Szabadidő

A férfi, aki jobb Brad Pittnél – moziajánló

Brad Pitt? Ugyan már! Johnny Depp? Lejárt lemez. A világnak időről időre szüksége van egy új szupersztárra. Ryan Gosling alig beszél, folyton fogpiszkálót rág, és a keménysége mögött olyan érzékeny, hogy lehetetlen nem imádni a Drive – Gázt! című filmben.

Drive – Gázt!
Sztárcsináló szerep nagyon kevés van. Olyan film, ami igazi ikonná tesz egy színészt és olyan képeket rögzít róla az agyunkba, amit aztán sose felejtünk. Ilyen pillanat volt Halle Berry számára a fürdőruhás kivonulás a James Bond-filmben, vagy Will Smithnek az űrlény ököllel történő kiütése A függetlenség napjában. Ryan Gosling nagyon jól járt, mert neki a Drive-ban nem egy, hanem rögtön minimum két (optimistább esetben három) ilyen momentum jutott. Az első minden idők egyik legbizarrabb szerelmi vallomása, amire egy liftben kerül sor, a második pedig az, amikor kalapácsot csúsztat ki a kabátjából a kupleráj folyosóján, miközben otthagyja a telefonjával játszadozó csinibabát.
A Drive – Gázt! története pofonegyszerű. Egy srác a kaszkadőr- és autószerelői munkái mellett időnként a gengszterek sofőrjeként is dolgozik, de bajba csak akkor kerül, amikor szerelmes lesz és önzetlenül segíteni próbál. A film a szokásos leszámolós elemeket adagolja, de mindezt olyan erős képi világgal, szinte már költőinek nevezhető beállításokkal teszi, hogy leesik az állunk a gyönyörűségtől. A filmben az eltúlzott erőszak már művészi fokra emelkedik, az éjszakai nagyváros ábrázolása pedig annyira cool, hogy le a kalappal. Észvesztően izgalmas száguldás másfél órán át, mely végén garantáljuk, hogy az első dolgod az lesz, hogy valahonnan beszerezd a Drive csodálatos dalokkal teli soundtrackjét.

Rendezte: Nicolas Winding Refn
Szereplők: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Albert Brooks, Bryan Cranston
Eredeti cím: Drive
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelés: 5/5


Colombiana

Luc Besson már rég nem az a csodálatos filmes, aminek a nyolcvanas és kilencvenes években megismertük. Producerként és íróként silány tömegtermékek gyártójává vált, és most már azt is gátlástalanul megengedi magának, hogy a fiatalkori klasszikusait gyalázhassa meg. A Colombiana a két legsikerültebb filmjéből, a Nikitából és a Léon, a profiból lett összeollózva, de sajnos hiába az eredeti filmek zsenialitása, ha az új változatban lélektelen akciódömpinggé változtatják a régi elemeket. A sztori főhőse Cataleya, akinek a szüleit kislány korában lemészárolják, ő pedig egy széplelkű nagybácsi segítségével bérgyilkosnővé képzi magát, hogy bosszút állhasson. Zoe Saldana – akit az Avatarban még nem láthattunk a na’vi „jelmeznek” köszönhetően – pazar főszereplő, akit egyszerűen jó nézni, de ennél a filmnél jobbat érdemelt volna. A logikai bakiktól és a minden ésszerűséget nélkülöző fordulatoktól hemzsegő forgatókönyv vérbeli elrontott darab, amit filmes iskolákban kéne oktatni a „hogyan ne írjunk forgatókönyvet” órák keretében. Hiába a sok robbanás és akció, ha izgalom helyett csak kínunkban röhögünk a látottakon.

Rendezte: Olivier Megaton
Szereplők: Zoe Saldana, Cliff Curtis, Jordi Mollá
Eredeti cím: Colombiana
A film honlapja:
Forgalmazza: Pro Video
Értékelés: 2/5

Johnny English újratöltve
Az év legfeleslegesebb folytatása címre pályázó Johnny English újratöltvében az a legfurcsább, hogy messze nem olyan rossz, mint amire számítanánk. James Bondot parodizálni 2011-ben már rég lejárt lemez, ráadásul Rowan Atkinson, alias Mr. Bean sem számít már annyira húzónévnek, mint néhány évvel ezelőtt. A csetlős-botlós poénok nagymestere azonban még képes kellemes csalódást okozni. Bár a Johnny English újratöltve minden tekintetben hagyományos komédiának mondható (értsd: a főhős addig csetlik-botlik, míg valahogy megoldja a világraszóló bűnügyet), és sokszor van olyan érzésünk, mintha mindezt már láttuk volna valahol, a rekeszizmaink mégsem tudnak ellenállni a kísértésnek. Ugyan minden jó poénra jut legalább két rossz, de végül mégis úgy kelünk fel a moziszékből, hogy jól szórakoztunk, bugyuta humor ide vagy oda.

Rendezte: Oliver Parker
Szereplők: Rowan Atkinson, Gillian Anderson, Rosamund Pike
Eredeti cím: Johnny English Reborn
Forgalmazza: UIP Duna-Film
Értékelés: 3/5

Happy, Happy
Kaja és Eirik fiatal házasok, mégis meglehetősen unalmas életet élnek egy civilizációtól távol eső házban. Nem csoda, hogy alaposan felforgatja az életüket, amikor új szomszédok költöznek a melléjük. Sigve és Elisabeth szinte a tökéletes ellentéteik, érdekesek és sikeresek. Kaja egyszerre irigylik őket és áhítozik a barátságuk után.

Rendezte: Anne Sewitsky
Szereplők: Agnes Kittelsen, Henrik Rafaelsen, Joachim Rafaelsen
Eredeti cím: Sykt Lykkelig
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top