Szabadidő

Megszokásból tartjuk meg vérszívó barátainkat?

A rokonainkat nem válogathatjuk meg, a barátainkat viszont igen. Mégis sokunknak vannak olyan baráti kapcsolatai, amelyek többet ártanak, mint használnak.

Megszokásból tartjuk meg vérszívó barátainkat?Bizalom, őszinteség és támogatás – ez lenne az alapvető célja a barátságnak. Sokak számára azonban ezek a kapcsolatok inkább hátráltatást jelentenek, mint segítséget. Egy új felmérés szerint a nők 84 százaléka szenved olyan vérszívó barátoktól, akik kritikusak, hátba döfnek, önzőek, sőt elszívják a pozitív energiájukat.

A felmérésből az is kiderült, hogy a férfiak sincsenek sokkal jobb helyzetben: háromnegyedük számolt be hasonlóan kártékony barátságokról. A megkérdezettek 65 százaléka panaszkodott önző barátra, 59 százalék pedig érzelmi vámpírként emlegette legközelebbi ismerőseit, akik minden energiatartalékukat felemésztik. A résztvevőknek több mint a fele számolt be kritikus barátról, míg 45 százalék mondta, hogy hátba támadta a legközelebbi ismerőse. 37 százalék pedig megbízhatatlan barátról vallott.

Korábban már számos tanulmány bizonyította, hogy a szoros barátság csökkenti a stresszt, a depresszió kockázatát, javítja az egészséget, sőt akár meghosszabbíthatja az életet. Barátainktól praktikus tanácsokat, támogatást és megértést kapunk. A vérszívóktól azonban hasonló, kedvező hatásra nem számíthatunk, épp ellenkezőleg.

A tanulmányban megkérdezett emberek egyharmada azt mondta, hogy vérszívó barátjával megszakítaná a kapcsolatot, ugyanakkor 83 százalék bevallotta, hogy korábban már előfordult, hogy nem szakított, mert túl ijesztőnek tűnt a befejezés. A szakemberek szerint a mérgező barátságot is csak azért tartjuk fenn, amiért a többi, nem működő kapcsolatunkat: valamiféle kényszer, megszokás miatt. És a kapcsolat természetétől függően akár bűnösnek is érezhetjük magunkat a szakítás gondolatától.

A kutatás során tizennyolcezer nőt és négyezer férfit kérdeztek meg, a végeredményről a Today.com és a Self Magazin számolt be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top