Szabadidő

“Nem egy csapásra lettünk slágerzenekar”

A most húszéves Quimby zenekar frontembere nem bánja, ha feldolgozzák a slágereit, de kategorikusan nemet mond, ha politikai rendezvényekre hívják. Kiss Tibi olvasói kérdésekre válaszolt a Sztárfórumon.
Fotó: Szeberényi Adrián
Fotó: Szeberényi Adrián

Mik az együttes jelenlegi tervei?
(duma)

Most egy kicsit „visszavonulunk”, lesz még pár kisebb buli karácsony környékén, aztán egy pár hónapos koncertmentes időszak, de ez nem jelenti azt, hogy hátradőlünk a karosszékben, mert ez alatt is dolgozni fogunk, csak egy kicsit a mókuskerékből lépünk ki. 

Kiss Tibinek rajongója vagyok, kérdésem az lenne, hogy hol láthatnám a képeit?
(borozo)

Már dolgozom egy könyvön, amiben összegyűjtöm az alkotásaim egy részét, és talán jövőre kész is lesz. Előfordulhat, hogy e mellé lesz egy kiállítás is, de többet erről még nem tudok mondani.

Nem zavarja, hogy az utóbbi időben mindenki a Most múlik pontosan című számmal akar sikert csinálni? Olyanok is, akiknek gőzük sincs, miről is szól ez a dal.
(gerdamama)

Ez egy olyan folyamat, ami eddig számunkra is ismeretlen volt, de talán nem gond, ha egy ilyen régóta működő zenekarnak akad egy ilyen dala, ami nagyon úgy fest, hogy túlélheti őt. Most egy kicsit föl van fújva, de ez minden „slágerrel” előfordul a maga idejében. Aztán majd bekerül a fiókba az olyan dalok közé, amik nagy energiákat mozgattak meg. 

Alkotói szünetet terveznek, vagy feloszlatják a Quimbyt? Vagy félreértettem volna, hogy búcsúkoncert lesz ez a 20. évfordulós?
(antironia)

Látni szeretnéd élőben a zenekart? November 12-én a jubileumi koncertjükön megteheted! 

Egyik sem, csak egy ideig nem szereplünk a nyilvánosság előtt, és összesen csak pár hónapról van szó. Beérjük magunkat, és közben dolgozunk. 

Ön szerint merre tart az aktuális hazai alternatív könnyűzene? Milyen a kapcsolat a különböző zenekarok között (pl. Kiscsillag, Hiperkarma, Heaven Street Seven)? Összetartás vagy rivalizálás a jellemző?
(naros)

Fotó: Szeberényi Adrián
Fotó: Szeberényi Adrián

Az alternatív könnyűzene általában önmagából fakad, és lelkes emberek energiáiból táplálkozik. Azt, hogy ez merre tart, nehéz lenne megmondani, csak azt tudom, hogy a jelenlegi és az elmúlt kultúrpolitika nem segíti ezeknek az infrastruktúráját sem, mint ahogy mást se nagyon.
Hiányoznak a szabad közösségi terek, helyette van egy pár csodás kirakat, és a színfalak mögött felzabálják egymást a patkányok. Csak remélni tudom, hogy ez idővel jó irányba változik majd. Azok az emberek, akik ezeket a projekteket csinálják, zömével egyfajta misszionáriusok és kényszeresek. Ezek az energiák sok mindenen át tudnak hatolni, és azt gondolom, hogy a fiatalabb generáció is rátalál ezekre a lehetőségekre.
Az említett zenekarokkal és még nagyon sokukkal testvéries-baráti kapcsolatot ápolunk és nagyjából ugyanazt szeretnénk.

Én szeretném végre autentikus forrásból megtudni: miről szól a Most múlik pontosan?
(róza555)

Hát ez összetett. Részben arról, amit a hallgató érez. Ez kérem, nem tudomány, elsősorban az érzékekre hat. A dal alapvetően az elengedés bonyolult folyamatáról szól, számomra egyszerre volt ihlető egy szerelem, egyfajta életvitel és saját magam fiatalsága, de ezek csak pillérek, mert sok réteg nyilvánul meg a dalban, amit egyszer majd, ha lesz rá idő, akár szívesen elemzek soronként is. 

