Szabadidő

Újabb világjárványtól retteghetünk

A H1N1 téves riasztása után most új kórokozó szedhet áldozatokat. Most nem az átlagemberek, hanem Hollywood sztárjai a veszélyeztetettek. Heti moziajánló.

Fertőzés

Az utóbbi években a vírusos filmek gyakorlatilag egyet jelentettek a zombihorrorokkal, ezért szinte újdonságként hat a realista megközelítés. A Fertőzés a rengeteg világsztár ellenére leginkább azzal sokkol, hogy elhiteti velünk: egy világméretű, gyilkos járvány lefolyása valóban úgy festene, ahogy azt a vásznon látjuk. Nem akarja velünk elhitetni a maszlagot, hogy néhány nap alatt ellenvakcinát lehet kifejleszteni, sőt azt sem, hogy a jó ügy érdekében helikopteres akciójelenetekre van szükség.

Steven Soderbergh (Mint a kámfor) filmje inkább egy tabló arról, hogyan viselkedik a társadalom és az egyén vészhelyzet idején. Persze itt is vannak a világ megmentéséért küzdő tudósok (Kate Winslet, Laurence Fishburne és Marion Cotillard megformálásában), de ők is hosszú hónapokon át keresik a lehetséges megoldásokat, míg körülöttük az általunk ismert világ széthullni látszik. Zavargások, pánik, paranoia. A Fertőzés rendkívül hatásos mozi, ami után egy darabig biztosan nem szívesen nyúlunk hozzá mások által is gyakran fogdosott tárgyakhoz, és gyanakodva kémleljük majd a körülöttünk köhögőket. Bónuszként pedig a Hetedik után Gwyneth Paltrow fejével itt is valami nagyon kellemetlen dolgot csinálnak, a gyengébb gyomrúak nagy örömére. Kár azért a szép buksiért.

Rendezte: Steven Soderbergh
Szereplők: Matt Damon, Kate Winslet, Marion Cotillard, Jude Law
Eredeti cím: Contagion
Forgalmazza: InterCom
Értékelésünk: 4/5

A három testőr

Úgy tűnik, a franciák kicsit ráuntak már Dumas meséjére, mert a regény utolsó fontosabb adaptációja szintén Amerikában készült még a kilencvenes évek elején. Még visszagondolni is bizarr, hogy a testőröket olyan arcok alakították, mint Charlie Sheen és Kiefer Sutherland. Az új szereposztás is inkább a fiatal, feltörekvő sztárpalántákra koncentrál. A távolról Jennifer Anistonra emlékeztető Logan Lerman (mindenki eldöntheti, hogy eme összehasonlítás melyik fél számára sértőbb) játssza az ifjú D’Artagnant, míg Athos, Portos és Aramis szerepében Matthew Macfadyen, Ray Stevenson és Luke Evans villoghat.

Persze nem csak a szereposztás új. Dumas alapsztoriját ugyan nagy vonalakban érintetlenül hagyták, de a részleteket és a stílust teljesen megváltoztatták. A 3D-s mozi sok steampunk jellegzetességet kapott bizarr kütyükkel és harci léghajókkal, és persze néhány karaktert is megváltoztattak. Természetesen a rendező felesége, Milla Jovovich Miladyként übertehetséges kettőském és akcióhős, és Buckingham grófja (Orlando Bloom megformálásában) is több, mint egy balek. A film pörgős, bájos, vicces, és a szereposztás is erősnek bizonyul, sőt az újításoknak köszönhetően még ez az ezerszer látott sztori is izgalmas tud maradni. Szigorúan egyszer.

Rendezte: Paul W.S. Anderson
Szereplők: Milla Jovovich, Orlando Bloom, Christoph Waltz, Logan Lerman
Eredeti cím: The Three Musketeers
Forgalmazza: Pro Video
Értékelésünk: 3/5

Még egy év

A brit kisrealista drámák mestere, Mike Leigh új mozival tért vissza. A Hajrá, boldogság! optimizmusa úgy tűnik, csak ritka kivétel volt a pályáján, ugyanis a Még egy év ismét egy borongós, enyhén depresszív hangulatú mozi. Leigh filmjeit leginkább az emeli ki az átlagból, hogy végtelenül életszagúak. A rendező valóban imádja ezeket a karaktereket, humanizmusa és finom empátiája szinte átüt a vásznon.

