Szabadidő

Ezt nézd szilveszterkor!

A tévé előtt töltött szilveszternek nem muszáj a Sas-kabaréról és az Irigy Hónaljmirigyről szólnia. Rozsdás kabarétréfák helyett Lady Gaga-koncertfilmet vagy egy nászútra induló baltás gyilkost is kifoghatunk.

Bemelegítés: Idétlen időkig

Ezt nézd szilveszterkor!

FEM3, 19:05

Este hét körül már javában próbáljuk megtalálni az alkalomhoz illő ruhát, és a fürdőszobában töltött idő is erősen megugrik, netán a szendvicskészítés foglalja le az energiáinkat, ezért az alkalomhoz illik olyan mozit választani, amit már legalább tízszer láttunk. A cselekmény így fél szemmel nézve is követhető marad. Bill Murray a mogorva mormotagyűlölő időjós szerepében egyszerűen megunhatatlan. Amikor átkának köszönhetően minden nap ugyanarra a napra ébred, ugyanabban a poros kisvárosban, az ő idegei kikészülnek, de mi veszettül jól szórakozunk. A reggeli ébresztő Cher számára vagy a sokszor megtörténő találkozások veszettül viccesek, de itt a faarccal előadott öngyilkossági kísérleteken is a hasunkat fogjuk a röhögéstől. A végére még egy romantikus szál is kialakul Murray és a ragyogó Andie MacDowell között, így biztosított, hogy igazán jó hangulatban kezdődjön a buli.

Az első szendvics mellé: Men in Black – Sötét zsaruk

Ezt nézd szilveszterkor!

RTL Klub, 19:30

Akinek a szilveszter nem annyira a romantikáról, hanem inkább a masszív bulizásról és a vaskos poénokról szól (vannak így páran), azok lehet, hogy többre fogják értékelni Will Smith és Tommy Lee Jones sötét öltönyös ökörködéseit az erősen karikatúraszerű földönkívüliekkel.

Ha a Star Wars tatooini kocsmajelenetét nem számoljuk, akkor minden bizonnyal ebben a filmben találhatók a legbizarrabb, ugyanakkor legviccesebb lények, amiket valaha a filmvásznon láthattunk. A kutyának álcázott idegen vagy az őstermelő bőrébe bújó űrrovar vicces és emlékezetes figurák, K és J ügynök memóriatörlő szerkezete pedig szintén sok poénra ad lehetőséget. Pedig tudhatnák, hogy szilveszterkor nincs szükség ilyen kütyükre, hiszen magunktól is képesek vagyunk törölni az agyunkat némi alkohol segítségével.

Antiszilveszterezőknek: Szilveszteri durranások

Ezt nézd szilveszterkor!

Filmmúzeum, 21:00

Az év utolsó napjához leginkább illő filmcím elég félrevezető, ugyanis ha valaki egy jó kis bulizós mozira számít, nagyot fog csalódni. Persze a Szilveszteri durranások annyiban nem csal, hogy tényleg szilveszterkor játszódik, de a hangulata láttán egyáltalán nem lesz jókedvünk. Idézzük fel magunk előtt életünk legrosszabb szilveszteri buliját: igen, itt körülbelül ezt a hangulatot kaphatjuk vissza. Ha viszont pont arra akarjuk emlékeztetni magunkat, hogy nem is olyan nagy baj, hogy egyedül ülünk otthon az év utolsó napján a tévé előtt, akkor jól jöhet Kenneth Branagh filmje, ami egy gazdag angol fickóról szól, aki meghívja magához a volt egyetemista társait szilveszterre. Az évek azonban mindenkit megváltoztattak, és a régen nagyon is összeillő banda ma már nem igazán talál kapcsolódási pontokat.

Pezsgő előtt: Ponyvaregény

Ezt nézd szilveszterkor!

