Szabadidő

Himalája Expo az Utazás 2011 kiállításon

A 2011. március 3–6. között, a Hungexpón megrendezett Utazás kiállításon a nyaralást idéző hangulat és a fantasztikus utazási kedvezmények mellett a Himalájába is elkalandozhatnak a látogatók. A Magyarországon még soha nem látott Himalája Expo egyenesen Franciaországból érkezik Budapestre, amely csupán négy napig lesz megtekinthető, és csak az Utazás kiállítás látogatói számára.

A Himalája Expo múzeumba illő tárlatain a látogatók bepillantást nyerhetnek a hegység népeinek életébe. A Himalája Expo érdekességei az 1931-32-es Citroën-expedícióból fennmaradt relikviák. A hajdan Sárga Expedíciónak nevezett hatalmas vállalkozás, a Bejrúttól Pekingig tartó túra főszereplője az akkori technikai megoldásaival új utakon járó Citroën terepjáró volt, melynek egyik fennmaradt példányát most megtekinthetik.

Himalája Expo az Utazás 2011 kiállításon

A Himalája Expo azonban nem csak a technikának állít méltó emléket. A híres csúcstámadók közül megeleveníti Mallory és Irvine 1924-ben tett első kísérletét, valamint a Hillary–Norgay párost, az új-zélandi hírességet és a sokáig méltatlanul kevéssé ismert serpát. Képeken és írásokon keresztül megismerheti a közönség Lhásza kolostorának első női látogatóját is. A különleges bemutató azonban nem csak az emlékekből építkezik. A magashegyi népek mai használati tárgyai, a vallási szokásait megelevenítő imamalmok és szőnyegek, sőt egy buddhista szentély is helyet kap a mintegy ezer négyzetméteres területen.

A helyszínen a buddhizmus meditációs gyakorlatának legfontosabb eszköze, homokmandala készül, amely művészeti tevékenység és egyben kultikus üzenet a világnak. A szervezők szeretnék bemutatni a Himalája magyar vonatkozásait is, ezért a kiállításra meghívást kapott a Mount Everest első magyar férfi meghódítója, a magyar Himalája-expedíciók első számú vezetője, Erőss Zsolt.

Az Utazás kiállítás külföldi díszvendége idén India, többek között tánc hagyományainak bemutatásával kápráztatja el a látogatókat. Belföldi díszvendégként Győrt köszöntheti a közönség, a város a híres Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar fellépéseivel, valamint híres sportolóinak felvonulásával ad ízelítőt sokszínűségéből. A kiemelt belföldi téma idén az egészségturizmus.

Himalája Expo az Utazás 2011 kiállításon

Az Utazás kiállítás látogatói azonban nemcsak a rengeteg kedvezményes utazási ajánlatot, az újdonságokat, a színes programokat és a Himalája Expót kapják élményül, a belépőjegy ugyanis érvényes az egyidejű Budapest Boat Show nemzetközi hajókiállításra, a Karaván Szalon lakókocsi- és lakóautó-bemutatóra és a Port.hu Bringaexpóra is.

Az Utazás kiállításra és az egyidejű rendezvényekre napijegy 20% kedvezménnyel elővételben az interneten megvásárolható a www.hungexpo.hu/utazas címen, ahol további információk is olvashatók a rendezvényről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top