Szabadidő

A nagy unlike? Havonta milliók hagyják el a Facebookot

Új jelenség tapasztalható a világ legnagyobb közösségi hálóján: a Facebook-kiégésnek nevezett tendencia már felhasználók millióit érinti a tengerentúlon, hazánkban szakértők szerint azonban még nem ütötte fel a fejét.

A nagy unlike? Havonta milliók hagyják el a FacebookotJártál már úgy, hogy hetekig nem tudtál az ismerősök kommentjei, lájkjai és posztjai nélkül élni, majd amikor észrevetted, hogy a virtuális kapcsolatépítésben csak úgy húz el melletted az élet, jó időre lekattantál a közösségi site-ról? Ha igen, ideiglenesen az úgynevezett Facebook-kiégés kerített hatalmába, ami az elmúlt hónapokban több millió amerikai áldozatot is szedett.

A Facebookot figyelő Inside Facebook oldal adatai szerint csak májusban hatmillió amerikai és másfél millió kanadai felhasználó regisztrált le az oldalról, mert egyszerűen megunta a dolgot – írta a BBC News.

Hazánk viszont még pont az ellentétes irányba tart, dr. Pintér Róbert, az IPSOS online-ügyfélkapcsolati igazgatója kérdésünkre elmondta: Magyarországon még nem ütötte fel fejét a „járvány”, sőt a felhasználók száma itthon még egyre csak nő.

„Bár a hírek ellenére az elmúlt egy évben az aktív facebookolók száma intenzíven emelkedett világszerte, a Facebook csapata jó, ha odafigyel erre az angolszász országokban tapasztalható csökkenő tendenciára – mondja dr. Pintér Róbert. – Ugyanis a cég jövőre részvénypapírokkal rukkolna elő, s céljai között szerepel, hogy felhasználóinak száma elérje az egymilliárdot.”

Dr. Pintér Róbert szerint már jó egy-másfél éve elkezdett nőni azoknak a tinédzsereknek a tábora az USA-ban, akik mivel nem tartották már olyan „kúlnak”, hogy apu és anyu is a profiljukat fürkészi, törölték magukat az oldalról. „Minél többen vannak a közösségi portálon, annál inkább változnak annak felhasználási területei. Régen az alkalmazások futottak, most a lájk és a rajongói csoportok a trendik. Azonban egyre több adat számol be arról, hogy a felhasználók így is – előbb vagy utóbb – ráunnak a dologra.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top