politikával kevert izgalmakra gerjednek, azoknak ott a Ewan McGregor és Pierce Brosnan főszereplésével készült Szellemíró, ami majdnem Polanski utolsó filmje lett. A zombis vadulásért rajongókat a Rec 2 vagy A tébolyultak garantáltan kielégíti, a tinihorrorok megszállottjainak pedig egy rémfilmörökzöld, a Rémálom az Elm utcában Freddy Kruegerével kedveskedhetünk.

Rémálom az Elm utcában
Rémálom az Elm utcában

További tippek:
Inferno – Pokol
Daybreakers – A vámpírok kora
Az ördögűző – Rendezői változat
Szörnyecskék
Ragadozók

 Ínyenceknek

Kategóriánkat az igazi mindenevőknek tartjuk fenn, akik vevők a kultfilmekre, az extrém képregény-adaptációkra, a fekete komédiákra vagy a szimplán nehezen besorolható mozikra. Ez utóbbi kategóriába tartozik a tavalyi év egyik legnagyobb sikere, a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Eredet is, ami egyszerre álmokat kutató krimi/fantasy, modern James Bond-film és romantikus dráma.

Eredet
Eredet

Aki imádja a dánok ellenállhatatlanul sötét humorát, azoknak végre megjelenik a budapesti művészmozik programjából kikoptathatatlan Zöld hentesek és Gengszterek fogadója duó. Ha csak annyit mondunk, hogy Ádám almái, reméljük, sokan érteni fogják. És végre újra kapható minden idők talán legjobb cyberpunk mozija, a Szárnyas fejvadász is, melyben Harrison Ford emberszabású robotokat üldöz az egyre inkább kipusztuló bolygónkon.

További tippek:

Alkonyattól pirkadatig – Extra változat
Sin City – Extra változat
Aaltra, A 13-as

Filmeket a fa alá!Állati jó hétvége Stájerországban: a Herberstein vadaspark télen 

A csodaszép hegyek ölelésében fekvő parkban még télvíz idején sem áll meg az élet. Képes úti beszámoló. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top