Szabadidő

Mit olvasott mostanában Müller Péter?

Az ünnepekre jelent meg legújabb műve, az Isten bohócai. De vajon milyen könyveket forgat Müller Péter, amikor éppen nem ír? Legfrissebb olvasmányélményeiről beszélgettünk vele.

Amikor írok, csak forrásmunkákat olvasok. Illetve olyan sorokat, gondolatokat, melyek megihletnek. Ilyenkor nagyon ritkán teszek kivételt, megválogatom, hogy milyen erőknek teszem ki magam. Ugyanis rám nagyon nagy hatással van, amit olvasok. Most, az Isten bohócai megírása alatt inkább zenéket hallgattam – gyakorlatilag reggeltől estig –, és táncokat néztem. Táncra próbáltam tanítani magam – tangóra, boleróra, tarantellára, keringőre –, remélem, sikerült leírni élményeimet.

De azért tettem kivételt. Ilyen volt Vámos Miklós új könyve, a Csillagok világa, amiről nyugodt szívvel mondhatom: egy olyan művészi teljesítmény, ami ritka az irodalomban. Több mint 400 oldal, csak dialógus, nincsenek leíró részek, mégis él és ragyog az egész mű.

A másik ilyen kivétel Babits Antal könyve, a Végtelen ösvény. Ez egy tudományos mű a kabbaláról. Babits egy tudós objektivitásával – ugyanakkor a misztikus titkokat féltő, a leírtaknál jóval többet tudó szakemberként – beszél az emberi kultúra legmélyebb titkairól. De mondom: ez egy tudományos értekezés, amely épp ezért csak ritkán található a könyvesboltokba.

Rendeld meg a könyvet! Kattints a képre!
Rendeld meg a könyvet! Kattints a képre!
Babits Antal: Végtelen ösvény
Babits Antal: Végtelen ösvény

Persze vannak szerzők, akikhez mindig visszatérek. Ilyen például Hamvas Béla, akinek a könyvei mindig ott vannak az asztalomon, mert ezekkel naponta beszélek. Ő talán a magyar irodalom legnagyobb szellemisége: művei és az „Ősök nagy csarnokához” írt kommentárjai felbecsülhetetlen értékűek.

Lefekvés után minden este olvasok néhány sort Shakespeare valamelyik művéből. Ezekből a drámákból beárad valami olyan szépség és bölcsesség arról a csodavilágról, amit Életnek nevezünk, hogy nélküle nem szabad elaludni. Tegnap is röhögve aludtam el, miután elolvastam Falstaff monológját.

Müller Péter: Isten bohócai – Lélek, játék és tánc… hogy a bajt eloszlassa a derű
 
Mit olvasott mostanában Müller Péter?Ebben a könyvemben zene szól. És elejétől a végéig táncolnak benne. Hőse egy varázshatalommal rendelkező nagy művész, egy Mester, aki nemcsak bölcs gondolatokkal, de tánccal avatja be tanítványait életük titkaiba. Tánccal, szavakkal – és csodákkal.

Ha megszólít ez a művem, nem azt fogod érezni, hogy olvasod, hanem azt, hogy fölkértelek táncolni. És ha sikerül a táncbeavatás, úgy teszed le majd a könyvet, hogy magadban felszabadultan táncolsz tovább.

Célom, hogy ez a tánc szabaddá tegyen. Emelkedj föl a nyomasztó gondok és félelmek világából – és repülj velem! Annak írtam ezt a könyvet, akinek vágya a lélekkel játszva örvendezni. És mer gyerekké változni – hogy „övé legyen a mennyek országa”.

A könyv ára: 3380 Ft
Tipp: rendeld meg a Polc.hu-n! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top