Szabadidő

Ezt nézd a héten!

Al Pacino meleget játszik, Kevin Costner a főnöke szeretőjével hetyeg, Bridget Jones pedig együtt énekli velünk az All by Myself refrénjét. A legjobb filmek a tévében.

A kárhozat útja
Filmmúzeum, november 22., 21:00

Ezt nézd a héten!

Ha még nem láttad:
Old school gengszterfilm Tom Hanks főszereplésével, melyben Hollywood legszimpatikusabb sztárja megmutatja, hogy még akkor is mindenki neki szurkol, ha vérbeli rosszfiút játszik. Ehhez persze az is kell, hogy ellenfelei (például a hidegvérű gyilkost játszó Daniel Craig) még nála is elvetemültebbek legyenek. A kárhozat útja sztori egy menekülni kényszerülő, elárult gengszterről, aki a kisfiával az oldalán kezdi el kirabolni egykori főnökeit.

Miért nézd meg?
Mert a gengszterek rideg és kegyetlen világát képes egy kisfiú ártatlan szemszögéből bemutatni. Bármilyen véres leszámolásoknak is lehetünk szemtanúi, a lényeg itt az érzékenyen bemutatott apa-fiú kapcsolaton van, ráadásul az egész hangulat bizarr módon kísértetiesen hasonlít az Amerikai szépségére, ami nem is csoda: mindkét filmet Sam Mendes rendezte. A film a színészlegenda Paul Newman mozis hattyúdala is egyben.

Figyeld
a szinte már költői apa-fiú leszámolást az esti utcán, ahol a géppisztolyok robajai helyett csak halk zenét hallhatunk.


Viharzóna

Viasat3, november 23., 21:15

Ezt nézd a héten!

Ha még nem láttad:
Mindenki magára vessen, aki olyan hollywoodi sztárok társaságában, mint George Clooney és Mark Wahlberg hajóra mer szállni. Cseppet sem sajnáljuk őket, hiszen íratlan filmes törvény, hogy a sztárokkal megpakolt hajók vagy jéghegynek ütköznek, vagy valamilyen furcsa, tenger alól felbukkanó őslény pusztítja el őket, netán kalóztámadás vagy vihar áldozatául esnek. Filmünkben ez utóbbi történik meg egy kis halászhajó erősen halszagú közösségével, mi pedig könnyekkel küszködve szoríthatunk azért, hogy a kisember vajon helyt tud-e állni az óriási viharral szemben…

Miért nézd meg?
Mert a film igaz történet alapján készült, bár abban érdemes kételkednünk, hogy az igazi halászok ugyanolyan jóképűek voltak-e, mint Clooney és Wahlberg. A családtagok mindenesetre nem szerették a filmet, de ezt tudjuk be a személyes érintettség okozta sokknak.

Figyeld,
hogy a jó pasik halszagúan, soknapos borostával, kopott baseballsapkában és ízléstelen kockás ingekben is jó pasik maradnak.


Bridget Jones naplója

Comedy Central, november 24., 20:20

Ezt nézd a héten!

Ha még nem láttad:
Amíg a fél világ azon vitatkozik, vajon Renée Zellweger hajlandó lesz-e harmadjára is pufira hízni Bridget Jones szerepéért, addig mi egyszerűen vackoljuk be magunkat egy kényelmes fotelbe, készítsünk be egy bögre jó forró teát, és adjuk át magunkat a nosztalgiázás élvezetének. A világ legismertebb szinglijének nagyibugyis kalandjai Mark Darcyval és Daniel Cleaverrel egyszerűen megunhatatlanok, és ezt az élményt még az ostoba második résszel sem sikerült elrontaniuk.

Miért nézd meg?
Mert van annak valami diszkrét bája, ha az ember lánya kívülről fújja egy film szövegét és a szereplőkkel együtt tudja felmondani azokat. Ráadásul Bridgetben sokan magukra ismerhetnek egy kicsit, ami megkönnyíti, hogy közelebbi kapcsolatot ápoljunk ezzel a végtelenül esetlen, de nagyon is szerethető figurával.

Figyeld,
hogy az All by Myself együtt éneklése Bridgettel egyszerűen kötelező kellék, különösen, ha éppen nagyon egyedül vagyunk.

Nincs kiút
Viasat3, november 25., 22:15

Ezt nézd a héten!

Ha még nem láttad:
Bár manapság Kevin Costner már a kutyának sem kell, volt idő, amikor egyike volt az Álomgyár legmenőbb sztárjainak. Ekkortájt (pontosabban 1987-ben) Costner még egy igen snájdig úriember volt, akin jól állt a tengerésztiszti egyenruha. A Nincs kiútban a hadügyminiszter bizalmasát alakítja, aki jófejségből döngeti a főnöke szeretőjét, de kellemetlen helyzetbe kerül, amikor a nőt holtan találják, ugyanis éppen őt bízzák meg az eset felderítésével. Nagyon okos film, ami ügyesen keveri a romantikát a thrillerrel és a krimivel.

Miért nézd meg?

Mert a Nincs kiút kiválóan bizonyítja, hogy már a Hatodik érzék és a Közönséges bűnözők előtt is tudták a filmkészítők, hogyan kell igazán meglepő fordulattal szolgálni a film befejezésénél, ami teljesen átértékeli a korábbi történéseket.

Figyeld
Gene Hackman játékát, aki bármikor kisujjból hozza a végletekig antipatikust.

Kánikulai délután
Universal Channel, november 26., 21:00

Ezt nézd a héten!

Ha még nem láttad:
Oké, tudjuk, szombat este mindenki X-Faktort néz, de ha akadnak kivételek, nekik ajánlunk egy igazi ínyencséget. Al Pacino szinte felismerhetetlenül fiatal Sidney Lumet korszakalkotó bankrablós mozijában, ami egy vérbeli pszichológiai tanulmány arról, hogyan alakul a kapcsolat a túszok és fogva tartóik között egy ilyen éles szituációban. A film hitelességéhez nem férhet kétség, ugyanis a Kánikulai délutánt az amerikai rendőrség oktatófilmként is használja, hogy a rend őreit felkészítsék a hasonló szituációkra.

Miért nézd meg?

Mert Al Pacino a divatot jóval megelőzve (a film 1975-ben készült) játszott meleg figurát, pedig a legnagyobb hollywoodi sztárok akkoriban ezt a karriergyilkosnak tartott húzást nem engedték meg maguknak. Azért a bátorságnak is volt határa: a csókjelenetet már ő sem vállalta.

Figyeld,
hogy a fiatal Al Pacino könnyebben tüzeli fel a tömegeket, mint William Wallace A rettenthetetlenben. Bankrabló helyett politikusnak kellett volna állnia.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top