Szabadidő

Lakkozott körmű kutya és káosz – kutyamodellversenyen jártunk

Modellverseny kutyáknak? Ilyet még nem hallottunk. Ott a helyünk. Az NLC benevezte Szamócát, az ötéves whippet hölgyet, aki hősiesen kibírta a megpróbáltatásokat.
Lakozott körmű kutya és káosz - kutyamodell versenyen jártunk

 
Már a döntőig vezető út sem volt egyszerű, előválogatás, elődöntő, agilitypálya és műtermi fotózás előzte meg a nagy napot. Szamóca tökéletesen vette a megpróbáltatásokat, még az akadálypálya sem okozott neki nehézséget, azt azonban még a mai napig sem értjük, hogy egy modellversenyen miért kell csőben futni  vagy sárban szaladni a kutyáknak. Ki hallott már olyat, hogy egy 180 centis modellcsajnak Cooper-tesztet kell futnia a nagy megmérettetés előtt? Miért számít, hogy melyik kutya milyen gyorsan fut, ha ez nem egy futó-, hanem egy modellverseny? És a bennünk felmerülő kérdések száma egyre csak nőtt…

Szamóca az Nlc színeiben
Szamóca az NLC színeiben

Szamóca a döntőben

Sikerült! A mi szürke őzikénk bekerült a legjobbak közé, így aztán jelenésünk volt szombat délután négykor a Symbolban, hogy a többi döntőssel együtt részt vegyünk a főpróbán az este 7-kor kezdődő verseny előtt.
Szamóca gazdija rutinos kutyás, így aztán a rendezvény korábbi szervezési hibáit figyelembe véve direkt késünk egy órát a főpróbáról, azonban így sem ússzuk meg az ötvenperces várakozást. A tervek szerint a színpad mögötti, nagyjából tíz négyzetméteres paravánnal elkerített helyiségben kellene várakoznia a tizennégy gazdinak és a tizennégy döntős ebnek, na meg persze a fodrásznak és a sminkesnek. Az rögtön kiderült, hogy ez a hely ennyi kutyaegót nem bír el, még akkor sem, ha mind a versenyzők, mind pedig a gazdik kivételes higgadtságról tesznek tanúbizonyságot. A meleg, levegőtlen lyukban a kutyák egyre fáradtabbak és szomjasabbak, vízről pedig egyik szervező sem gondoskodik, valahogy sokkal fontosabbnak tűnik, hogy a főszervező Kis Hegedűs Réka mindent gondosan kritizáljon, és hogy a műsorvezető kellően hullámos hajjal lépjen a színpadra.

Diszkóhangulat és fények

Háromnegyed hét körül kezdenek érkezni a vendégek a szigorúan kutya nélküli rendezvényre, a főszervező ugyanis Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a döntőre csak táskában lévő ölebeket lehet behozni, ugyanis sem a hely, sem a hangzavar, sem pedig a becsült vendégek száma nem tenne a jót a kutyáknak. A kérdés már csak az, hogy akkor miért így és miért az adott helyre szervezték a versenyt? A vendégek egyébként szerencsére szót fogadtak, és néhány fejhangon ugató öleben kívül más kutyát nem látunk. Cserébe megjelennek a város bikái, technozenére riszáló tűsarkús menyecskéikkel az oldalukon. A nagyon hangos és még annál is harsányabb közönség gondoskodik arról, hogy az egész rendezvényből semmit se lássunk, csak azt, hogy Szamóca egyre jobban unja a dolgot, és már teljes szívünkből bánjuk, hogy beneveztük a versenyre.

Felvonulás indul

Lakozott körmű kutya és káosz - kutyamodell versenyen jártunkA plasztikcicának öltözött Kis Hegedűs Réka nagy nehezen megnyitja az estét, majd elkezdődik a kutyák bemutatója. A döntősöket először modellek vezetik fel, akik csak nagy nehezen tudják megoldani, hogy a kutyák ne rohanjanak bele a forró reflektorokba az alig 3 méter hosszú kifutón. Majd jöhetnek a gazdik, akik egy házi Ki mit tud? keretében mutathatják meg, hogy melyik kutyának milyen kivételes tehetsége van. Hogy ennek az egésznek milyen köze van egy modellversenyhez, ismét csak nem derül ki.
Az viszont biztos, hogy ez az a pont, amikor tisztává válik számunkra, hogy ez a verseny nem a szépségről szól, hanem valami egészen másról. Szamócától kár lett volna elvárni, hogy akrobatikus mutatványokkal kápráztassa el a közönséget, ő ugyanis egy agár, aki a versenypályán van igazán elemében. Ordító zenében reflektorok között nem igazán van kedve produkálni magát, mint ahogy egyetlen kutyának sem. Még a rózsaszínre lakkozott körömmel felvonuló chihuahua-t sem lehetett pitizésre bírni ekkora zajban. Az egyébként a Ki mit tud? forduló végére kiderült, hogy az este sztárja Solya, aki gond nélkül megcsinálja az összes bonyolult feladatot. Hibátlanul felugrik például a hanyatt fekvő gazdi talpára, majd onnan kapja el a neki dobott frizbiket. Mi már ekkor borítékoljuk a győzelmét.

A java még csak most jön…

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre!

A kutyák bemutatói után teljesen érthetetlen módon egy estélyiket felvonultató divatbemutató veszi kezdetét, amelyet nehezen tudunk összekötni a rendezvénnyel. Kis Hegedűs Réka pedig ezen a ponton felszólítja a közönséget, hogy álljanak félkörbe, mert hátul nem látnak. Szinte előttünk van a kép, amikor egy rangos szépségversenyen valaki ránk szól, hogy ugyan már, viselkedjünk. Miután az ölünkben alvó Szamóca végigszenvedte a bemutatót, ismét dolga akad a színpadon, ugyanis eljött a várva várt eredményhirdetés. Ami a maga 40 percével mindenkit megizzasztott. A kutyák a reflektorfényben ülve lihegnek, a gazdik izzadnak, Rékáról szépen lassan lefolyik a vakolat, és már a jelen lévő Kiszel Tünde is nagyon unja az egészet. Miután kihirdetik, hogy Solya a győztes, végre elindulhatunk haza, és ebben a pillanatban egyáltalán nem bánjuk, hogy nem kellett ott maradnunk bájcsevegni. Szamóca még kap Rékától egy kellően műmosolyt és egy puszit szigorúan a sajtó kedvéért, majd büszkén távozik az egyik legrosszabb rendezvényéről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top