Szabadidő

A legkeményebb rendőrnők

Újabb macsó territórium dőlt meg az elmúlt másfél-két évtizedben: a rendőrös tévésorozatokban a nők kiszabadultak a titkárnői asztal mögül, járőröző, nyomozó, tökös csajok veszik fel az egyenruhát vagy villantják a nyomozói jelvényt. Itt egy toplista a legkeményebbekről:

5. Olivia Benson (Mariska Hargitay) az Esküdt ellenségek – Különleges ügyosztály detektívje.

A legkeményebb rendőrnőkMariska édesanyja Jayne Mansfield színésznő, az 1950-es évek egyik szexszimbóluma, apja a magyar származású, Mr. Universe címet is nyerő Mickey Hargitay volt. A szerencsés génkészletet előbb szépségkirálynőként kamatoztatta (1982, Miss Beverly Hills), majd a színészi pályára váltott. Legnagyobb sikere a 12 éve futó sorozat főszerepe, melyet a hírek szerint épp most kíván feladni.

Nyilván teher lehet bő egy évtized után Olivia Bensont alakítani, olyan nőt, aki a szexuális bűncselekmények áldozatai miatt indult eljárásokban nyomoz. A tucatnyi évad során elképesztő dolgokon esett át: háromszor ejtették túszul, ugyanennyi alkalommal zaklatták, számtalan támadást hárított el és még a torkát is megpróbálták elvágni. A kemény nyomozónő pályaválasztása is hamar érthető lesz, amikor az egyik részben kiderül: ő maga is egy, az édesanyja által elszenvedett nemi erőszak során fogant.

4. June Stahl ügynök (Ally Walker) a Kemény motorosok (Sons of Anarchy) egyik „főgonosza”

A legkeményebb rendőrnőkAlly Walker figurája az egyik kakukktojás a listán, ugyanis bár tökös és nyomoz is, a Cool műsorán rövidesen feltűnő, napjaink egyik legkiválóbb sorozatának számító Sons of Anarchyban (Kemény motorosok lett a magyar cím khm) a legkevésbé sem a törvény hű szolgája. A színésznő kiválóan alkalmas a karakter megformálására: a 178 centi magas, szikár alkat, az érdes altra cigarettázott hang és a nyakló nélkül végzett plasztikai beavatkozások végeredménye tökéletes egy leszbikus, szociopata ATF-ügynök megformálására.

Nem vicc, ez a figura a legveszélyesebb a listáról. Manipulatív, erőszakos, gond nélkül lő le barátot vagy ellenséget, ha a helyzet úgy kívánja. A nálunk is bemutatandó sorozat harmadik évadában is fontos szerepet kap, holott Kurt Sutter, a széria kreátora eredetileg csak pár részben számított volna rá – de ez a karakter egész egyszerűen túl jól sikerült ahhoz, hogy ne használják ki jobban.

3. Faith Yokas járőr (Molly Price) a Harmadik műszakból

A legkeményebb rendőrnőkA fenti figura tökéletes ellentéte az anyatigris tankönyvi példáját nyújtó színésznő és szerepe. A Harmadik műszak nagyon fontos lépést tett akkor, amikor a korábbi, Barbie baba-imitátor női rendőrjárőr figuráját (Heather Locklear a T. J. Hookerből megvan?) sokkal életszagúbbra cserélte. Molly Price egyik privát hobbija az ökölvívás, férje egy (a Harmadik műszakban önmagát alakító) tűzoltó, vagyis szó sincs arról, hogy ismét valami műkörmös csinibaba lóbálná a gumibotot.
Yokas egy kemény nő, aki a sorozatban az egyszerre infantilis és mégis pitbull Boscorelli járőrtársa, legjobb barátja, és néha az anyja helyett anyja is… egyúttal pedig az első olyan női rendőrjárőr a sorozatok történelmében, akinek tényleg elhiszed, hogy a gyanúsítottat egyedül tépte ki a kocsiból, vágta földhöz és bilincselte meg. Igen, életszerű volt minden túlzott rendőri erő alkalmazása miatti vád ellene.

2. Kono Kalakaua (Grace Park), a Hawaii Five-O rendőrlánya

A legkeményebb rendőrnőkGrace Park szerencsés alkat. A koreai–amerikai szülőktől örökölt különleges gének okán először sikeres modellkarriert futott be, majd (sok társához hasonlóan) a színészettel próbálkozott – sikerrel. Előbb a sci-fi rajongók egyik kultikus sorozatában, a Battlestar Galactica Sharon Valerii hadnagyaként mutatkozott be. Az emberi külsőt viselő cylon ügynök szerepében is megmutathatta keményebb oldalát, de a valódi akciókat a Hawaii Five-O hozta el. Grace Park tényleg szerencsés alkat, ugyanis 38 évesen is meggyőző a főiskolát frissen elvégzett rendőrlány szerepében.

Ez a rendőrlány pedig jellemzően hegyomlásnyi őslakosokat dobál jobbra-balra, a sziget elit bevetési osztagában az egyik legütőképesebb tag (annál is nehezebb ez a szerep, mivel az 1968-as eredetiben Kono szerepét egy tagbaszakadt hawaii fickó, Zulu alakította). A lerohanások és elfogások során mindig az első sorban rohan és a vele szembekerülő bűnözőn általában valami törik, szakad, sérül. Jobb harc nélkül megadni magad.

1. Debra Morgan nyomozó (Jennifer Carpenter), Dexter húga

A legkeményebb rendőrnőkJennifer Carpenter nem a limonádé, romantikus filmekből ismerős. Első szakmai elismerését is egy horrorfilm, az Ördögűzés Emily Rose üdvéért címszerepéért kapta. Az aszkétikus, szabálytalan, maszkulin alkatú, 31 éves színésznő a sikersorozatban kiváló párost alkot a szociopata bátyját alakító Michael C. Hall színésszel – a forgatás közben szárba szökkent, majd házasságba fordult szerelmük már nem volt ennyire sikeres: másfél év után beadták a válókeresetet.
Debra Morgan pengeagyú, kemény, nagyon-nagyon mocskos szájú nyomozó. A vérnyomelemző Dexterrel egy rendőrőrsön dolgozik, persze jóval összetettebb figura, mintsem azt az általa kiosztott pofonok és a kötőszóként használt káromkodások alapján megítélhetnénk. A sokszor darabos, érzéketlennek tűnő lány valójában rengeteg érzelmet, szeretetvágyat és frusztrációt hordoz – pont attól és azért a legkeményebb, mert dacára az enyhén szólva defektes családi háttérnek, a macsó mikroklímának és hideg zsenialitásával a mércét magasra emelő bátyjának, érvényesülni tud.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top