Szabadidő

Ezt nézd a héten!

Emma Stone és Lindsay Lohan segítségével mi is újra gimissé válhatunk, hogy ezzel is felkészülhessünk a hétvége súlyosabb filmjeire. Korrupció, olajbiznisz, levágott fül és lehallgatások: péntektől vasárnapig oscaros filmekben tobzódhatunk. Heti tévéajánlónk.

Könnyű nőcske

Ezt nézd a héten! november 28-tól

 
HBO, november 29., 18:10

Ha még nem láttad: Fogni A skarlát betű sztoriját és némi átalakítással mai gimis környezetbe helyezni: ez az, amit én merészségnek hívok. Jelzésértékű, hogy a forgatókönyvet kedvtelésből, mindenfajta hollywoodi megrendelés nélkül írták, és ez a szenvedély tökéletesen megjelenik a filmben, ami egy olyan gimis lányról szól, aki azt hazudja magáról, hogy egy egyetemista sráccal már elvesztette a szüzességét. A dolog sajnos rossz fülekbe jut, ezért „a suli lotyója” cím birtokosaként Olive úgy dönt, a híresztelésekre még rátesz egy-két lapáttal…

Miért nézd meg? Mert Emma Stone olyan természetességgel játszik, hogy öröm nézni azt, ahogy a szemünk előtt megszületik Hollywood új női csillaga, és mert a film olyan kiválóan, erőlködés nélkül mutatja be a legújabb gimis szlengeket, hogy minden felnőtt sokat tanulhat belőle.

Figyeld! A skarlát betű történetén túl a Könnyű nőcske folyamatosan utalgat John Hughes nyolcvanas évekbeli tinifilmjeire (Meglógtam a Ferrarival, Nulladik óra…), így igazán szórakoztató játék, hogy ki hány utalásra ismer rá a nézése közben.

Bajos csajok

Ezt nézd a héten! november 28-tól

 
TV2, december 1., 21:20

Ha még nem láttad: Van valami veszettül szórakoztató abban, ha a gimis évekre felnőtt fejjel tekintünk vissza, és már képesek vagyunk iróniával nézni azokat a dolgokat, amiket anno véresen komolyan vettünk (pl. nem jöhetek össze azzal a sráccal, mert ő metált hallgat, én meg Justin Biebert…). Szerencsére a gimis filmeket jó esetben ilyen hozzáállású felnőttek készítik, ráadásul Tina Fey (A stúdió c. sorozat alkotója/főszereplője) nézőpontja egyike a legszórakoztatóbbaknak. A Bajos csajok a középiskolás beilleszkedés ürügyén mutatja be a gimis klikkesedés kockázatait és mellékhatásait, méghozzá piszkosul viccesen.

Miért nézd meg? Hogy egy kicsit újra tininek érezhesd magad! A film dumái és helyzetei erős nosztalgiaérzést keltenek bennünk még úgy is, hogy soha nem láttunk közelről egyetlen amerikai középiskolát sem. Ráadásul Lindsay Lohant józanul látni ma már unikumszámba megy…

Figyeld! Számos, ma már nagy névnek számító sztárt a mellékszerepekben. A ma már folyton barna hajjal hódító Rachel McAdams itt még született szőkeként gonoszkodik, a Lopott idő-s Amanda Seyfried pedig egy végzetesen buta lányt alakít, tökéletesen.

Kék bársony

Ezt nézd a héten! november 28-tól

 
Filmmúzeum, december 2., 22:55

Ha még nem láttad: Az amerikai kertváros egy ideig bizony szent és érinthetetlen helyszín volt Hollywoodban, ahol házassági perpatvarokon kívül semmi rossz nem történhet. Az 1986-os Kék bársony kellett ahhoz, hogy szétrombolják ezt az idillt. Már a kezdő képsorokban megszűnik az amerikai álom, amikor egy levágott füvet találnak a fűben, de ez még mind semmi ahhoz képest, ami később következik: Dennis Hopper bizarr karaokéját és lélegeztetőgépes szexjátékait soha nem feledjük.

Miért nézd meg? Mert ebben a filmben ismerhetjük meg, hogy mi vezetett odáig, hogy a kertvárosi álom darabjaira essen olyan alkotásokkal, mint az Amerikai szépség vagy a Donnie Darko. A Kék bársony a kertvárosi rémálmok előfutára.

Figyeld! A Született feleségekben (és más sorozatokban) mindig rosszban sántikáló Kyle MacLachlant itt még ártatlan, a világra rácsodálkozó tinédzserként láthatjuk. Lehet, hogy David Lynch volt az, aki megrontotta?

A mások élete

Ezt nézd a héten! november 28-tól

 
Duna Televízió, december 3., 21:30

Ha még nem láttad: Ha a szombat esténket hajlandók vagyunk feláldozni, hogy ne a móka-kacagás jegyében teljen, akkor az utóbbi évek egyik legjobb filmje lesz a jutalmunk. Ami nekünk nem sikerült, az a németeknek igen: egy jó filmben leszámolni a múlt rendszer bűneivel. Ugyan ügynökökről és besúgókról nálunk is forgattak filmeket, de az egész történet emberi oldalát senki sem tudta olyan jól megragadni, mint A mások élete, melyben nemcsak a lehallgatott ember drámájának lehetünk szemtanúi, hanem a lehallgatótiszt morális dilemmáinak is.

Miért nézd meg? Mert kevés az olyan film, ami valódi emberi mélységet tud adni a szereplőinek, és egyszerre bír egy krimi izgalmával és egy dráma feszültségével.

Figyeld! A lehallgatótisztet játszó Ulrich Mühe filmvégi jelenete a könyvesboltban egyenesen katartikus. Sajnos a színész a premier után egy évvel elhunyt rákban, de azt még megélhette, hogy a film Oscar-díjat kapott.

Sziriana

Ezt nézd a héten! november 28-tól

 
m1, december 4., 21:30

Ha még nem láttad: Kevés film után kelünk fel úgy a székből, hogy okosabbak lettünk, és egy kicsit többet tudunk a világról. A Sziriana tablómódszerrel dolgozik, vagyis témáját a lehető legtöbb nézőpontból vizsgálja. A téma pedig az olajbiznisz hatása a politikára és a nagyvilágra. Üzletemberek, politikusok, arab sejkek és CIA-ügynökök élete tárul fel előttünk, és egy olyan világ, ahol minden mindennel összefügg. A mintát a Traffic című film jelentette, ami ugyanezt a módszert használva mutatta be az amerikai drogalvilágot. Kissé száraz, de nagyon okos mozi, amire oda kell figyelni.

Miért nézd meg? Ha már George Clooney hatalmas szakállat növesztett, húsz kilót hízott és majdnem az életét adta a filmért, amikor egy balesetben megsérült a gerince és tényleg egy hajszál választotta el attól, hogy egész életére lebénuljon, akkor mi igazán megtehetjük neki azt a szívességet, hogy megnézzük a fáradozását.

Figyeld! Clooney reménytelen vesszőfutása a kocsikonvoj megmentéséért: szívbe markoló pillanat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top