Szabadidő

Antiszexi, de tud énekelni: Kesha a Kapcsolat koncerten

Christina Aguilera még kénytelen volt azt tettetni, hogy szép, de Lady Gaga meghozta az áttörést. A popban elérkezett a csúnya nők ideje: Kesha is tarol. Megnéztük, hogy mit tud kihozni a másodligás sztár a Kapcsolat koncertből.
 
Kidobóember védi a strandolókat

Furcsa ötlet volt úgymond előzenekarnak betenni a Csillag születik szereplőit Kesha elé, de bevált: önmagában az amerikai, egyelőre másodligás sztár, lehet, hogy nem vonzott volna elegendő nézőt, így viszont ott volt mindenki, aki számít, és azok is, akik nem.

Kesha fél kilenc körül jelent meg a színpadon, egy meglehetősen érdektelen Tabáni István – László Attila duett, és hosszas várakozás után. Az első sokk az volt, hogy csúnya: ilyen arccal és ilyen zenével hogyan vihette ennyire sokra?

Az előzetes ismereteim róla egy ABC-ből származnak, ahol  gyakran, és hosszasan állok sorba: onnan ismerem a Your Love is my Drug című számot, amiről egyébként azt hittem, hogy Katy Perry éneki. A koncert előtti youtube-ozásból pedig arra következtettem, hogy Kesha szép. De hiába van Kesha alaposan kisminkelve, hiába szép a haja, hiába kék a szája, ahogyan azt már meg is írták, John Travoltára hasonlít. Ez nem jó. Neki. Nekünk mindegy.


Ha valaki még mindig nem ismerné…

Az első néhány szám alatt azzal voltam elfoglalva, hogy valahogy megfejtsem a jelenséget és hozzászokjak a folyamatos kétnegyedes ütemhez, amitől a koncert végéig nem tudtak elszakadni. Aztán, miközben Kesha szintit nyomogatott, feneket villantott és sörrel öblögetett, rájöttem, hogy a számok élőben sokkal jobbak, mint a lemezről, illetve arra, hogy az azért elég kúl, hogy ez a csaj valóban tud énekelni. Lehet, hogy alájátszották a saját hangját, de még így is.

Fotó: Németh Gabriella
Fotó: Németh Gabriella

Amikor megjelent a színpadon egy táncoló pénisz és egy körte, kicsit kibillentem ugyan a lelki békémből, de sebaj: Kesha láthatólag élvezi, amit csinál, és valóban magát adja. (Bár az is előfordulhat, hogy az antiszexi rappernő imázsa pont annyira kreált, mint az emlékezetes verés után hirtelen dominaszerepben tetszelgő Rihannáé; ahhoz ugyanis, hogy valaki olyan lepukkantan nézzen ki, mint Kesha, pont annyi energiát kell befektetni, mint az előbbi parókáiba és szép vastag combjának narancsbőr-mentesítésére.)

Kesha előadói tehetsége és pofátlansága viszont akkor is pozitív, ha történetesen egy táncoló péniszben és egy körtében nyilvánul meg. A technikai felhajtás és a háttéremberek mennyisége egyébként elmarad a popsztároknál megszokottól. Van pár táncos, van pár kellék, de a nő színpadi jelenléte adja el a műsort. Sőt: az az egyetlen, amiért érdemes megnézni, ugyanis az ilyen vérlázítóan bugyuta elekropopot nem koncerten szoktuk hallgatni, az előadóra tapadva, hanem a diszkóban, ahol úgysem tűnik fel, hogy minden szám egyforma. Érdekes mód még ez sem zavaró: Kesha cigánykerekezett, „Budapest, I fucking love you”-zott és úgy általában úgy viselkedett, ahogyan Iggy Pop szokott a színpadon. Tesz rá, hogy finom és nőies, vagy akár szexi legyen. Egyszerűen olyan, amilyen: közönséges.

Lemezének címadó dala volt az első ballada, ami hirtelen jónak tűnt a sokszor fültépő énekbeszéd után, de mégsem az. Ha hosszasan énekel, akkor úgy hangzik, mintha Alanis Morisette lenne, és attól kíméljen meg bennünket az isten, viszont megszólal egy gitár is: éljen.

Egy kis közjáték: barátném figyelmeztet, hogy VV Gigi áll mellettünk egy ismeretlen, magas férfival. A tanulság: a legártatlanabb képű csajról is kiderülhet, hogy gyilokpornós; ne barátkozzunk idegenekkel.
A kivetítőn egy kékre mázolt szájú asszonyság, Kesha anyja fényképezett a színpad széléről, ez azért aranyos.

Fotó: Németh Gabriella
Fotó: Németh Gabriella

A Dinosaur című dal előtt az énekesnő egy csontvázas dresszbe öltözött. Naná, hogy ez is fel van vágva derékig, mint az előző, amerikai zászlós, aranyszínű dresszes jelmez. Kicsit sajnálom a popszakma női munkásait, amiért kötelező munkaruha lett nekik a bugyi. Kesha jól viseli, viszont nem áll jól neki. A színpadon plusz tíz kiló olyan támadási felület, amit eddig csak az olyan farnehéz bootyshaker gigadivák engedhettek meg maguknak, mint Beyonce, de változnak az idők. Végre nem csak a férfi zenészek lehetnek kevésbé tökéletesek. Ez az első szám, ami kifejezetten irritált egyébként; különben nem kötekednék az énekesnő alakján az új dressz kapcsán.

Ezután következett a „Your Love is my Drug”: mindenki örül, konfettieső. Annak ellenére, hogy az énekesnő hangsúlyozta magyar származását, nem volt ráadás. Biztos elment magyaros húslevest enni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top