nlc.hu
Szabadidő
Ezt nézd a héten! – Tévéajánló

Ezt nézd a héten! – Tévéajánló

A tévék műsorai a héten komédiafronton erősek igazán. A nyugdíjasokat fenyegető Nicolas Cage és a Tom Cruise-t parodizáló Eddie Murphy csak a kezdet.

Marie Antoinette
FEM3, december 6., 21:00

Ezt nézd a héten! - tévéajánló

Ha még nem láttad:
XVI. Lajos király feleségének története nemcsak azért érdekes, mert alapvetően minden királyi családról szóló filmre kíváncsiak vagyunk, hanem azért is, mert a királynő élete előfutára volt a nők egyenjogúságért folytatott harcának. Bukása sajnos sorsszerűnek és elkerülhetetlennek bizonyult, de sztorija pont ennek tükrében érdekes igazán. A Marie Antoinette egyáltalán nem mondható hagyományos kosztümös drámának, bár minden hagyományos elem megtalálható benne. Egy film, ami egyszerre romantikus, drámai, musicalszerű és politikai, és legalább annyira szól az udvari intrikákról, mint a mindent átszövő magányról.
Miért nézd meg?
A Marie Antoinette minden divatőrült álma. A film kosztümparádéja láttán a velencei karnevál elbújhat szégyenében. Hollywood jelmeztervezői csúcsformában.
Figyeld!
A film első látásra kicsit koridegen, mégis remekül illeszkedő betétdalai olyan zenekarok előadásában hangzanak fel, mint az Air, a Cure, a New Order vagy a Strokes.

Fergeteges forgatás
Film+, december 7., 19:15

Ezt nézd a héten! - tévéajánló

Ha még nem láttad:
Bár sokáig tabutémának számított, Hollywood egy ideje már képes az öniróniára, és bizonyos esetekben akár saját magát is ki tudja röhögni. Ennek az egyik ékes példája ez az Eddie Murphy és Steve Martin főszereplésével forgatott 1999-es vígjáték, ami leginkább a B kategóriás sci-fik és horrorok megszületésén viccelődik, igen erős poénokkal. Akad itt a karrierjéért mindenkivel szexelő színésznőcske, illegális mexikói bevándorlókból lett díszletmunkások, csaló producer és a világ legostobább forgatókönyve, de a legjobb ötlet mégis az, ahogyan egy világsztárt próbálnak szerezni a filmjükhöz: úgy veszik őt filmre, hogy az nem is tud róla.
Miért nézd meg?
A Fergeteges forgatás poénjai gonoszak és gátlástalanok (a kaszkadőrök nélküli átrohanás a nyolcsávos autópályán igazi gyöngyszem), és általuk bepillantást nyerhetünk az álomgyár egy kevésbé ismert szeletének működésébe.
Figyeld!
Bár a film ezt soha nem mondja ki, az Eddie Murphy által alakított filmsztár szektaszerű vallásának bemutatása egyértelmű fricska Tom Cruise és a szcientológia irányába.

Cool túra
TV2, december 9., 21:00

Ezt nézd a héten! - tévéajánló

Ha még nem láttad:
A Cool túra az Amerikai pitével együtt volt az ezredforduló meghatározó tinifilmje, és csak azért nem lett belőle a társához hasonló legenda, mert nem készítettek hozzá folytatást (illetve egyet, de az csak DVD-n jelent meg). A legfontosabb különbség csupán annyi volt, hogy a kanos fiatalok itt nem a saját kisvárosukban malackodtak egymással, hanem egy road movie keretében körbementek fél Amerikán. A film nagyrészt kiszámítható és gyakran alpári poénokkal dolgozik, de a dolog mégis működik. A látogatás a feketék lakta koleszben vagy a nagyfater befüvezése olyan jelenetek, amelyeken sokadjára is hatalmasakat röhögünk.
Miért nézd meg?
Ha most jársz főiskolára vagy egyetemre, akkor azért, ha pedig már nem, akkor a nosztalgiázás kedvéért, hiszen ebben az időszakban mindenkinek volt pár igazán őrült, „ereszd el a hajam” bulija.
Figyeld!
Drew Barrymore exének, Tom Greennek a magánszámai a kígyóetetéssel afféle „film a filmben”-ként működnek, és amikor éppen leülne egy kicsit a cselekmény, mindig jön egy kis kígyós mókázás.

Mocskos zsaru – New Orleans utcáin
M1, december 11., 21:30

Ezt nézd a héten! - tévéajánló

Ha még nem láttad:
A cím, a főszereplő és a plakát alapján könnyen ostoba rendőrös akciófilmnek nézhetjük Nicolas Cage 2009-es moziját, de a látszat néha csal. A sztori (nyomozás egy lemészárolt család ügyében) csak alibi egy teljesen szétcsúszott, korrupt zsaru portréjához, aki teli van tartozásokkal a szerencsejátékok miatt, a barátnője egy prosti, a maradék pénzét pedig drogokra költi el (vagy kilopja azokat a rendőrségi raktárból). Nicolas Cage mostanában elég csapnivaló filmekben tűnik fel, de az igazán őrült és vad szerepek még mindig jól állnak neki. A Mocskos zsaru – New Orleans utcáin egy vicces, drogos látomásokkal teli másfél órás ámokfutás.
Miért nézd meg?
A korrupt rendőrökről és/vagy gengszterekről szóló művek általában erkölcsi példabeszédként is szolgálnak, ahol a rossz mindig elnyeri méltó büntetését. De nem filmünkben. Ha végignézzük, a világ egyik legviccesebb hepiendje lehet a jutalmunk.
Figyeld!
Amikor Nicolas Cage pisztollyal fenyeget meg két idős nénit a nyugdíjasotthonban, az annyira abszurd, hogy lehetetlen nem nevetni rajta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top