Szabadidő

A nő legyen szép, de kussoljon!

A Dél-Kaliforniai Egyetem ráérő kutatói a 2008-as év száz legnépszerűbb filmjének elemzésekor jutottak kellemetlen következtetésükre, miszerint a mozikban a szöveges szerepek 67%-át férfiak kapják, a nőknek be kell érniük 33%-kal. Bezzeg ha vetkőzésről van szó, rögtön fordul a kocka.
A nő legyen szép, de kussoljon!A tökéletes vígjáték?

A helyzet a kamerák mögött sem vidám: minden öt férfi rendezőre, producerre és íróra csak egyetlen nő jut. Szexi/kihívó ruhákat a nők 26%-ának kell viselnie a kamerák előtt, szemben a pasik alig 5%-ával, míg a félmeztelen/meztelen jelenetekben 24%-uknak kell bedobniuk magukat (a pasiknál ez 8%). A kutatás legszomorúbb adata a tinilányokhoz kötődik: az ő esetükben 40%-uknak kell szexi ruhákban flangálni a forgatásokon, szemben a 21–39-es korosztály 32%-ával, ráadásul a fiatal színésznők 40%-ától várnak el némi meztelenkedést is a kamerák előtt.

Ráadásul Hollywood szerint szinte csak a fiatal lányok szexisek és vonzóak: a tinédzserkorú lányok 29%-át hívják a filmekben vonzónak, a 21–39 év közöttiek köréből már csak 18%-uk kapja meg ezt a bókot. És akkor még a 40 év feletti korosztály gyatra 8%-áról nem is beszéltünk… Amint az a számokból látható: a hollywoodi klisék szerint manapság vonzó szinte már csak egy tinilány lehet… A kutatás eredménye már annak fényében is érdekes, hogy a moziba járó közönség 50%-a nőkből áll, ezért különösen kedvezőtlen, hogy sok esetben csak és kizárólag szexuális tárgyként van szükség rájuk a kamerák előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top