VIASAT3, 21:40

John Travolta és Uma Thurman táncának és jellegzetes mozdulatainak utánzása minden valamirevaló szilveszteri házibuli kihagyhatatlan pillanata, ezért ha még a nagy tánc előtt le akarjuk csekkolni a pontos koreográfiát, akkor itt az alkalom. A bármikor idézhető szövegek („Mondd még egyszer azt, hogy »hogy mi?«”) és a jellegzetes arcok (Samuel L. Jackson és John Travolta frizurája megunhatatlan) sokadszorra is eladják nekünk a Ponyvaregény-élményt, a film zenéje hallatán pedig nincs láb, ami nyugton maradna. A kilencvenes évek legjobb és legviccesebb gengszterfilmje 2011 szilveszterén is tökéletesen működik.

Háttértévézéshez: Lady Gaga Presents: The Monster Ball Tour at Madison Square Garden

Ezt nézd szilveszterkor!

HBO2, 22:00

Koncertfilmet nézni sajnos sosem annyira jó, mint ott lenni a koncerten, de félmegoldásnak tökéletes. Ha pedig voltunk annyira szerencsések, hogy láttuk a nagy Lady Gaga budapesti fellépését, akkor a nosztalgiafaktor is garantált. Pokolian látványos buli az utóbbi évek legnagyobb slágereivel, ahol ez a pöttöm lány bebizonyítja, hogy igazi multitalentum, aki táncban, hangszeren és énekben is verhetetlen, a show-ja láttán pedig még a nagy Madonna is elismerően csettintene (majd próbálná leutánozni).

Koccintás után: Eurotúra

Ezt nézd szilveszterkor!

TV2, 0.35

Az este/éjszaka legjobb vígjátékát érdemes éjfél utánra időzíteni, hiszen addigra már biztosítottunk magunknak annyi jókedvet, hogy akár egyetlen poénon is fél óráig vihogjunk. A Cool túra testvérfilmjének mondható Eurotúra tökéletesen illik az alkalomhoz. A története másodlagos (néhány amerikai egyetemista átruccan Európába, hogy megtalálják az egyik fiú szexi chatpartnerét), de a kis csapattal történő kalandok úgy is működnek, ha csak öt percekre nézünk bele. A kopaszra borotvált fejű Matt Damon dala (Scotty Doesn’t Know), a német kisfiú náci karlendítései vagy a perverz olasz fickó a vonaton tökéletesen bizonyítják, hogy ugyan nem szép dolog a sztereotípiákkal viccelődni, de néha ez is tud pokolian szórakoztató lenni.

Amikor már mindenkit szeretünk: Elbaltázott nászéjszaka

Ezt nézd szilveszterkor!

TV2, 02:15

Mike Myers a Wayne világa és az Austin Powers filmekkel sokak szeretetét és gyűlöletét is kivívta magának, de akad a karrierjében egy olyan mozi, amivel még az ellentábort is képes lenne levenni a lábáról, már ha azok megnézik egyáltalán. Az Elbaltázott nászéjszaka egy pasiról szól, aki mindig megijed attól, ha egy kapcsolata elkezd túl komollyá válni, ezért kitalál valami mondvacsinált indokot, hogy szakíthasson. Harrietről a frigyre lépés előtt azt gondolja, hogy ő az a bulvárlapokban gyakran emlegetett baltás gyilkos, aki a nászéjszakán kivégzi a férjeit, de végül elhessegeti a gondolatot és oltár elé áll a szerelmével. Pedig úgy tűnik, kivételesen talán mégsem volt alaptalan a félelme… Halálosan vicces fekete komédia.

Afterparty: A rózsa neve

Ezt nézd szilveszterkor!

Filmbox, 03:40

Képzeljük el, hogy hajnaltájt hazaesünk a nagy buliból, és kell valami film, amitől kicsit lenyugszunk, és alkalmat biztosít, hogy átgondoljuk magunkban a mögöttünk hagyott éjszakát. Nincs is erre alkalmasabb a templomi kórusokban és nagy csendekben gazdag A rózsa nevénél, melyben Sean Connery egy ifjú tanítványa segítségével próbál megfejteni egy rejtélyes gyilkosságsorozatot egy középkori kolostor falai között. A sztori filozófiai vonzatai valószínűleg hajnali négykor már nem fognak összeállni a fejünkben, de A rózsa neve krimiként is kiválóan működik, és erős atmoszférával bír.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top