Szabadidő

6 színházi előadás, amit látni kell

Nem lehet mindig moziba menni vagy otthon DVD-zni, nem igaz? De hát miért is tennénk? A színház egészen más élmény – főleg ha jó. Ajánlunk néhány előadást, nekünk tetszettek.

6 színházi előadás, amit látni kellKatona József Színház: Woyczek
Az előadás főszereplője a zsenális színész, Keresztes Tamás, partnere Jordán Adél. A Tom Waits zenéjére készült produkció valós eseményen alapul: 1821-ben, Lipcsében, Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét. A korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, vajon beszámítható-e Woyzeck. Az előadásról Tom Waits így nyilatkozott: „A Woyzeckben minden együtt van, ami érdekes: őrület, gyerek, szenvedély, gyilkosság. Vad, szexi, izgalmas, megragadja a fantáziát, arra kényszerít, hogy töprengj azokon az embereken, akik benne szerepelnek, és ezáltal reflektálj a saját életedre. Úgyhogy szerintem minden benne van, amit egy történettől várni lehet, és érdekes lesz még ötszáz év múlva is.”

Rendező: Ascher Tamás
További szereplők:
Bezerédi Zoltán, Nagy Ervin, Fekete Ernő, Kovács Lehel
Kivel ajánljuk megnézni:
barátokkal

6 színházi előadás, amit látni kellMűvészetek Palotája – Fesztivál Színház, Magyar Fesztivál Balett – Mózes, avagy a tízparancsolat
Markó Iván új balettjének egyik érdekessége, hogy a Csillag születikben feltűnt Gomes is szerepet kapott benne. A bibliai elbeszélést feldolgozó műben a táncos az aranyborjút alakítja. Mózes történetét nagyanyjától a nép nyelvén megfogalmazva hallgatta gyermekkorában a Kossuth-díjas Markó Iván. A koreográfus ezeknek az emlékeknek a felhasználásával, saját szemszögéből dolgozta fel az eseményeket.
Aki szereti a klasszikus balettet, annak mindenképpen ajánljuk ezt az előadást, amelyben nem csupán a tánc varázsolja el a nézőt, hanem a gyönyörű zene is.

Koreográfus: Markó Iván
További szereplők:
Markó Iván, Nyári Gábor (Mózes), Vári Bertalan, Stetina Sonja, Kiss Krisztián
Kivel ajánljuk megnézni:
barátokkal, a szerelmeddel, szüleiddel, nagyszüleiddel

6 színházi előadás, amit látni kellCentrál Színház: Francia rúdugrás
Azokban az előadásokban, amelyeket az Orlai Produkciós Iroda neve fémjelzett, eddig soha nem kellett csalódnunk. Ott van például az Esőember Kulka Jánossal és Nagy Ervinnel, a Czukor-show többek között Hujber Ferenccel, valamint a Gyógyír északi szélre Fullajtár Andreával és Őze Áronnal. Most pedig itt ez a fülledt erotikájú komédia napjaink párkapcsolatairól. A történet: a szexuál-parapszichológushoz egy viharos éjjel két fiatal pár érkezik, hogy rendbe tegyék szétesni készülő kapcsolatukat. Az így létrejött ötöshöz nemsokára egy hatodik is kapcsolódik, így készen áll a szextett: a csapat nem ismeri a kéziféket…

Rendező:
Mohácsi István
Szereplők:
Kovács Patrícia,  Pál András, Herczeg Adrienn, Felhőfi Kiss László, Urbán Tibor, Szabó Vera
Kivel ajánljuk megnézni:
a csajokkal

6 színházi előadás, amit látni kellBudapesti Operettszínház: Cigányszerelem
„Csak azért, mert cigány vagyok?” – merül fel a kérdés Lehár Ferenc Cigányszerelem című operettjének elején. A zenés darab kedvelt színészekkel, énekesekkel – Dolhai Attila, Vadász Dániel, Szulák Andrea, Verebes István, Csengeri Ottília, Csonka András –, látványos színpadi világgal vet fel napjainkban is aktuális társadalmi kérdéseket. És hogy milyen kérdésekről beszélünk? Például arról, hogy tényleg mindent lehet-e a szerelem nevében? Mi történik, ha egy magyar földbirtokos lánya beleszeret a cigányprímásba, és megszökik vele az esküvője napján? Mi rázza meg jobban a családot, a szökés ténye, vagy inkább a szöktető személye? Hogyan tud megélni és megférni egymás mellett a cigányvajda és a magyar birtokos? A súlyos kérdések felvetése ellenére természetesen nem hiányozhatnak a darabból a remek dallamok, a táncok illetve a humor sem.

Rendező:
Béres Attila
Kivel ajánljuk megnézni:
nagyszüleiddel, szüleiddel

6 színházi előadás, amit látni kellThália Színház: Equus
Nem is tudom mit emeljek ki először: hogy a főszerepekben Alföldi Róbertet és Szamosi Donáthot láthatjuk, vagy azt, hogy ez az az előadás, amelynek néhány éve azért volt nagy visszhangja, mert a Harry Potter főszereplője, Daniel Radcliffe ebben játszott meztelenül. Alan Strang, a zavart elméjű fiú, egyetlen éjszaka alatt megvakít hat lovat egy patakéssel, ezért pszichiátriai kezelés alá kerül. Martin Dysart pszichiáter feladata feltárni azt, hogy mi vezetett a szörnyű bűntetthez. A kezelések során a fiú és Dysart idegölő csatákat vívnak, hogy megismerjék egymás titkait. De végeredményben ki kinek a páciense? Dysart a saját démonjai rabja. Alan együtt vágtat a sajátjaival. A fiú és orvosa között szövődő kapcsolat mindkettejük életét megváltoztatja…

Rendező:
Dicső Dániel
További szereplők: Béres Ilona, Kútvölgyi Erzsébet
Kivel ajánljuk megnézni: akik bírják a nehéz, elgondolkodtató történeteket

Madách Színház: Furcsa pár6 színházi előadás, amit látni kell
Különleges vállalkozásba kezdett a Madách Színház; Neil Simon Furcsa pár című előadását egy hét különbséggel, kétféle változatban mutatta be. A szereplők azonban mit sem változtak: Gálvölgyi János és Szervét Tibor játszották mind a két premieren a főszerepeket, csupán fordítva.
A két remek színész megbirkózott e nem könnyű feladattal, a közönség pedig mindkét előadáson könnyesre nevette magát. Oscar, a laza, fesztelen, elvált újságíró, aki otthon igazi „trehány disznó”, kis időre befogadja otthonába a válófélben levő Felixet, nem is sejtve, hogy mit zúdít a nyakába ezzel. Felix ugyanis rendmániás, a pedantéria élő szobra, egy „eleven porszívó”.  A két ellentétes személyiség összeköltözése számtalan humoros helyzetet szül és ezzel felhőtlen szórakozási lehetőséget kínál a nézőtéren ülőknek.

Rendező: Márton András
További szereplők:
Szente Vajk, Ladinek Judit, Pusztaszeri Kornél
Kivel ajánljuk megnézni: barátokkal, pasival

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top