Szabadidő

Összecsap a két élő legenda

Liftbe ragadva határozták el a közös koncertet.

Két élő legenda, két generáció. Varnus Xaver hétesztendős volt, amikor a fiatal, de már akkor világhírű Rhoda Scott megbabonázta elbűvölő orgonajátékával Magyarországot. A kisfiú ámulva nézte a tévében a korszak kultikus figuráját, és együtt nevetett az országgal, amikor Hofi Géza parodizálta a gyönyörű néger nőt. Az egykori kisfiúból is orgonista lett. Nem is akármilyen. Háromezer koncertjével végigturnézta a világot, játszott a párizsi Notre-Dame-tól kezdve a canterburyi székesegyházon át a világ legnagyobb orgonájáig, a híres-hírhedt philadelphiai Wanamakerig. A klasszikus orgonazene koronagyémántja ő, bűvös márkanév, sokmilliónyi közönségével e földgolyón. 47. születésnapja előestéjén rendkívüli ajándékkal lepi meg önmagát és rajongótáborát. Barátságos orgonapárbajra hívja ki gyermekkori idolját és mai napig tartó csodálatának tárgyát, Rhoda Scottot.

Varnus Xavér Rhoda Scott-tal csatázik
Varnus Xavér Rhoda Scott-tal csatázik

A két művész személyes ismeretsége régebben kezdődött, hiszen az egykori Friderikusz Show ötödik évének ünnepi adásában már találkozott a két orgonazseni, hogy Mozart Török-indulóját adják elő – természetesen négykézláb, hiszen mindkét orgonista egy időben játszott mindkét kezével és lábával ugyanazon a hangszeren.

A mostani hangverseny azonban egy szerencsés szerencsétlenségnek köszönhető. Varnus Xaver minden esztendőben hónapokat szokott Thaiföldön tölteni, ahol naponta lemegy a tengerpartra úszónadrágban és baseballsapkában, hóna alatt egy olcsó, elemmel működő szintetizátorral, hogy következő koncertszezonjának legnehezebb ujjrendjeit és futamait napfürdővel egybekötve tanulhassa meg. Így volt ez két esztendeje is, télen. Egyik délutáni gyakorlását követően beszállt a szálloda liftjébe, és csak a lift váratlan, üzemzavarból adódó leállásakor vette észre, hogy útitársa, szintén baseballsapkában, az örökifjú Rhoda Scott. Remekül elbeszélgettek a tizenötödik emelet és az ég között lebegve, és mivel a liftből csak négy óra elteltével tudták kiszabadítani őket, előkerült a szintetizátor is, és így vált hasznukra az, ami odáig bosszúságuk forrása volt. Pompás közös muzsikálásuk végén elhatározták, egyszer ugyanezt a csatát végigharcolják majd Budapesten, igaz, lift nélkül, ám a nagyérdemű előtt.

A zenetörténeti eseményhez méltó helyszín illik. A budapesti Dohány utcai zsinagóga valóban „leg”, mert egyike a legszebb, a leghatalmasabb és legegzotikusabb templomainknak. Amolyan világ csodája. Itt lesz hát az Orgonák csatája, 2011. április 5-én, este 7 órakor (erre az előadásra minden jegy elkelt), amikor is a két páratlan tudású művész ujjai és lábai bírják majd szóra a királyt. A hangszerek fejedelmét. Az orgonát.
Közkívánatra: 2011. április 4-én ráadás koncertre kerül sor.
Jegyek:
TicketPro »
Eventim »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top