Szabadidő

10 + 1 forró film a hűvös őszi napokra

A nyári szuperhősdömping után ősszel végre valódi emberek valódi történeteit nézhetjük meg a mozikban.

Drive – Gázt!
Az új Brad Pitt megszületett! Ryan Gosling annyira cool, hogy még Steve McQueen is leckéket venne tőle, ha látná, hogyan játszik a fickó a Driveban. A filmet a műfaja ellenére imádták Cannesban, sőt a zsűri rendezői díjjal jutalmazta, pedig csak egy szimpla akciómozi egy nappal kaszkadőrként dolgozó sofőrről, aki éjjel a gengszterek szolgálatába szegődik.

Lehet, hogy a sztori egyszerű, de a film hetvenes évekre hajazó stílusa olyan, hogy azt tanítani kellene. Az év legcoolabb, enyhén retro beütésű filmjére csak szeptemberig kell várnunk.
Bemutató: szeptember 15.
 
Csak tudnám, hogy csinálja
Itt volt az ideje, hogy Sarah Jessica Parker végre maga mögött hagyja a szingli figurák alakítását. Elvégre idén már 46 éves! A Csak tudnám, hogy csinálja talán egy új korszak kezdete a karrierjében.

A film egy olyan üzletasszony mindennapi megpróbáltatásait tárja elénk, aki családfenntartóként nemcsak a két gyerekéről, hanem a férjéről is gondoskodik, és közben a munkahelyen is helyt kell állnia. Sármos fickók is akadnak, ezúttal Pierce Brosnan és Greg Kinnear képében. Várhatóan aranyos film lesz, de ennél többet ne várjunk tőle.
Bemutató: szeptember 29.

Álmok otthona
A korábban leginkább IRA-drámákban utazó Jim Sheridan könnyed kikapcsolódásként készítette el a legújabb kísértetházas horrorját, és ha már csak annyit köszönhetünk a filmnek, hogy a forgatásán jött össze Daniel Craig és Rachel Weisz, akkor is megérte.

A sztori egyébként annyi, hogy egy család csak azután tudja meg, hogy az új házukban korábban brutális gyilkosságok történtek, miután beköltöztek és rejtélyes dolgok ütötték fel a fejüket. Láttunk már ilyet, de az illusztris szereplőgárda (a pároson kívül Naomi Watts is feltűnik) miatt talán mégis jó lesz.
Bemutató: október 6.

Fertőzés
Magunk sem értettük, hogy a tömegnyi zombifilm után miért nem jön végre egy olyan jó kis hagyományos vírusos film az emberiséget kipusztító mikroméretű ellenségről, de most végre megkaptuk.

Steven Soderbergh rendező tanulva az Ocean’s Eleven sztárhalmozó receptjéből most is fél Hollywoodot összecsődítette, hogy elmesélje a hőstörténetét a kutatókról, akik meg akarják állítani a madárinfluenza mutálódott, emberpusztító változatát. Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Kate Winslet és Marion Cotillard. Hát lehet ennél a listánál impozánsabbat elképzelni?
Bemutató: október 13.

Egy nap
Rossz nyelvek azt beszélik, hogy idén nyáron nem lehetett olyan harminc év alatti angol turistalányt látni a tengerpartokon, aki ne David Nichols könyvét olvasgatta volna. A könyvsiker filmadaptációja már el is készült, tehát októbertől már a mozikban is együtt izgulhatunk azért, hogy a húsz évig csak egy napokra korlátozódó „randikból” végre valódi kapcsolat szülessen.

A rendező (Lone Scherfig – Egy lányról) neve biztató, a női főszereplő pedig a mindig csodás Anne Hathaway, így van okunk bizakodni, hogy a film is annyira magával ragadó lesz, mint a regény.
Bemutató: október 20.

Midnight in Paris
Woody Allen újra csúcsformában. A Midnight in Paris a rendező egyik legsikeresebb filmje, pedig most sem csinál mást, mint eddig. Egy fiatal párocska a szülőket kíséri el Párizsba egy üzleti útra.

A férfi beleszeret a városba, és íróként ihletet talál benne, míg a nőt nem bolondul bele a franciás hangulatba. Egy város iránti szerelem miatt érdemes elhagyni a valódi szerelmünket? Woody Allen alteregóját ezúttal Owen Wilson alakítja hitelesen, a hálás női főszerep pedig a mindig gyönyörű Rachel McAdamsnek jutott.
Bemutató: október 20.

Delfines kaland
Az állatos filmek esetében a népszerűségi listát a kutyák után közvetlenül a delfinek vezetik, bár velük bizonyítottan sokkal nehezebb együtt forgatni. A Delfines kaland készítőit mindez hidegen hagyta, ráadásul ők igaz történet alapján dolgoztak.

A film különlegességét az adja, hogy Wintert saját maga alakítja. Ő az a delfin, aki egy csapdában otthagyta az uszonya javát, de egy kisfiú gondoskodásának hála egy műuszonnyal ismét teljes életet élhetett. Gyerek, állat, megható zene és mindez igaz történet alapján. A másfél órás játékidő alatt szinte garantálható a százas csomag pézsé elhasználódása.
Bemutató: október 20.

Lopott idő
Elsőre csupán az fogott meg bennünket az előzetesben, hogy Amanda Seyfried szinte felismerhetetlen sötét hajjal, de aztán kicsit beleástuk magunkat a filmbe. A sztori egy olyan jövőben játszódik, ahol az emberek csak huszonöt éves korukig öregszenek, majd ezután minden egyes plusz időért fizetniük kell, különben meghalnak.

A hosszú élet a gazdagok kiváltsága, de egy srác (Justin Timberlake) némi lopott idővel a tarsolyában a rendszer megdöntésére készül. A rendező az az Andrew Niccol, aki a Gattacában már bizonyította, hogy tökéletes jövőbéli világok megalkotására képes.
Bemutató: október 27.

Melankólia
Lars von Trier filmje sokáig a Cannes-i Arany Pálma egyik nagy esélyese volt, aztán a rendező szélsőjobbos kirohanása miatt a filmről már senki nem beszélt, mivel mindenkit csak a botrány érdekelt.

Október végén végre magát a filmet élvezhetjük, ami a kisemberek szemszögéből mutatja be a közelgő világvégét, és inkább az érzelmekre koncentrál a bazári látványosságok helyett.
Bemutató: október 27.

A segítség
Voltak idők, amikor a faji megkülönböztetés szinte elvárás volt a társasági életben. A film egy olyan időszakot mutat be, amikor Amerikában fekete nevelőnők nevelték a fehér gyerekeket, de annyira se tartották őket, hogy a család wc-jét használhassák.

Egy szárnyait bontogató, fiatal írónő (a szép lassan valóban sztárrá váló Emma Stone) úgy dönt, hogy a cselédek szemszögéből írja meg az első regényét, amivel nem csak a szűk, hanem a tágabb környezetében is botrányt kelt. A filmet már most a jövő évi Oscar-favoritok közé sorolják.
Bemutató: november 3.

Hogyan lopjunk felhőkarcolót
Egy kőgazdag fickó, aki egy felhőkarcoló luxusrezidenciájában lakik, magára haragítja néhány alkalmazottját, akik bosszúból megpróbálják kirabolni ezt a pofátlanul pénzes alakot.

A Ben Stiller – Eddie Murphy páros szinte garantálja a rekeszizmaink megdolgozását. Brett Ratner rendező (Vörös sárkány) az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi komolytalan változatát kívánta leforgatni vérbeli lúzer rablókkal, és az előzetes alapján valószínűleg ez sikerült is neki.
Bemutató: november 10.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top