Szabadidő

98 évesen lett a legmenőbb női cselgáncsozó

Sensei Keiko Fukuda századik születésnapja előtt mindössze két évvel érte el azt az övfokozatot, amit előtte még egyetlen nő sem.

98 évesen lett a világ legképzettebb női cselgáncsozójaA 10 danos minősítés a lehető legmagasabb övfokozat, melyet egy cselgáncsozó megszerezhet. A sportág történetében ez eddig összesen tizenhat embernek sikerült. Néhány napja közéjük tartozik a japán Keiko Fukuda is, aki az első nő, aki eljutott erre a szintre.

Fukuda 1935-ben kezdett cselgáncsozni, a küzdősport alapítója, Jigoro Kano tanítványaként. Akkoriban a korabeli lányok számára szinte az egyetlenegy elfogadott út a házasság és a családalapítás volt, az akkor 22 éves Fukuda azonban ehelyett a sportot választotta. „Ez volt az én házasságom. Ekkor dőlt el, hogy ez lesz sorsom, azt azonban el sem tudtam képzelni, milyen hosszú lesz ez az út” – mondta a sportoló a San Francisco Chronicle-nek adott interjújában.

Elárulta, hogy maga Jigoro Kano is meglehetősen régimódi és szexista módon viszonyult hozzá, és óva intette attól, hogy nő létére az ötdanos övfokozatnál magasabb minősítés megszerzéséről ábrándozzon. Ehhez képest azonban mire 1972-ben egyáltalán megalapították a sportág női szakágát, Fukuda már hatdanos cselgáncsozó volt.

„Légy szelíd, kedves és szép, ugyanakkor határozott és erős, mind szellemileg, mind pedig fizikailag” – fogalmazta meg életfilozófiáját az idős mesternő, aki a mai napig hetente három alkalommal oktat egy San Franciscó-i női cselgáncsklubban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top