Szabadidő

Dögös bosszú

A januári mozis tetszhalál így a hónap utolsó napjaira végre kezd véget érni, és a héten újra öt új premier közül válogathatunk. Akad itt sztárokkal teli, pasiknak szánt félrelépős romantikázás, dögös bosszúfilm, Magyarországon forgatott Nicolas Cage-fantasy, de az olasz vígjátékok szerelmesei sem maradnak film nélkül.
 A dilemma


Mozi

Mozi

Oscar-jelöltek: megvan a titkos befutó. »

Viki
Winona Ryder visszatért! Hosszú évek hányattatásai után a színésznőből bolti szarkává avanzsált Ryder végre ismét főszerephez jutott egy nagyszabású mozifilmben, de sajnos ez az egyetlen jó hír, amit A dilemma kapcsán elmondhatok. A koncepció valami olyasmi lehetett, hogy olyan romantikus vígjátékot kell készíteni, ami a csajok mellett a pasikat is őszintén leköti két óra erejéig, és nemcsak a barátnőjük miatt szenvedik végig a filmet. A dolog még női szemmel is üdvözlendő, hiszen manapság már tényleg csúcsra járatják az egy kaptafára készülő romkomokat, de sajnos félresiklott a dolog. Kiderült, hogy ha pasiknak készítenek romkomot, akkor a romantika az utolsó, ami számít nekik. A sztori két jó barátról/üzlettársról szól, akik közül az egyik rajtakapja a barátja nejét, amint az épp egy másik pasival hetyeg. Mivel nyakukon egy fontos üzlet, inkább nem mondja el a dolgot, hogy ne borítsa ki lelkileg, és közben ő maga válik a saját dilemmája áldozatává. A férfibarátság, a kocsik, a bunyó, a munka és a kocsmázás az esetünkben jóval fontosabb volt a készítők számára, mint a párkapcsolatok, de ezt még meg is bocsátottuk volna, ha legalább jó humoruk volna.

Mozi

MoziCsaba
Vince Vaughn kész intézmény. Kevés olyan színész van Hollywoodban, aki annyira rányomja a bélyegét egy filmre, hogy gyakorlatilag nem is számít, hogy ki a rendező, hiszen a végeredmény úgyis olyan Vince Vaughn-os lesz. Jelen esetben az Oscar-díjas Ron Howard (Egy csodálatos elme, Angyalok és démonok…) tette ki magát a Vaughn-hatásnak, és el is veszett benne. A színész ugyanazt a már jól megszokott nagydumás (jelen esetben ez azt jelenti, hogy folyton a nagy semmiről beszél), a párkapcsolatában bizonytalan, lélekben még gyerek figurát hozza, amit már a Páros mellékhatásban és a Négy karácsonyban is láthattunk tőle, és sokadszorra ez már egyáltalán nem vicces. Folytonos dumatengerével totálisan elnyomja a partnereit, így hiába van itt egy Jennifer Connelly, egy Winona Ryder és egy Kevin James, ha Vaughn szófosása mellett képtelenek kibontakozni. Ez a film a próbálkozások ellenére nem a barátságról vagy a kapcsolatokban nélkülözhetetlen őszinteségről szól, hanem arról, hogy a főszereplője egyszerűen képtelen befogni a száját.

Rendezte: Ron Howard
Szereplők: Vince Vaughn, Kevin James, Jennifer Connelly, Winona Ryder
Eredeti cím: The Dilemma
A film honlapja: www.thedilemmamovie.com »
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Értékelés: 2/5 (Viki: 1,5, Csaba: 2)

 Boszorkányvadászat

MoziViki
Lassan már nem találni olyan „A” kategóriás sztárt Hollywoodban, aki az utóbbi két évben ne fordult volna meg Magyarországon. Nicolas Cage és csapata is főként nálunk dolgozott az ausztriai és a horvát kiruccanások mellett (hegyekben nem túl gazdag a választékunk), hogy létrehozzák ezt a középkorban játszódó ördögűzős horror-fantasyt, melyben színészünk ismét egy hülye frizurával gazdagítja az eddig is széles repertoárját. Keresztes háborúk, pestisjárvány és egy boszorkánysággal megvádolt fiatal lány adják a cselekmény gerincét, na meg persze az út, amit meg kell tenni egy isten háta mögötti kolostorig. Sajnos a film trükkjei a kilencvenes évek gyengébbik effektmozijait idézik, a sztori buta, az izgalom minimális, egyedül a most is páratlanul karizmatikus Ron Perlman (Hellboy) képes némi lelket csempészni az egészbe, de a Boszorkányvadászat megmentéséhez még ő is kevés.

