Szabadidő

Töketlen, de szerethető A Karib-tenger kalózai negyedik része

A gyáva (vagy óvatos?) hollywoodi stúdiók rég bevált módszere szerint a rossz folytatásokkal elcseszett sorozatokat úgy kell helyrerakni, hogy az egészet visszaviszik a gyökerekhez. A Karib-tenger kalózai negyedik része így abszolút az első epizódra hajaz, de hál’ istennek Orlando Bloomot és Keira Knightley-t otthon felejtették.
 
 A Csúcshatás komplett hülyeség?

A Karib-tenger kalózai – Ismeretlen vizeken

Elképesztő száguldással indít az Ismeretlen vizeken. A néző alig győzi kapkodni a fejét a londoni hintós üldözés és a kardcsörték közepette, és ekkor még abban a tudatban van, hogy ugyanazt a kaotikus masszát sikerült megint összehozni, mint a harmadik epizód esetében. Szerencsére egy idő után az alkotók észbe kaptak, és lelassították a minden logikát nélkülözően felpörgetett sztorit (ezúttal az Ifjúság forrását keresik), és valahogy félútra érve életre kel a film. Ekkor már jó nézni Johnny Depp és Penélope Cruz élcelődéseit, a sziréntámadás izgalmas pillanatait vagy az akrobatikus mutatványokkal telitűzdelt harcjeleneteket, ráadásul mindezek mellett a viccek működnek. Az új főgenya, Feketeszakáll, legalább annyira karakteres gazfickó, mint Barbossa volt (aki ezúttal is feltűnik), a sellő (amikor elhangzott, hogy Szirénának hívják, az egész mozi felröhögött kínjában) és a lelkész szerelme pedig teljesen feleslegesen próbálja pótolni a Keira Knightley és Orlando Bloom kiírásával sehol nem keletkező űrt. A végére még az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagból is sikerül egy nagyot nyúlni, de összességében érződik, hogy az új rész az alkotók töketlensége ellenére mégis egy tempós és félig-meddig izgalmas kalandfilm lett. A 3D-ért viszont kár pluszpénzt fizetni, mivel a térélményt sikerült belőle kispórolni.

 

Tudd, hogy értsd:
A Disney stúdió vezetője, Oren Aviv nyilatkozata szerint a negyedik epizód siker esetén egy újabb trilógia kezdete lehet, ráadásul Johnny Depp is partner a dologban, hiszen mindenütt azt nyilatkozza, hogy szívesen bújna még bele Jack Sparrow kapitány bőrébe.
Rendezte: Rob Marshall
Szereplők: Johnny Depp, Penélope Cruz, Geoffrey Rush, Ian McShane
Eredeti cím: The Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
A film honlapja: http://disney.go.com/pirates/
Forgalmazza: Fórum Hungary

 


Winter’s Bone – A hallgatás törvénye

Ha egy történet túlságosan valószerű, és már-már harapni lehet a film közben a realitást, általában nem érdekli a nézőket, ugyanis a moziba kevesen mennek azért, hogy a saját nyomorúságukat lássák viszont. Azonban ha sikerül a valóságot izgalmas köntösbe csomagolni, egyből nyitottabbak leszünk iránta. A négy Oscar-díjra jelölt Winter’s Bone – A hallgatás törvénye éppen ezért a felszínen egy feszült kriminek tűnik, melyben egy nehéz sorsú 17 éves lány a körözött apját próbálja megtalálni azért, hogy az óvadék ellenében ne vigyék el a család feje felől a tetőt. Jennifer Lawrence egyértelműen az új Charlize Theron. Magas, szőke és gyönyörű, de kevés sminkkel olyan hiteles hátrányos helyzetű favágólányként, hogy az állunk a padlón van tőle. A film kegyetlenül valóságos, és egy olyan világban játszódik, ahol a nők messze nem egyenjogúak a férfiakkal. A lány megpróbáltatásai húsba vágóak, a hangulat nagyon sötét, de még ennyi kegyetlenség mellett is sikerült optimistán befejezni ezt a mozit, ami így nálunk eddig az év egyik legjobb filmje.

 

Tudd, hogy értsd:
A színészek nagy részét a rendező helybéliekből válogatta össze, ezért is láthatunk ennyire autentikus arcokat a nagyvásznon.
Rendezte: Debra Granik
Szereplők: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Isaiah Stone
Eredeti cím: Winter’s Bone
A film honlapja: http://www.wintersbonemovie.com/
Forgalmazza: Mokép

 

Benda Bilili!

A szegény herceg királyfivá válik. Ez a sztori Afrikában egy kicsit másképp fest, de még egy olyan legendásan szegény országban, ahol rekordot dönt a nők megerőszakolásának száma, sem lehetetlen a szegénységből való kitörés. Néhány gyermekbénulás által tolószékbe került férfi pár tehetséges utcagyerekkel alapított zenekart, és a kinshasai állatkertbe jártak el próbálni. A két francia rendező dokumentumfilmje azt a pár évet mutatja be, amikor a nincstelenségből elkezdtek felkapaszkodni, hogy végül már egy európai turné sztárjaiként lássuk őket. Minden hatásvadászat ellenére szívbemarkoló dokumentumfilm, ami leginkább azáltal hat meg bennünket, hogy igaz.

 


Tudd, hogy értsd:

https://nlc.hu/ezvan/20110512/hajlektalanokbol_vilagsztarok_a_szegenyseg_kreativva_tesz/
Rendezte: Renaud Barret, Florent de La Tullaye
Eredeti címe: Benda Bilili!
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top