Szabadidő

Facebookot a 13 éven aluliaknak?

Mark Zuckerberg cáfolja, hogy azért lobbizna, hogy legálisan használhassák a portált a 13 éven aluliak is. Ettől persze a gyerekek még hazudhatnak a korukat illetően, amikor regisztrálnak.Te hagynád, hogy a kisiskolás gyereked aktív felhasználóvá váljon?
 
 Te Facebookozol vagy Twittelsz?

A legnagyobb közösségi portal alapító tulajdonosa, Mark Zuckerberg cáfolta, ogy a 13 év alatti korosztály számára is engedélyeztetni szeretné a közösségi portál használatát. A biztonságos internetezésért kampányoló, brit, konzervatív párti politikus, Claire Perry támadta Zuckerberget, amikor kipattant a hír, hogy Zuckerberg szerint a Facebookon nagyon jóllehet tanulni is. Szerinte szülői társaságban élvezhető lehet a gyerekek számára a Facebook, ugyanakkor felügyelet hiányában a kiskorúak könnyen kerülhetnek kényelmetlen helyzetekbe is a közösségi portálon keresztül.

Amerikában törvény rögzíti a 13 éves korhoz kötött korlátozást 1998-tól, amelynek felülvizsgálata folyamatban van. Az Egyesült Királyságban jelenleg nincs ilyen szabályozás, de az oldal feltételei nem teszik lehetővé 13 éven aluliaknak a regisztrációt. Spanyolországban 14 éves kortól szabad a Facebook használata.
Az oldalt egyébként 20 ezer kiskorú felhasználó látogatja naponta. A Facebookot számos kritika érte az elmúlt időszakban a gyermekvédelmi eszközök és a pedofilok kiküszöbölésének hiánya miatt. Amerikai gyermekvédelmi szervezetek szerint a közösségi portálon folyó zaklatások miatt emelt panaszügyek száma az elmúlt évben megnégyszereződött. Erre reagálva a portálon javították az adatvédelmi eszközöket és nőtt a tanárokkal történő konzultációs programok száma is.

 
Amerikai fogyasztói kimutatások szerint ugyanakkor a Facebook 600 millió használójából 7,5 millió még nem töltötte be a 13. életévét. A portál egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy nagyon nehéz életkori korlátozásokat működtetni az interneten, és igazából nem is létezik egységes megoldás arra, hogy a kisebb gyerekek ne tudjanak kijátszani egy rendszert vagy ne hazudhassanak a korukról. Abban mindenki egyetért, hogy rendkívül fontos a szülők és a gyerekek közötti kommunikáció az internet használatával kapcsolatban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top