Szabadidő

Kinyírnád a főnöködet?

Idén nem sok alkalmunk volt felhőtlenül nevetni a moziban, de megérte várni. A gonoszkodó Förtelmes főnökökben olyan górék szívatják az alkalmazottaikat, mint Kevin Spacey, Jennifer Aniston és Colin Farrell, a néző pedig az elnyomott alkalmazott figurájában magára ismerve szakad a röhögéstől.

Förtelmes főnökök
Tegye fel a kezét, akinek még soha nem jutott eszébe egy halovány pillanat erejéig sem, hogy „most aztán legszívesebben kinyírnám a főnökömet”! Senki? Gondoltam. A Förtelmes főnökök alkotói rátaláltak egy olyan problematikára, amivel bárki könnyen tud azonosulni. A film a ma már komédiaklasszikusnak számító Hivatali patkányok sajátos újragondolása, melyben az alkalmazottak bosszúból nem kirabolni készülnek a saját cégüket, hanem el akarják tenni láb alól a kretén főnökeiket. Ehhez először bérgyilkost akarnak fogadni, de sajnos a fizuból csak egy gyilkossági tanácsadóra (Jamie Foxx) futja.
A három elnyomott fickó épp csak annyira lúzer, hogy még könnyen azonosuljunk velük. Elmerülésük a bűn világában legalább annyira vicces, mint a Másnaposok első, vegasi kalandja volt, ugyanis van itt a kokótól kezdve az erotikus virsliszopogatásig minden. A film igazi erőssége azonban a főnököket játszó gárda. Kevin Spacey, Jennifer Aniston és az extrém frizurák versenyén esélyesként induló Colin Farrell valósággal lubickol a genyó szerepében; olyan leplezetlen örömmel gonoszkodnak, hogy jó nézni. Eddig lazán az év vígjátéka.

Rendezte: Seth Gordon
Szereplők: Jennifer Aniston, Jason Bateman, Kevin Spacey, Colin Farrell, Jamie Foxx
Eredeti cím: Horrible Bosses
Forgalmazza: InterCom

Verdák 2.
Ha van kisfiú a családban, akkor szinte garantálható, hogy minimum egy Villám McQueen-es matrica ott van valahol kiragasztva a lakásban (vagy legrosszabb esetben az autóban). Pár évvel ezelőtt az első rész hatalmas népszerűségre tett szert Magyarországon is. A folytatás nem volt kérdés, de a „hogyan” már annál inkább. A Disney – Pixarnál gondoltak egy merészet, és az első rész „nagyvárosi ficsúr vidékre megy, ahol megtanulja, milyen az igazi élet” koncepciót gyorsan kikukázták. Helyette kitaláltak egy nemzetközi autóverseny-sorozat keretei között játszódó kémsztorit, a főszerepet átadták Villám McQueen helyett az enyhén idióta vontatókocsi haverjának, Matukának és már készen is voltak egy újabb James Bond-paródiával. A film teli van eredeti és vicces ötletekkel, melyek jó része arra épül, hogy milyen szórakoztató is az, amikor emberek helyett autók lakják a világot (pl. bepisilés helyett olajcsorgatás, fémdetektorok beriasztása a reptéren…). Lélegzetelállítóan gyönyörűek a képek és az akciójelenetek is olyanok, hogy bármelyik kiskorú mind a tíz ujját megnyalja utánuk. A gond csak az, hogy James Bond-paródiából Johnny Englishtől Austin Powersig egyszerűen már túl sokat láttunk. Egy ilyen zseniális alkotógárdától pedig többet vártunk, mint egy agyonhasznált ötlet újbóli hasznosítását.

Rendezte: John Lasseter, Brad Lewis
Eredeti cím: Cars 2
Forgalmazza: Fórum Hungary

Halál sugárút
A brit munkásosztálydrámák hőse, Ken Loach ezúttal nemzetközi terepre merészkedett. A rajongóinak nem kell félni: továbbra is kisemberek problémáiról forgat filmet, csakhogy ezúttal Irakot és/vagy Afganisztánt megjárt kisemberekről. A Halál sugárút főhőse az exkatona Fergus, aki nem hajlandó elfogadni a tényt, hogy a legjobb haverját azért nyírták ki, mert rosszkor volt rossz helyen. Aki pedig összeesküvést keres, az hamarosan talál is. A látszat ellenére a film csak néhány visszaemlékezés-jelenet erejéig játszódik Irakban, a lényeges dolgok Angliában történnek. Fergus nyomozásba kezd, de az ilyen félvilági figurákhoz nem illik az igazság bajnokának szerepe. Egy morális drámába oltott furcsa krimi ez, egy rendkívül zaklatott és hiteles főszereplővel, akivel könnyen tudunk azonosulni, mégsem tudjuk megszeretni. A fanatikus nyomozásával ismét rávilágít egy alapigazságra: a cél nem szentesíti az eszközt.

Rendezte: Ken Loach
Szereplők: Mark Womack, Andrea Lowe, John Bishop
Eredeti cím: Route Irish
Forgalmazza: Mokép

Amador
Marcella boldogtalan házasságban él és megélhetési problémákkal küzd. Elvállalja, hogy gondoskodik egy öreg úrról, Amadorról, amíg annak a családja elutazik. A kezdeti nehézségek után barátság alakul ki közöttük, de a nyugodt élet csak rövid ideig tart, Amador ugyanis meghal. Marcella élete holtpontra jut, ezért úgy dönt, hogy a halál nem okozhat neki problémát, és folytatja addigi életét, bármi történt is. Mindeközben megismerkedik egy Amadorhoz rendszeresen járó prostituálttal, aki igyekszik mindenben segíteni neki. Akik szeretik a lassú spanyolos szemlélődést némi finomságos iróniával, azok elégedettek lesznek.

Rendezte: Fernando León de Aranoa
Szereplők: Sonia Almarcha, Celso Bugallo, Fanny de Castro
Eredeti cím: Amador
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top