nlc.hu
Szabadidő
Love Story 2011 – ezt nézd a moziban!

Love Story 2011 – ezt nézd a moziban!

A britek kedvenc könyvkarakterei a filmvászonra érve gyakran változnak amerikai színésznőkké. A full angol Bridget Jones Renée Zellweger, a még nála is angolabb Emma pedig Anne Hathaway alakításában jelent meg a filmvásznon. Az új brit sikerregény moziadaptációja ráadásul übercuki lett.

Egy nap

Régen volt regény akkora hatással a brit könyvpiacra, mint David Nicholls kötete. Az Egy napot nemcsak azért zabálták az olvasók, mert egy pompásan és ötletesen megírt romantikus történet, hanem azért is, mert a könyv kb. húsz évet felölelő cselekménye pazarul mutatta be Anglia elmúlt két évtizedének változásait, ezért tökéletesen alkalmas volt nosztalgiázásra is. A moziban természetesen kissé sűríteni kellett az eseményeket, ezért a háttér színezése helyett inkább a főszereplőkre és a történetre koncentráltak, de a könyv olvasóinak csak akkor lesz hiányérzete, ha folyton a regényhez akarják majd hasonlítani a filmet. A pompás alapötlet az új változatban is működik. Egy fiú-lány kapcsolat/barátság alakulásának lehetünk szemtanúi kb. húsz éven át úgy, hogy minden évben ugyanazon a napon lesünk be az életükbe. Egy ilyen filmben minden azon múlik, hogy a két szereplő mennyire illik össze, és szerencsére Anne Hathaway és Jim Sturgess (az Across the Universe dalos pacsirtája) párosa fantasztikus, és végig szikrázik köztük a levegő. A filmnek ráadásul humora is van, így a célközönségnek számító nők mellett a férfiak is jól érezheti magukat a moziszékben ülve. A megható végkifejletre pedig egyszerűen nem találunk szavakat.

Rendezte: Lone Scherfig
Szereplők: Anne Hathaway, Jim Sturgess, Romola Garai
Eredeti cím: One Day
Forgalmazza: Big Bang Media
Értékelésünk: 4/5

Delfines kaland

A régi hollywoodi recept szerint a kutya-gyerek kombó garantált siker, de a kettő közül a kutyát nyugodtan le lehet cserélni néhány másik állatfajtára. Az egyik ilyen például a delfin. A Delfines kalandot leginkább az különbözteti meg a többi hasonló családi produkciótól, hogy igaz történet alapján készült, ráadásul Winter, a delfin saját magát alakítja. Történt ugyanis, hogy az uszonya súlyosan megsérült, partra sodródott, és az életben maradása érdekében amputálni kellett ezt a delfinek számára létfontosságú testrészt. Ahogy azt már a bevezetőből sejteni lehet, egy érző szívű kisfiú segít rajta egy kedves doki segítségével, és közös munkával műuszonyt készítenek Winternek. Igaz történet ide vagy oda, ez a film klasszikusan hatásvadász hollywoodi termék annak minden szépségével és bajával, de néhány bénább pillanat (a 3D-s gagyi effektek röhejes erőltetése) ellenére mégis működik. Persze szigorúan gyerektársaságban érdemes csak beülni rá.

Rendezte: Charles Martin Smith
Szereplők: Morgan Freeman, Ashley Judd, Harry Connick Jr.
Eredeti cím: Dolphin Tale
Forgalmazza: InterCom
Értékelésünk: 3/5

Kaland

Márai Sándor regényeiben kábé annyi a történés, mint egy Barátok közt epizód három percében összesen, ezért nem igazán alkalmasak a megfilmesítésre. A Kaland ráadásul még az amúgy sem túl mozgalmas életműben is igazi kamaradarabnak számít, így pláne nehezen érthető a megfilmesítés miértje. Ugyan az alkotók megpróbálták kicsit filmszerűbbé (több helyszín, több szereplő) tenni az alapvetően háromszereplős cselekményt, ezzel nem színesítették a filmjüket, csupán csak elfelejtettek a mű lényegére, a szereplők lelkében zajló harcokra koncentrálni. A megcsalt idős főorvos, valamint áruló kollégája és csalfa felesége a filmváltozatban mindössze sablonos karaktertípusok maradnak, mindenféle mélység nélkül, és ez leginkább nem a színészeken, hanem a stílustalan rendezésen és az ötlettelen forgatókönyvön múlott.

Rendezte: Sipos József
Szereplők: Marozsán Erika, Csányi Sándor, Gerd Böckmann
Eredeti cím: Kaland
Forgalmazza: PCN Film
Értékelésünk: 2/5

Submarine

Tininek lenni szívás, főleg ha az embert az osztály lúzerei között tartják számon. Oliver Tate ráadásul szerelmes lesz egy hozzá képest rendkívül vagány csajba, miközben otthon a szülei házassága épp válásküszöbre ér. Mindennapi történet, talán túlságosan is az. A film mégis izgalmas, mert a szürke hétköznapokból némi fantáziával képes egy képregényszerűen színes, álmokkal és gondolatokkal teli rendkívül szórakoztató szösszenetet készíteni egy koraérett kamasz szemszögéből. A Junóhoz hasonlóan pompásan mulatunk Oliver észrevételein és világnézetén, és még a legtragikusabb helyzetekben is megjelenik annyi humor, hogy elemeltsége és stilizáltsága ellenére összességében egy nagyon is életszerű filmet kapjunk. Intelligens tinifilm. Ritka az ilyen, becsüljük meg.

Rendezte: Richard Ayoade
Szereplők: Craig Roberts, Yasmin Paige, Sally Hawkins
Eredeti cím: Submarine
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány
Értékelésünk: 4/5

Parajelenségek 3.

A láthatatlan kísértet históriája ezúttal a régmúltban folytatódik. Ahogy már a korábbi részekben is történtek rá utalások, az előző epizódok felnőtt női már gyerekkorukban is találkoztak a paráztató démonnal. Most megnézhetjük, ahogy gyerekként szembesültek vele.

Rendezte: Henry Joost, Ariel Schulman
Szereplők: Katie Featherston, Sprague Grayden, Lauren Bittner
Eredeti cím: Paranormal Activity 3
Forgalmazza: UIP-Duna Film

Room 304

Egy koppenhágai szállodában különböző sorsok keresztezik egymást, balesetek sora, vagy épp csak a véletlen kapcsán: Az egyik szobából lövés dörren. Egy másikból vad nyögések hallatszanak ki. Egy stewardess kétségbeesetten keresi az intimitást, vágyik nőiességének átélésére. Egy bevándorló megszállottan bosszúra esküszik. A hotel vezetője elveszve érzi magát férje és szeretője közötti kétségbeesett küzdelmében. Egy feleséget elhagyja a férje. A recepciósnak vér borítja a kezét. Emberek jönnek, ember mennek el egymás mellett, szállodai szobák titkai tárulnak fel.

Rendezte: Birgitte Stærmose
Szereplők: Mikael Birkkjær, Stine Stengade, David Dencik
Eredeti cím: Værelse 304
Forgalmazza: Cinereal

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top