nlc.hu
Szabadidő
Bazi nagy vámpírlagzi

Bazi nagy vámpírlagzi

Az Alkonyat-saga maga a megvalósult leányálom. Ha az első rész volt a csók, a második az előjáték, a harmadik a szex, akkor most érkeztünk el a széria orgazmusához az esküvővel, a vámpírszexszel és a szüléssel. Ami azonban a rajongóknak ajándék, mindenki másnak elviselhetetlen.

 Bazi nagy vámpír lagzi

Alkonyat: Hajnalhasadás – 1. rész
A giccses szó túl kevés ahhoz, hogy leírjuk milyen lett az Alkonyat-saga utolsó előtti filmfejezete. Végtelenségig kitartott esküvői csók, festményszerű képekben tobzódó nászút, pokolian túllihegett, gyenge erotikus filmek kliséiből építkező ágyjelenet, és persze lassított felvételek tömkelege a két acsarkodó alfahímről. Hiába váltottak rendezőt, a stílus alapjaiban nem változott. Bár az első rész kivételével folyamatosan férfiak ültek a rendezői székben, a Twilight filmváltozatai olyanok, mint amikor egy tizenöt éves lány fantáziál a nagy szerelemről, az első csókról és a hercegről fehér lovon (aki a 21. századba érve már egy vámpír). Van az egésznek valami bugyuta bája, de felnőtt fejjel nézve az ember néha legszívesebben a saját körmeivel tépne a saját húsába, annyira elviselhetetlenül kínos az egész. Hogy ne legyünk teljesen negatívak, azért némi fejlődést is sikerült felfedeznünk. Taylor Lautnert a két óra alatt egyszer sem (!!!) láthatjuk félmeztelenül, és a filmben végre gyakran mosolyognak, sőt az alkotók még néhány humoros jelenetet is megengedtek maguknak. Az esküvőn mondott beszédek például kifejezetten poénosak, és Bella egy-egy beszólása is megér egy piros pontot. Ezeknél a jeleneteknél látszik, hogy mi lett volna a helyes irány Stephenie Meyer regényeinek filmre vitelekor: ha nem veszik annyira véresen komolyan.
A végére pedig a legfontosabb infó: milyen lett a szülés? Amikor megláttam, hogy a Hajnalhasadás 12-es korhatárkarikát kapott, már volt egy sanda gyanúm, ami be is igazolódott. Bár a sztori egy iszonyatosan kemény, véres és horrorisztikus szülést kívánt volna meg, a tinédzser közönség beengedése kedvéért erről bizony lemondtak. Maradt néhány cuppogó hangeffektus, az anorexiás Kristen Stewart, és pár véres folt a ruhán. Ennyi kevés egy vámpírszüléshez.

Rendezte: Bill Condon
Szereplők: Robert Pattinson, Kristen Stewart, Taylor Lautner
Eredeti cím: The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1
Forgalmazza: Pro Video
Értékelésünk: 2/5

Az adósság
A kémfilmekről általában mindenkinek James Bond jut eszébe, pedig a kémek valódi munkája sokkal kevésbé látványos, mint a 007-es ügynök kalandjai. Sok idő telik el pusztán csendes várakozással, lassú tervezgetéssel és a váratlan helyzetek megoldásával. Az adósság című film hősei nem is állhatnának távolabb Bondtól. Ha rokonítani akarjuk őket, akkor inkább a München című Spielberg-mozi háza táján kell keresnünk, hiszen az is egy Moszad-osztagról szólt, amelynek az volt a feladata, hogy Izrael ellenségeit likvidálja. Az adósság hősei a hatvanas években nem ölni akarnak, hanem élve elfogni egy náci háborús bűnöst, de Kelet-Berlinből nem olyan egyszerű átcsempészni a foglyukat nyugatra. John Madden mozija kamarathrillerként kiválóan működik, de amikor a szereplőkkel együtt ugrunk az időben úgy harminc évet, az eset utóélete már korántsem olyan izgalmas, mint a múlt bonyodalmai. A kilencvenes évek szálai valahogy összecsapottabbnak tűnnek, és mivel nem sikerült jól kiegyensúlyozni a filmet, így a végeredmény erősen felemás lett.

Rendezte: John Madden
Szereplők: Jessica Chastain, Sam Worthington, Helen Mirren
Eredeti cím: The Debt
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Értékelésünk: 3/5

Tomboy
A nemiség kérdésével a filmesek ugyan sokszor foglalkoznak, de az feltétlenül merész tett, amikor a nemi identitáskeresést egy gyerekszereplő szemszögéből mutatják be. A Tomboy főszereplője egy kislány, aki kissrác akar lenni, és szinte mindenkivel sikerül is elhitetnie a másik nemhez tartozását. A film azonban nem próbál meg egy új A fiúk nem sírnak lenni. Rendezője zsigerből kerüli a hatásvadász pillanatokat, és nem dob rá több drámai súlyt a sztorira annál, mint ami alapból is benne van. Visszafogott, pontos és érzékeny mozi, csodás gyerekszínészekkel.

Rendezte: Céline Sciamma
Szereplők: Zoé Héran, Malonn Lévana, Jeanne Disson
Eredeti cím: Tomboy
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány
Értékelésünk: 4/5


Séraphine

Nem mindennapi portré Séraphine-ról, a művészről, melynek legszebb pillanataiban a kopott rongyaiban öregedő művész megdicsőült és büszke arcát láthatjuk festményei mellett. A film legnagyobb érdeme talán éppen az, hogy az egykor élt Séraphine de Senlis különös festményeit megmutatja a mai nagyközönségnek: a fantasztikus, lángoló színek, az egymásba fonódó, boszorkányos bujasággal összetekeredő növényi motívumok ma is csodálatot ébresztenek.

Rendezte: Martin Provost
Szereplők: Yolande Moreau, Ulrich Tukur, Anne Bennent
Eredeti cím: Séraphine
Forgalmazza: Anjou Lafayette

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top