Szabadidő

Gálvölgyi megdöbbentő személyiségváltozáson ment át

Szervét vagy Gálvölgyi? Gálvölgyi vagy Szervét? A Madách Színház legújabb sikervígjátékában, a Furcsa párban zseniális húzással egy előadásból kettő lett: eredeti és felcserélt szereposztással.
Foto: Madách színház
Foto: Madách színház

Melyiket szeressem? Leginkább mindkettőt – mondanám, miután megnéztem Neil Simon Furcsa párjának mindkét verzióját (Furcsa pár és Furcsa pár furcsán) a Madáchban. Noha a történet ugyanaz, a két előadás teljesen más lesz Szervét Tibor és Gálvölgyi János alakításának köszönhetően.

Eleinte egy kicsit tartottam attól, hogy két ekkora sztárral milyen lesz majd egy könnyed komédia, megfordult a fejemben, hogy vajon nem „túl nagyok”-e ők ehhez. Ám a színpadon szerencsére nem a sztárok látszódtak, hanem a profi színészek – nem lehetett könnyű megtanulni egy szerepet, majd másfél hét múlva a partner szerepébe helyezni magukat.

Az eredeti felállás szerint Gálvölgyi János formálja meg Neil Simon művének elvált, laza, nemtörődöm sportújságíróját, Oscart, míg Szervét Tibor a neurotikus, pedáns barátot, Félixet alakítja, akit az asszony éppen elhagy. A furcsánban azonban a csere után Gálvölgyi válik a pedantéria mintaképévé, igazi konyhatündérré, Szervét pedig a kőbunkó, nagymenő sztárújságíró lesz.

Neil Simon 1965-ös komédiáját sokan a filmvászonról ismerik, ahol Oscart és Felixet Walter Mattau és Jack Lemon személyesítette meg. A történet két középkorú férfi együttéléséről szól, amely különböző személyiségük miatt nem megy a leggördülékenyebben.

És hogy vajon melyik a jobb hazai változat? Szinte képtelenség megmondani. Mindkettőnek megvan a maga bája, amelytől szerethető lesz, amely miatt inkább azt nézné meg az ember, mint a másikat. Félix és Oscar ugyanis mindkét este teljesen más személyiséget kap. A Gávölgyi alakította Oscar egyfajta hányaveti, nemtörődöm, de mégis valahol szerethető, mélyen belül érző figura, aki nem rosszindulatból tapló (ezt a karaktert egyébként Gálvölgyi János látszatra kisujjból kirázza). Vele szemben Szervét Oscarként igazi érzéketlen, kőbunkó playboyjá változik – legszívesebben behúznánk neki egyet.

De ugyanennek a Szervét Tibornak a másik este, amikor Félix bőrébe bújik, megsimogatnánk a buksiját, hogy szedje már össze magát, ne legyen olyan kis esetlen. Félix szerepére ugyanis Szervét hihetetlen változáson megy keresztül: megtört, tutyimutyi élő porszívóvá változik, egy igazi férfinek még csak az árnyékával sem ér fel. Gálvölgyi Félixe ennél kevésbé pipogya, az övé inkább a tettetett lúzer, aki a mélyben valahol igenis tudja, hogy mit csinál, aki a végén, amikor távozik a közös lakásból, kimutatja a foga fehérjét.

A párost persze segíti a remek mellékszereplői gárda is. Márton András rendezőnek is csak gratulálni lehet, bár bizonyos szempontból kézenfekvő a színészválasztás: az igazán nagyok tudnak igazán jól megoldani ilyen könnyednek tűnő szerepet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top