Szabadidő

Tízéves A Gyűrűk Ura

Tíz éve már, hogy Aragorn, Legolas, Frodó és Gandalf nemcsak a kedvenc olvasmányunk szereplői, hanem az egyik legnagyobb mozilegenda ikonikus figurái. Az évforduló apropóján a trilógia alkotói és sztárjai emlékeztek a régi szép időkre.

A brit Empire magazin hozta össze A Gyűrűk Ura stábjának tagjait egy kis nosztalgiázáshoz, mi pedig kiválasztottuk sztorijaikból a legizgalmasabbakat.

Tízéves A Gyűrűk Ura

Elmeséletlen történetek

„Mindig is rettegtem a helikopterektől. Egy alkalommal Orlando Bloommal át akartunk ruccanni Wellingtonból Queenslandbe, de miattam úgy döntöttünk, hogy inkább autóval megyünk. Erre félúton elakadtunk egy viharban. Nem tudtunk továbbmenni, ezért béreltünk egy szobát egy útszéli motelben a semmi közepén. Két napig dekkoltunk ott, amikor jelentkeztek a stábtól, hogy fel tudnának minket szedni helikopterrel… »A francba!« – gondoltam. Az egész visszaúton Orlando kezébe kapaszkodtam. Majdnem eltörtem az ujjait, annyira szorítottam a kezét.” – Sean Bean (Boromir)

Tízéves A Gyűrűk Ura„Soha korábban nem lovagoltam, de Peternél elképesztő kaszkadőrmutatványokat kellett végrehajtanom. Amikor azt a jelenetet forgattuk, amelyikben szinte megfordulok a ló nyaka körül, és mögöttem ott ül Gimli is, egy igazi Legolas-pillanat volt, de az istennek nem tudtam megcsinálni. Pedig nagyon akartam, de leestem és az egyik bordám eltörött. Ez azért is vicces volt, mert Viggo Mortensen is pont akkor törte el az egyik lábujját, mert belerúgott egy fémsisakba, ezért együtt betegeskedhettem vele pár napig. Amikor felgyógyultam, a doki nem engedte, hogy újra megpróbáljam felvenni a jelenetet. Tehát az egyik legikonikusabb mozipillanatomat végül a CGI-os srácok készítették el…” – Orlando Bloom (Legolas)

„Az, hogy benne lehettünk a trilógiában, szinte beleégetődött a DNS-ünkbe. Idén visszamentem, hogy egy kis munkát elvégezzek a Hobbittal* kapcsolatban és rengeteg emberrel találkoztam, aki ott volt A Gyűrűk Ura forgatásán is. Egészen szürreális élmény volt újra bemenni az öltözőbe és magamra ölteni a régi ruháimat és sminkemet. Különleges volt, de egyben normális is, ami azt jelenti, hogy Középfölde szinte beépült már a csontjaimba. Ez már túlmutat a filmeken. Ez több annál.” – Elijah Wood (Frodó)

Az Oscar éjszakája

2004. február 29-e történelmi mozipillanatként vonul be a filmtörténelembe. A Ben Hur és a Titanic után A Gyűrűk Ura – A király visszatér volt a harmadik olyan film, ami tizenegy Oscar-díjat tudott zsebre vágni, feltéve ezzel a koronát a sikersorozatra. A legendás éjszakára így emlékeztek vissza.

„Nem emlékszem minden részletre, de az érzésekre igen. Olyan volt, mintha halhatatlanná válnék. Tudtam, hogy bármi is történjék ezután, ez a pillanat biztosan örökre megmarad, és erre a momentumra vártam az egész eddigi életemben. Fantasztikus volt, amikor Spielberg odajött hozzánk: »Srácok, ti megtettétek azt, amit Amerika évek óta szeretett volna. Általatok végre kritikailag is elismertté vált a fantasy műfaj.« – Sean Astin (Samu)

„Az emberek azt mondták, hogy az egyik legunalmasabb Oscar-gála volt. Sz*rok rá, tizennégy Oscart nyertünk! Oké, csak tizenegyet. Emlékszem, ott álltunk a vörös szőnyegen, és egy rajongó lány bedobott nekünk egy csomó különböző színű tollboát. Fel is vettük rögtön. Valaki sárgát viselt, valaki rózsaszínűt…” – Dominic Monaghan (Trufa)

Tízéves A Gyűrűk Ura„Számomra az első rész Oscar-gálája volt igazán emlékezetes, mert ott színészként jelölve voltam, bár nem nyertem. Ott volt velem a pasim is a gálán, és a bejelentésre várva szorosan fogtuk egymás kezét. Biztos meleg lehetett az adásszerkesztő, mert folyton bennünket mutatott. Ez senkit nem sokkolt a világon, és a melegközösség egy fontos tévétörténeti pillanatként tartja azóta is számon.” – Sir Ian McKellen (Gandalf)

„Semmihez sem hasonlítható érzés, amikor jelöltként arra vársz, hogy kinyissanak egy borítékot. Ilyenkor szerintem mindenki arra számít, hogy nem az ő nevét fogják felolvasni. Amikor aztán mégis meghallod a nevedet, az olyan, mint egy furcsa hangeffektus a filmekben. Mintha minden hang körülötted millió mérföldnyi távolságból jönne. Semmi másra nem tudsz gondolni, csak reméled, hogy a pillanat soha nem ér véget.” – Peter Jackson (rendező)

A Hobbit első részének magyar bemutatójára még 2012. december 13-ig kell várnunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top