Szabadidő

40 milliót kerestek a gyerekek egyperces videójával

Mi sem értjük, mi a titok nyitja, hisz a házi videóban semmi különös nincsen: egy kisfiú megharapja hároméves testvére ujját, aki emiatt jajgat egy sort. Valamiért mégis tömegek nézték végig.
40 milliót kerestek a gyerekek egyperces videójával

 
Adott két angol testvér, egy hároméves és egy egyéves kisfiú. A nagyobbik (Harry) bedugja az ujját a kisebbik (Charlie) szájába, aki cserébe jól megharapja őt. Harry jajgatni kezd. Ennyi fér 57 másodpercbe. Apjuk mindezt feltölti a YouTube-ra, aztán elszabadul a pokol: a videó futótűzként terjed, négy év alatt közel 400 millióan megnézik – mintha Magyarország teljes lakossága (a csecsemőket is beleértve) negyvenszer letöltené! Az őrület a videómegosztó oldalnak is feltűnik, és felajánlják a szülőknek, hogy megfelezik az oldalon megjelenő reklámok bevételét velük, ha feltöltenek még több „Harry és Charlie” videót. A végeredmény: 100 000 font (körülbelül 35 800 000 forint) a szülők bankszámláján.

Meggazdagszunk?

Dobó Mátyás online marketingszakértő: „Szerintem nincs racionális magyarázat, egyszerűen a vak véletlennek köszönhető, hogy éppen ez a videó lett ilyen közismert. Igaz, viszonylag korán került fel a netre, amikor még nem volt annyira elterjedt jelenség az, hogy az emberek a saját családi videóikat feltöltik – a Charlie bit my finger ezért lett az egyik klasszikus ebben a műfajban.

Ez azt is jelenti, hogy nem biztatom túl sokkal azokat, akik egy hasonló cuki videóval szeretnének most pénzt keresni. Persze van rá valamicske esély, de ez nem nagyobb, mint amekkora a lottóötösé. Tegyük hozzá, ettől még sokan lottóznak, és olykor beüt a főnyeremény, úgyhogy nem beszélek le senkit a próbálkozásról.

Azt még hozzátenném, hogy a hazai családi videók komoly hátránnyal indulnak: a magyar nyelvű internetező közösség olyan kicsi, hogy még a kiemelkedően sikeres itthoni videók, mint például a híres-neves Szalacsi is maximum 5-10 millió oldalletöltést generálnak – hol van ez a 400 milliótól… A videómegosztó oldalnak ez olyan kis szám, hogy nem érdemes ezzel foglalkoznia.”

De mi a titok?

Amit a videó többszöri megtekintése után sem értünk: miért nézték ezt meg 400 millióan? Mi a különleges siker titka? Körülbelül tíz másodperc alatt találhatunk a YouTube-on legalább olyan vicces vagy aranyos házi videókat, mint amilyen a fent említett 40 milliós, a különbség annyi, hogy ezekben magyar gyerekek szerepelnek.

A cuki magyar hármas ikrek

Eszter, Réka és Domokos hármas ikrek, februárban lesznek kétévesek. Anyjuk, Gergely-Somogyi Éva (34) még sosem hallott róla, hogy bárki pénzt keresett családi videókkal, pedig majdnem negyven videót feltöltött már a gyerekekről – a legnézettebbet 2100-an látták mostanáig.

„Hát, ha engem is megkeresnének ezzel a reklámos ötlettel, tuti nem ellenkeznék – mondja Éva –, bár azt nem tudom, hogy az intimitást mennyire szabad a meggazdagodásért cserébe feláldozni. Olyan videókat meg, amik valahogy ártanának a gyerekeknek, semmi pénzért nem töltenék fel.”

Jellemző, hogy főleg a Tandem szopit nézték meg sokan

Maja és Marcell 3 éves ikertestvérek, róluk tett fel néhány rövid felvételt anyjuk, Várhalmi Barbara (37) – ezek többségét pár százan nézték csak meg, egy kivételével: azt a videót, amin az ikreket szoptatja, több mint 19 ezren letöltötték.

„Jellemző, hogy ezt nézték meg a legtöbben. Korábban már volt hasonló rossz tapasztalatom, amikor családi képeket osztottam meg a neten: azokat, amiken a gyerekek meztelenül látszottak, többen kommentáltak is, és nem egy hozzászólás elég beteges volt. Azóta persze már töröltem ezeket a képeket, megtanultam, hogy nagyon kell vigyázni” – meséli Barbara.

Arra a kérdésünkre, hogy vajon etikus-e vagy sem a gyerekek videóját a netre feltölteni, elég határozottan válaszol: „Szerintem ezzel nincs probléma. Mint a legtöbb normális szülő, én is csak azokat a videókat töltöm fel, amikre büszke vagyok, ezekkel pedig nem ártok a gyerekeknek. Hogy mit kéne tennem ahhoz, hogy sokan megnézzék a videóimat? Fogalmam sincs. Szerintem ez színtisztán szerencse kérdése. Mindenesetre nem tervezem, hogy mostantól arra gyúrnék, hogy így gazdagodjak meg” – nevet az ikrek anyukája.

Szerintetek melyik a legcukibb videó?

A 100 000 fontos videó: Charlie bit my finger

 Eszter, Réka és Domokos

Maja és Marcell

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top