Szabadidő

Na de ki az az Ernie Kovacs?

Hazánkban alig ismerik a magyar származású humoristát, Amerikában azonban The Ernie Kovacs Collection címmel DVD-t jelentetnek meg az 1962-ben autóbalesetben elhunyt komikus emlékére.
Az 1950-es években a tévéműsora nem feltétlen vonzott széles tömegeket, azonban spontán humora és a látványvilág, amelyet teremtett, sokakat inspirál még évtizedekkel a halála után is. Ernie Kovacs, noha az Egyesült Államokban született, magyar–amerikai állampolgár volt.1962-ben egy autóbalesetben hunyt el, 42 évesen.
 
Kovacs munkássága olyan ma is ismert műsorokhoz adott inspirációt, mint a Szezám utca, a David Letterman-, The Tonight Show, sőt még a Monty Python csoportra is hatással volt. Az Egyesült Államokban megjelenő The Ernie Kovacs Collection hat DVD-t tartalmaz majd, amelyeken összesen több mint 13 órányit kaphatnak a nézők Ernie munkásságából. Kovacs 1950-ben bemutatott Three to Get Ready című műsora volt az államokban az első rendszeresen sugárzott reggeli műsor. Kezdetben senki nem gondolta volna, hogy bárki felkel majd reggel 7-kor tévét nézni, a program azonban annyira sikeres lett, hogy az NBC ennek alapján készítette el a Today Show-t.  
 

 
 

A humorista korai tévés munkáiból sok elveszett, részben azért, mert élő műsorok voltak és nem rögzítették őket, részben pedig azért, mert később megsemmisültek. Az, hogy a munkásságából valamennyi megmenekült, egykori társának és feleségének, Edie Adamsnek köszönhető. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top