Szabadidő

Apjuk hozta világra a kis emukat

Az anyjukat Lajosnak hívják, és az apjuk ült rajtuk, míg meg nem születtek – nyugalom, a pesti emucsibékről van szó. A kicsik egy hete születtek, és nagyon aranyosak.

Olvass bele többi friss cikkünkbe is!

15 különös tárgy a brit hercegi pár tiszteletére

Emucsibék keltek ki egy hete a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a két apróságot apukájuk, Papi nevelgeti, sőt ő is kotlott a tojásokon. Az anya, akit egyébként kiskorában Lajosnak kereszteltek a gondozói, csak a (ki)tojásban illetékes, bármilyen meglepő, ezeknél a nagytestű futómadaraknál ez a hagyományos feladatmegosztás. Sőt az is előfordul, hogy a tojót a csibék védelmében külön is kell zárni, de Lajosunk szerencsére kifejezetten családcentrikus: nem bántja a piciket, néha még a nevelésükbe is beszáll.

A madarak elkeresztelésének egyébként egyszerű oka van: az emuknál nincs ivari kétalakúság, vagyis a nőstények és a hímek közötti különbség szabad szemmel nem látható, és az állatok nemét csak állatorvosi beavatkozás keretében lehet meghatározni. Emiatt az állatkertekben sokszor előfordult, hogy véletlenül női nevet adtak egy hím madárnak, és fordítva.

Apjuk hozta világra a kis emukat
Apjuk hozta világra a kis emukat

A Fővárosi Állat- és Növénykertben nagy hagyományai vannak az emuk tartásának, szaporításának. Már a kert megnyitásakor, 1866-ban is láthatott itt a közönség ilyen állatokat. Az emu Ausztráliából származik, magassága 150–190 centiméter, tömege elérheti az 55 kilogrammot.

Ha meg szeretnéd látogatni a kis emukat, keresd a kis csíkos csibéket az Állatkert főbejáratával szemközti emugyepen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top