Téged kérdezlek először a menedzseretek helyett, annak reményében, hogy te jószívűbb vagy. Ha netán egyszer arra kerülne a sor, hogy egy esküvőre titeket, vagy csak téged kérlek ajándékba, elvállalnád ingyen, esetleg szegény magyar emberhez igazított áron? A menyasszony a legnagyobb rajongód.
(CserkészAd)

Ez, azt gondolom, nem „jószívűség”, és pláne nem ár kérdése – a zenekar régóta kategorikusan három dolgot nem vállal: magánrendezvényt, politikai rendezvényt és céges rendezvényt, ehhez tartjuk magunkat. Igazából nagyon furcsa saját magamat látni masnival átkötve egy esküvőn, ahol én vagyok az ajándék, de senkit nem ismerek. Ezt szerintem meg lehet érteni. De hogy valami jót is mondjak, esetleg küldhetünk valami személyeset a zenekartól, aláírt bögrék, ilyesmi… 😉 

Kiss Tibi a fórumon (munkacím)

 

Milyen foglalkozást /elfoglaltságot/ választanál, ha mondjuk egy hónapig nem vehetnél a kezedbe gitárt, tollat, ecsetet?
(kanape)

Beszélgetnék az emberekkel.

Honnan meríti az ötleteket a szövegekhez? Hogyan dolgozik?
(Mádi Kata)

 A teljes, szerkesztetlen beszélgetést elolvashatod a Fórumon.

Nehéz erre válaszolni, mert én ebben élek – bármelyik pillanatban beugorhat valami, elvarázsolhat egy hangulat. Ezt nem is tekintem munkának, inkább ezeknek az összehozása és dalokba formálása a feladat, ehhez pedig elsősorban segg kell és kemény kanapé, mert a puhán bealszom.

Az ön munkája elég nagy energiaráfordítást igénye. Hogyan kapcsolódik ki, hogyan töltődik fel?
(Mádi Kata)

Én úgy kapcsolódom ki igazán, ha bekapcsolódom és el tudok valamiben merülni. Mostanában a vécéfalamra rajzolgatok, vagy lemosom egyenként a futónövényem leveleit. 

Fotó: Szeberényi Adrián
Fotó: Szeberényi Adrián

Várhatóan mikor adtok ki egy újabb koncert DVD-t? És melyik koncertről? Aréna?
(varbiroeszter)

Még nem tudom pontosan, de több vizuális projekten is dolgozunk szimultán. Készülőben van egy filmecske is, meg úgy fest, az Arénát is fölvesszük – de hogy mi lesz ezekből és mikor, az még odébb van. 

Hogyan élitek meg, hogy majdnem húsz év zenélés után egy csapásra (legalábbis nekem úgy tűnik) úgymond undergroundból mainstream zenekarrá váltatok és az Arénában koncerteztek? (munyimini)

Azért azt ne feledjük el, hogy ez nem „egy csapásra” történt, vagy ha igen, akkor nagyon nagy és nagyon hosszú csapás volt. Meg azt se feledjük el, hogy én például minden koncerten ott voltam és egyáltalán nem így élem meg ezt. Az egyik nap öt ember volt, a másik nap már hét, ha hozták a haverjaikat, esetleg a következő héten tizenkettő. Ami most van, az is abszolút viselhető, pláne hogy a zenekar nem a megarendezvények irányába megy.

Nem fárasztó a kisstibis képnek mindig megfelelni?
(regina72)

Nem tudom, mire gondol – elvileg ennek kéne a legkönnyebbnek lenni. Marlon Brandónak vagy Edith Piafnak sokkal nehezebb lenne. Abban viszont igaza van, hogy annak a képnek, ami esetleg mások fejében van rólam, szinte nem lehet és nem is kell megfelelni.

 A kérdéseket szerkesztve, de tartalomhűen idéztük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top