Szabadidő

Meghalt a Pretty Woman és a Pókember alkotója

Meghalt Laura Ziskin, Hollywood egyik vezető producere; a 61 éves korában elhunyt filmes neve a Pretty Woman – Micsoda nő!, a Harcosok klubja, Az őrület határán, A bátrak igazsága című moziból és a Pókember-szériából is ismert.

Meghalt a Pretty Woman és a Pókember alkotójaLaura Ziskin nemcsak filmjeivel hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy nőként vívott ki magának vezető helyet a férfiak uralta hollywoodi filmiparban. Halálát rákbetegség okozta, Santa Monica-i otthonában hunyt el vasárnap – tudta meg a Variety című filmes szaklap, amely arról is írt, hogy a producer hét éve mellrákkal küzdött. Betegsége ellenére az utolsó pillanatig dolgozott, nemrég fejezte be a Pókember című sikersorozat negyedik részének forgatását.
    Hollywood legbefolyásosabb női közé tartozott; nevéhez fűződik egyebek közt a Lesz ez még így se, a Majd megdöglik érte, vagy a Kevin Costner főszereplésével készült Nincs kiút. Ő volt az első nő, aki az Oscar-díjátadó gála producere volt 2002-ben.
    1994-ben a 20th Twentieth Fox alá tartozó Fox 2000 Pictures stúdió elnöke lett, vezetése alatt készült Meg Ryan, Denzel Washington és Matt Damon főszereplésével A bátrak igazsága, a George Clooney és Michelle Pfeiffer nevével fémjelzett Szép kis nap, Brad Pitt és Edward Norton sikerfilmje, a Harcosok klubja, az Anna és a király Jodie Fosterrel, valamint Terrence Malick rendező második világháborús filmje, Az őrület határán.
    2008-ban Stand Up To Cancer néven rákellenes szervezetet alapított, a Los Angeles Times című lap szerint azóta 200 millió dollárt gyűjtött össze rákkutatásra.
    „Manapság a film a legbefolyásosabb médium a világon, óriási kulturális jelentőséggel bír. A tény, hogy nők is csinálnak filmeket, azt jelenti, az ő ötleteik, elgondolásaik és nézőpontjuk is bekerül a kultúrába. Korábban soha nem volt ilyen. Soha, soha, de soha” – mondta a Hollywood és a nők kapcsolatát vizsgáló Women Who Run The Show című 2002-es könyvben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top