Szabadidő

Moziajánló – Amerika Kapitány

Manapság nehéz cool figuraként eladni egy fickót, aki az amerikai zászlót használja ruhaként. Amerika Kapitány mégsem lett olyan avítt, mint Superman, inkább laza, mint a Vasember.

A szuperhősmozik jellemzően mai filmek, így kifejezetten merész lépésnek számít a cselekményüket a múltba helyezni. A dolog jól működött nemrég az X-Men – Az elsők esetében és most Amerika Kapitánynál sem vallottak kudarcot. A filmhez azt a Joe Johnston rendezőt szerződtették, aki a II. világháborús képregényfilmek esetében már bír némi rutinnal a Rocketeernek köszönhetően. A film úgy tudja visszahozni a korszak naiv és enyhén patrióta báját, hogy közben végig szerethető marad. Ezt a bravúrt úgy oldja meg, hogy némi távolságtartással és humorral (a korszak propagandafilmjei és plakátjai már inkább viccforrások) kezeli a dolgokat, és ettől az egész mozi könnyed hangnemet kap.

Amerika Kapitány nem egy Batman, bár közel egykorúak. Ő az a figura, aki elsüt egy viccet, leüti a gonoszt és megkapja a nőt. Bár ez utóbbi az ő esetében nem teljesen egyértelmű, lévén az amerikai hadsereg egy szuperkatona-program keretében a gyufavastagságú srácot pumpálja fel izomagyúvá. A film legjobb jelenetei pont azok, amikben Chris Evans (aki a Fantasztikus négyessel már belekóstolhatott a képregényhős életformába) digitálisan nyápicra alakítva adja a lúzert. Az átalakítása olyan hitelesre sikeredett, hogy egy pillanatra se jut eszünkbe, hogy az alsógatyában álldogáló, vékonydongájú srác teste nem is valódi. Ez az „eredettörténet” a mozi legizgalmasabb része, ettől lesz a figura több, mint egy átlagos szuperhős. A kisember felemelkedése mindig szimpatikusabb, mint ha valaki eleve nagynak születik.

A játékidő második fele sajnos már a sablonosabb képregényfilmeket követi: a világuralomra törő gonoszt (jelen esetben a Vörös Koponya nevű szupernáci) kell megállítani ördögi terve végrehajtásában. Itt már meglepetések helyett az akciójelenetek dominálnak, amik 3D-ben látványosak ugyan, de a film első, karakterközpontúbb fele sokkal élvezetesebb.

Tudd, hogy értsd:
Annak ellenére, hogy a film alcíme Az első bosszúálló lett, valójában ez az utolsó egyéni bosszúálló mozi a nagy Bosszúállók filmig, ami 2012 nyarán érkezik, és olyan szuperhősök vonulnak fel benne, mint a Hulk, a Vasember, Thor, Sólyomszem, és persze a nagy Amerika Kapitány. Ráadásul Hulk kivételével (őt most Mark Ruffalo alakíthatja) mindegyik figurát az eredeti színész alakíthatja.

Rendezte: Joe Johnston
Szereplők: Chris Evans, Hayley Atwell, Tommy Lee Jones, Hugo Weaving
Eredeti cím: Captain America: The First Avenger
Forgalmazza: UIP-Duna Film

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top