Szabadidő

Teljesen csupaszok a szegedi turkálók

Kopasz, gyűrött bőrük és hosszú kapafoguk van, mégis egyre népszerűbbek a Szegedi Vadaspark új lakói. Nem túl fantáziadús módon arról kapták a nevüket, hogy többnyire a földet turkálják.
Fotó: MTI
Fotó: MTI

Magyarországon elsőként a dél-alföldi megyeszékhely büszkélkedhet a különleges csupasz turkálókkal, akik néhány nap alatt a közönség kedvenceivé váltak. Az állatkák Németországból érkeztek Szegedre.

A csupasz földikutyának is nevezett faj Kelet-Afrika szavannáin őshonos, 8-10 centiméter nagyságú és a maga által ásott járatokban él. A kis rágcsálók teste egy-két szőrszálat leszámítva teljesen csupasz, nincs fülkagylójuk, és apró fekete szemüknek sem veszik sok hasznát, hiszen gyakorlatilag vakok. Viszont hatalmas metszőfogaik vannak, amelyekkel üregeiket ássák.

A csupasz kutyák átgondoltan alakítják ki föld alatti kamráikat: van nappalijuk, egy külön vécé, és még hálószobájuk is. Óriási fogukat önvédelmi célokra is használják: természetes élőhelyükön előfordul, hogy az üregrendszerben néha kígyókkal is találkoznak, akik rendszerint alulmaradnak a csupasz állatkákkal szemben.

A csupasz turkálók a gerincesek között egyedülálló módon a méhekhez hasonló társadalmakban élnek: a királynő és néhány domináns hím gondoskodik a szaporulatról, a többiek pedig gyakorlatilag az ő jólétüket és a kolónia védelmét szolgálják. A szegedi gondozók bíznak benne, hogy az öt új lakó is kinevezte már királynőjét, és hamarosan megérkezik az új csupasz szaporulat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top