Szabadidő

Bon Jovi botoxszal, Kutcher Demi nélkül

A Szilveszter éjjel sem nem több, sem nem kevesebb, mint egy tipikus amerikai romantikus tömegfilm. De ki vágyna másra így év végén?
MOZIKRITIKA

 
Ahogy az a rendező, Gary Marshall előző filmjében, a Valentin-napban, úgy a Szilveszter éjjelben is felvonul fél Hollywood. Ügyeletes szépfiúk, tinikedvencek, kórosan sovány negyvenes dívák, nagy nevettetők és Robert De Niro. A sok szálon futó történet a szerelemről, a szeretetről és az új kezdetről szól. Talán nekünk, európaiaknak kicsit túl távolinak, idegennek tűnik ez a helyszín. Az események New York híres helyein; utcáin, terein, híres épületeiben bonyolódnak: a film első forgatási napját 2010. december 31-én tartották a Times Square-en, ahol a szilveszterező tömeg lelkesen statisztált a jövő évi jelenetekhez.

A karaktereket már közelebb érezzük magunkhoz. Ott van például a kiszolgáltatott irodista, a reflektorfényre vágyó énekesnő, az anyjával harcoló kamasz, az első gyermekét váró kismama és a meg nem értett művész. Utóbbit Ashton Kutcher alakítja. Igen, ő az a 33 éves selyemfiúcska, aki a bombázó Demi Moore-t vette el feleségül, majd ahol tudta, megcsalta, és most bizony válnak. Kutcher egyébként a mozi New York-i bemutatóján már a karikagyűrűje nélkül jelent meg, és mélyen bámulta filmbeli partnere – a Glee sorozatból ismert 25 éves Lea Michele – dekoltázsát. Lea a forgatás után dobta a pasiját, na persze hogy az amerikai sajtó szerint azért, mert összemelegedett Kutcherrel. „Ashton mindent hihetetlenül komolyan vett, amikor forgattunk. De a szünetekben mindent megtett azért, hogy engem megnevettessen. Egyik nap például kinyitottam az öltözőm ajtaját, és ő ott állt teljesen pucéran. Ezt egyébként a film egyik jelenetében is eljátszotta velem, benne is van a bakik között!” – nyilatkozta a színésznő.

MOZIKRITIKAKutcher pucéran: Hollywood biztosra akar menni ezzel a filmmel. Az idősebb generáció megkapja a haldokló Robert De Nirót, a Szex és New York imádóinak ott van az ismét leharcolt anyukát alakító Sarah Jessica Parker, de van vajúdó Jessica Biel és a vénlányként tündöklő Michelle Pfeiffer is jól hozza azt, amit egy romantikus film megkövetel. A közel két órában nagyjából 136 közhelyet durrogtatnak el Hollywood legnagyobbjai szeretetről, megbocsátásról, anyaságról és barátságról. Ez kell a népnek karácsony előtt.

Néhány könnycseppet mi is eldörzsölünk, leginkább Robert De Nirónak köszönhetően. Azonban akkora durranást senki ne várjon, mint amilyen a már klasszikus karácsony filmnek számító Igazából szerelem volt. Két dolog közös bennük: a több szálon futó történet és a bájoskarakter-paletta. Az orosz villanyszerelőt alakító Hector Elizondo nélkül nincs Gary Marshall-film, és ez jelen esetben annyira igaznak bizonyult, hogy a közönség már akkor ovációval fogadta a színészt, amikor még egyetlen szót sem szólt. Beírnánk egy óriási piros pontot Jessica Bielnek is, aki szerethetően és kellő átéléssel hozza a vajúdó nőt, és az igazság az, hogy neki valahogy jobban elhisszük, hogy terhes, mint Beyoncénak.

A cselekmény egyébként nem hagy túl mély nyomot, a színészi játék sem annyira meggyőző, hogy újra és újra meg akarnánk nézni, főként mivel a szereplők felét csak vérbeli sorozatfüggők ismerik fel. A Szilveszter éjjel mégis tud valamit. Talán New Yorknak köszönhetjük, hogy a film végig leköti az embert? Vagy Jon Bon Jovi botoxolt arca szögez minket a székbe? Nem tudni. Egy biztos, Katherine Heigl nagyon jó csaj, Asthon Kutcher pedig Demi Moore nélkül szexi csak igazán, és nekünk már ezért megérte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top