A sztori középpontjában egy boldog ötvenes házaspár áll, akiket egy éven át figyelhetünk a társasági életük nagy eseményei közben. Azonban a látszat ellenére Tom és Gerri (úgy kell ejteni, mint a rajzfilmfigurák nevét) nem főszereplők. Ők ketten boldog, kiegyensúlyozott figurák, ezáltal kevésbé érdekesek a direktor számára, aki így inkább a körülöttük sündörgő, ezernyi bajjal küzdő rokonokra és barátokra koncentrál. Igazi kis mikrokozmosz tárul fel a szemünk előtt csodás karakterrajzokkal, és minden pozitívuma és vidámsága ellenére a filmet áthatja egy alapvető emberi érzés: a magánytól való félelem.

Rendezte: Mike Leigh
Szereplők: Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen
Eredeti cím: Another Year
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány
Értékelésünk: 4/5

Jane Eyre
Charlotte Brontë regényének újabb filmadaptációja igazi őszi mozi. Angol kertek, visszafogottan perzselő érzelmek, és több tragédia, mint amit egy ember elbír. A klasszikus mű legújabb moziváltozata nagyon korrekt munka festményszerű képekkel, drámai zenével és sok-sok szerelemmel.

A gond csak az, hogy sokszor láttuk már, és a rendező ugyan hozza a kötelezőt, de sok mindent nem tud hozzátenni a dologhoz. Az egyetlen, ami kiemelkedő, az a szereposztás. Az árva nevelőnő szerepében Mia Wasikowska (akit a Tim Burton-féle Alice Csodaországban címszerepében láthattunk) egyszerűen lehengerlő, ahogy Michael Fassbender (Éhség) is Rochesterként. A párosuk láttán valóban megjelennek a regényben oly hitelesen ábrázolt érzelmek, de ez a duó egy ennél sokkal jobb adaptációt érdemelt volna.

Rendezte: Cary Fukunaga
Szereplők: Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell
Eredeti cím: Jane Eyre
Forgalmazza: Szuez Film
Értékelésünk: 3/5

A vizsga
Ha azt írom, hogy A vizsga egy új magyar ’56-ról szóló film, sokan kapásból menekülőre fogják, ezért inkább azt írom, hogy A vizsga egy rendkívül izgalmas kémthriller. Persze a hazai mivolta miatt nem egy James Bond. Itt senki nem parádézik sportkocsikban és luxuskaszinókban. Helyettük szürke öltönyös férfiakat látunk, akik konspirálnak, megfigyelnek és jelentenek. Bergendy Péter, az Állítsátok meg Terézanyut! rendezője eléggé eltávolodott a romantikus komédia műfajától.

A vizsga vérbeli paranoiamozi, amiben senki nem bízhat senkiben, és a nagy testvér mindig figyel mindenkit. A kérdés csak az: ki a nagy testvér? A film ugyan ’56-ban játszódik, de szándékosan nem akar ’56-os film lenni. Van egy szigorúan egy este alatt játszódó cselekménye, amit következetesen végigvisz. Kémek figyelik meg egymást az ’56 utáni bizalmatlansággal telített légkörben, és a vizsgáztatásnak nem lesz jó vége. A vizsgában ugyan a legjobb magyar színészek (Nagy Zsolt, Hámori Gabi…) szerepelnek, de még közülük is kiemelkedik Kulka János, aki filmen még sosem volt ennyire jó. Remélhetőleg a jövőben többször is láthatjuk.

Rendezte: Bergendy Péter
Szereplők: Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella, Scherer Péter
Forgalmazza: Vertigo Média
Értékelésünk: 4/5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top