Szabadidő

Összeházasodott Robert Pattinson és Kristen Stewart

A Twilight két főszereplője a sorozat elején még hosszan gyötrődött az első csókért, a Hajnalhasadás című epizódban viszont egyes ágyjeleneteket már ki is kellett vágni a korhatáros besorolás kedvéért.

A „te vámpír vagy, én viszont nem, pedig senki nem volt még nálunk szerelmesebb”-dilemma megoldódni látszik: Bella (Kristen Stewart) és Edward (Robert Pattinson) kimondja a szó szerint örökre szóló igent, irány a nászút.

Összeházasodott Robert Pattinson és Kristen Stewart

A mézeshetek jelenetei túlságosan is jól sikerültek, Kristen utólag bevallotta, szinte meg is feledkeztek róla, hogy egy forgatáson vesznek részt, így aztán az elkészült anyagot kénytelenek voltak újravágni a készítők. Ezzel az eddig nagyrészt plátói Twilight egy újabb speciális alakulat tagja lett, azoké a filmeké, melyekben így vagy úgy, de jobbnak látták kihagyni a szexjelenetek egy részét.

Az Eredendő bűn (2001) kávéültetvényese és postán szerzett menyasszonya Antonio Banderas és Angelina Jolie volt. A mozi megütötte, sőt túlugrotta a tervezett erotika mércéjét, a szereplők állítólag még a forgatás szüneteiben is alig tudtak leállni, annyira élethű ágyjeleneteket hoztak össze.
Az Avatarnál (2009) már eredetileg is úgy tervezték, hogy a gyermek nézők kedvéért (és persze a DVD-k bevételének növeléséért) a navi-szexből csak a DVD-változatban kapunk ízelítőt. Akkor is csak nagyjából 20 másodpercet, amelyben a haj játssza a főszerepet, ahogyan a film sok más jelenetében is.
Sokkal kevésbé volt szemérmes 1979-ben a Caligula producere. Úgy döntött, nem elég szemléletes a filmben a korhű testiség, ezért a rendező tudta nélkül extra jeleneteket vett fel titokban pornószínészekkel és Penthouse-modellekkel, majd mindezt a már elkészült filmbe helyezte. A botrány éveken át tartó pereskedésbe torkollt, a cannes-i vetítést követően a jeleneteket kivágták a filmből, és ebben a formában nem is került többet a nézők elé.
 
A Hajnalhasadás készítői azért döntöttek a jelenetek elhagyása mellett, mert nem szerették volna a mozit korhatárossá tenni, még akkor sem, ha a bőséges vér és trancsír látványa ezt sokak szerint egyébként is indokolttá tenné. A bemutató alapján jogosnak tűnik a magyarázat. Tinilányok, barátnők, elvétve anyukák és mutatóba néhány férfi kísérő: alacsony átlagéletkor és annál erősebb nőuralom jellemezte a hazai premiert. A popcorn menühöz ajándék falkatetoválás járt, a jegyhez pedig bónuszcsoki – volt kinek osztogatni, az elmúlt hónapok leglátogatottabb filmjén végre több néző ült a székeken, mint a főbb szereplők létszáma.

Összeházasodott Robert Pattinson és Kristen StewartA film szinte vattacukros vígjátékként kezdődik, mindenki lázasan készülődik az esküvőre, kivéve persze Jake-et, az izmos testű farkasfiút, aki a bicepszrajongók kedvéért feldúltan rohangál kicsit (szokatlanul keveset) félmeztelenül, amikor megtudja, hogy imádott nője tényleg igent fog mondani az oltár előtt – csak nem neki. A nászút aztán nem várt eredményt hoz, Bella ugyanis terhes lesz, ami láthatóan a vámpírcsaládot is meglepi; kezdődhet az aggodalom, hogy az extra tempóban növekedő lény kihordását túléli-e az anyuka, és hogy mit szólnak mindehhez a farkasok.

A forgatókönyv mutat némi fejlődést, mert a film eleje szinte már szórakoztató, a készítők és a szereplőgárda viszont minden bosszantó beidegződést konzerváltak. A Hajnalhasadás, akárcsak a Twilight korábbi részei, a végtelenített távolba révedések és az egyetlen arckifejezéssel operáló színészek jutalomjátéka. Az újabb rész bemutatóján tehát nemcsak a rajongók bonthatnak pezsgőt (nagy részük szigorúan alkoholmenteset), hanem azok is, akik mára idegrángást kaptak a vámpírgiccs-őrülettől. A sorozat ugyanis a finiséhez érkezett.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top