Mozi

MoziCsaba
A Boszorkányvadászat alkotói mindössze negyvenmillió dollárból akartak egy olyan látványos fantasyt összehozni, amire mások lazán egy-kétszáz misiket szoktak eltapsolni. Ehhez egy Robert Rodriguez-féle spúrzsenire lett volna szükség, de Dominic Sena rendező nem ugyanaz a kaliber. Kihasználhatta volna, hogy egy nagyszerű színészgárdát sikerült összeverbuválnia, akik jól működnek együtt a vásznon, és pusztán a párbeszédeikben több feszültség van, mint bármelyik filmbéli bántóan CGI-os csatajelenetben, de ő inkább az effektes srácokra bízta a dolgot, akik alaposan kibabráltak vele. Az erdei farkastámadásért vagy a lelküket kilehelő zombik látványáért remélhetőleg sok ember nézhetett új állás után, de hogy valami dicsérőt is mondjunk: a dögvészben szenvedő színészek látványa tényleg kellően visszataszítóra sikeredett. Némileg több pénzből ez a film akár fogyasztható is lehetett volna.

Rendezte: Dominic Sena
Szereplők: Nicolas Cage, Ron Perlman, Ulrich Thomsen
Eredeti cím: Season of the Witch
A film honlapja: www.seasonofthewitchmovie.com »
Forgalmazza: Pro Video
Értékelés: 2/5 (Viki: 1,5, Csaba: 2,5)

 Szerelem, pasta, tenger

MoziViki
Az Őrült nők ketrece című darabot vagy a darabból készült valamelyik filmváltozatot bizonyára már mindenki ismeri. Adott egy melegklubot üzemeltető férfi, akihez váratlanul beállít az egykori heteroszexuális kapcsolatából származó fia, hogy bejelentse: házasodni fog, és mindjárt érkezik a jövendőbeli ara az ultrakonzervatív szüleivel, így nem ártana egy kicsit eltüntetni szem elől a homoszexualitás jeleit. A Szerelem, pasta, tengerben mindez megfordul, és a komikus elemek javarészt abból fakadnak, hogy a gyerekeknek kell eltitkolniuk másságukat a szüleik előtt, és látogató szülők helyett egy csapat meleg srác érkezik Rómából, akik jobb híján szintén álcára kényszerülnek. Melegklub sincs, csak egy uncsi tésztagyár, de nem is ezen van a lényeg. Lehet nevetni, lehet meghatódni, lehet gyönyörködni a pazar szépségű olasz kisvárosban, és összességében ez egy egészen szórakoztató mozi, afféle félreértések vígjátéka, de egy Ferzan Özpetek kaliberű rendezőtől én azért többet várnék.

Mozi

Rendezte: Ferzan Özpetek
Szereplők: Riccardo Scamarcio, Nicole Grimaudo, Alessandro Preziosi
Eredeti cím: Mine vaganti
A film honlapja: www.minevaganti.net »
Forgalmazza: Szuez Film
Értékelés: 2,5/5

 Emberek és istenek

A sztori még a kilencvenes években játszódik egy kis algériai hegyi faluban. Nyolc francia ciszterci szerzetes él itt együtt a helyi muszlimokkal békességben, míg fundamentalista szélsőségesek meg nem támadják a falut. A korábban egyetértésben élő szerzeteseket megosztja a vak testvéri szeretet, illetve a józan gondolkodás, és dönteniük kell ebben a kényes helyzetben, ami cseppet se könnyű. Megtörtént eset alapján.

Mozi

Rendezte: Xavier Beauvois
Szereplők: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Philippe Laudenbach
Eredeti cím: Des hommes et des dieux
A film honlapja: www.sonyclassics.com/ofgodsandmen »
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

Rohanás

Romkom férfiaknakCsaba

Az akciófilm műfajához általában simán hozzá szokták csapni a buta jelzőt, és az esetek többségében ezzel nem is nagyon lehet vitába szállni. Ha azonban egy mozi forgatókönyvírói és rendezője kivételesen nem csak könnyű pénzkereseti forrásként tekint a projektre, akár még valami jó film is kisülhet a dologból. Elég, ha csak a megszokott sablonokat kidolgozott, nem kétdimenziós karakterekre cserélik, netán adnak hozzá néhány valóban elgondolkodtató morális dilemmát, és máris azon vesszük észre magunkat, hogy valódi moziélményben van részünk. A Rohanás alkotói visszanyúltak a hetvenes évek amerikai akciómozijainak hangulatához, és egy olyan bosszúfilmet raktak az asztalra, amit sokáig nem felejtünk el. Pedig az egész tényleg csak arról szól, hogy a börtönből szabadult Dwayne Johnson egyenként számol le azokkal, akik annak idején elárulták. Így kell ezt csinálni.

Romkom férfiaknak

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top