Szabadidő

Liszt Ferenc utolsó napjai

"Liszt Ferenc azt szerette volna, ha feltűnés nélkül, éjszaka temetik el. Az lett volna az Ő temetése, az a temetés Neki szólt volna. De csak meggyötört testének. Mert a Szelleme az Örökkévalóságig temethetetlen."
Liszt Ferenc utolsó napjai

Miben hiszel? Grecsó Krisztián februári olvasónaplója » 

A Liszt-év, a kétszázadik születésnap és 125. halálévforduló megemlékezései sorában máris nagy visszhangra talált a híres kanadai Liszt-kutató, Alan Walker kötete.
Ez a könyv azoknak szól, akik szeretik Liszt Ferencet. Nemcsak a zenéjét, hanem őt magát is. Legalább annyira szeretik, mint Lina Schmalhausen kisasszony, akinek személyét még életében igyekezett bemocskolni a Liszt-ellenes tábor. Mert mocskolódás akkor is volt, bármennyire is úgy gondolná valaki, hogy a régi korok tisztábbak, nemesebbek voltak. A legszörnyűbb az a felismerés – és ezt éppen ez a könyv segíti elő –, hogy a Lisztre (és egynémely hozzá hű személyre) irányuló gyalázkodás, kiközösítés egyik fészke éppen a Wagner család, és abban is elsősorban Liszt lánya, Cosima volt. Igaz, kezdettől fogva ismert e megromlott apa-lánya kapcsolat háttere, kibontakozása és fennmaradása (méghozzá főleg Cosima részéről), de bizonyos részletei egészen napjainkig titokban maradtak.

Liszt Ferenc utolsó napjaiWalker feltáró ténykedése tehát akár illúzióromboló is lehet, szerény véleményem szerint mégsem a dehonesztálás, sokkal inkább az igazság, a tisztánlátás érdekében. Elvégre Walker sem pró, sem kontra nem mond senkiről véleményt, annak megfogalmazását az olvasóra bízza. Leginkább olyan olvasóra, aki legalább nagy vonalakban tisztában van Liszt életével. Amire mégis ráirányítja a figyelmünket, abban megrázó a felismerés: Cosima nem ismerte az apja művészi nagyságát, előadói előéletét, sőt férje, Wagner Liszttel kialakított korai kapcsolatát sem. (Ennek lényege, hogy Wagner Liszt nélkül sohasem bontakozhatott volna ki, ám lehet, hogy éppen ezért Wagner egyre hálátlanabbnak mutatkozott.) A legszomorúbb az, hogy amikor mégis felismerte, inkább titkolta (a legfontosabb dokumentumokat egy évszázadra hozzáférhetetlenné tette, vagy meghamisította, megsemmisítette), még az 1930-ban bekövetkezett halála utáni távoli időkre is.

Szomorú, felrázó erejű és mélyen emberi ez a könyv. Úgy látszik, Lisztnek, a „dudásnak” a halálában kellett pokolra szállnia, hogy örök érvényű művész maradhasson.
A kötetet nagyszerű lábjegyzetek, szemelvények, képek, forrásjegyzék és névmutató teszi még használhatóbbá.

Liszt Ferenc utolsó napjai – Növendéke, Lina Schmalhausen kiadatlan naplója alapján
Bevezette, jegyzetekkel ellátta és szerkesztette: Alan Walker
Fordította: Fejérvári Boldizsár
Kiadó: Park Könyvkiadó
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top