Szabadidő

Szilveszterkor tévéztek? Magatokra vessetek!

Lesz alibi film, "hoppszasza, kisnagysád", meg az ismétlések ismétlése. És rengeteg Sas József! Sajnos.

December 31-én kora délután kezd majd látszani először, hogy nem egy sima szombat van, amennyiben a kereskedelmi csatornák próbálják lejelezni, hogy igen, észrevették, most valami „másfajta” műsor kell. Az RTL Klub már ekkor be is mutatja a teljes tudományát: saját gyártású szilveszteri produkció helyett vicces filmek és rajzfilmek sorakoznak a csatornán. Alibi, ha engem kérdeztek. Az 1980-ban készült Szuperzsaru Terence Hill főszereplésével, majd az 1981-es Kincs, ami nincs, főszerepben Bud Spencer és Terence Hill; és már rá is csúsztunk az esti Híradóra. Nyilván lesz bakiparádé benne.

Szilveszterkor tévéztek? Magatokra vessetek!A TV2 sem cizellálja sokkal jobban. Szellemirtók 2. (miért a második rész?) 1989-ből, majd Fletch 2. (miért kettő, hol marad, mikor volt az egy?) szintén 1989-ből, aztán egy friss darab, az alig tizenöt éve bemutatott Bilko főtörzs. Aztán Tények, nyilván lesz benne bakiparádé.

Az M1 hozzájuk képest egyszerre teljesít fölül és alul: a Meztelen diplomata című magyar film még 1963-ból való, a Beethoven 2. (megőrülök, ez valami titkos megállapodás lehet, hogy mindenből a második részt adják szilveszterkor, a Fem3 a Pókember 2-vel jön elő) csak 18 éves film – aztán viszont jönnek a saját műsorok.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én vagyok olyan maradi, hogy azt gondoljam: a nézőhöz való viszonyt jellemzi, hogy egy tévé az ünnepnapokat csak letudja, vagy hajlandó többre is, mint leemelni valamit a raktár porosabb polcairól. A köztévé különkiadással készül a Maradj talpon! című vetélkedőben. A részletekről nem sokat tudni, de ha még nem késő, szeretnék olyat, hogy Schmuck Andor rááll a csapóajtóra, direkt elrontja a választ – majd kiderül, hogy elfér-e a résben, vagy beragad, mint egy rosszul felbontott borosüveg dugója.

A következő menet a disznóvágásé, a Gasztroangyal szilveszteri különkiadásában Borbás Marcsi (reményeim szerint) pálinkázik, sült vért eszik és megfogja a disznó farkát. Legalábbis mifelénk ezt várják el a menyecskéktől (földik vagyunk, sőt egy kollégiumban is laktunk, de ez most mindegy).

A 18:30-as idősáv elég kemény választás elé állítja az embert: a köztévé Kovács Ákos 2011-es, arénabeli koncertjét adja, miközben a kereskedelmi tévék hírműsoraiban ilyenkor adják le a tükörjégen zakózó Nádas Gergelyt, meg a bakizó Szellő Istvánt. Én az utóbbiakra szavazok, de csak azért, mert szilveszterkor nekem csak a köztársasági elnök üzenjen, a zenés világmegváltás egy órában ilyenkor főleg sok lenne. Majd másnaposan megnézem felvételről, úgy pont elleszünk, az ikon meg én.

Szilveszterkor tévéztek? Magatokra vessetek!Viszont ezt követően meneküljetek a TV2-ről! Frizbi Hajdú Péterrel, másfél órában… A csatorna történetének legkínosabb bukását (ÖsszeEsküvők) felmutató úr saját „beszélgetős” műsorát még úgy sem tudom egy ideje nézni, hogy benne van a munkaköri leírásomban. Emberek, hát múltkor azt mutatták benne, hogy Fekete Pákó összecsinálta magát! Gondoljunk bele, a szabadosabb, lazább szilveszteri műsorra mivel készülhetnek… Hajdúra Sas József, Buék Mikroszkóp, hogy a Csonka Pici búgja a fülébe a dingdongot ezerszer is annak, aki évről évre Józsi bohócot tolja be a szilveszteri műsorba mint humort! Az adócsalásos sztorinál volt már kis esély arra, hogy ez a rossz szokás pár évre eltűnik (felfüggesztik, mint a szabadságvesztést), de nem. A friss, korszerű, modern, innovatív Sas József után a TV2 Retro BUÉK címmel, „humoros és szórakoztató válogatással” készül. Na. Hát volt nekem egy barátom, az Imre, náluk volt az szokás, hogy bableves után mindig babfőzeléket ettek. Ez is ilyen, nem? Sas Józsi után retró.

Közbevetőleg megjegyezve, az egy percre jutó Sas József arányát az ATV tolja fel igazán magasra – 20:40-től éjfélig (!!!) Sas-kabarét adnak, hogy a Hacsek rúgná térden a Sajót, de rögtön. Előtte Bagi–Nacsa, ismétlés, naná. Az RTL viszont  nem bonyolítja, Men in Black – Sötét zsaruk, körülbelül hatszáznegyvenkettedszer ismételve (persze, például az a rész, amikor Will Smith rájön, hogyan kell kitölteni a tesztet, tényleg zseniális, de szerintem minden poént mindenki szóról szóra ismer már), aztán Való Világösszefoglaló, mi történt tegnap, kit érdekel ez szilveszter este? Utána újra vígjáték, Amerikai taxi a címe, köszönjük, már a franciából is elég lett volna egy.

Szilveszterkor tévéztek? Magatokra vessetek!Menjetek inkább vissza a köztévére, a L’art pour l’art Társulat szilveszteri műsora kezdődik 20:00 órától. Kicsit már lassabb, őszes, kopottas a banda, túl a zeniten, de Boborján hetvenévesen is Boborján marad, Anti bácsihoz meg csak egyre kevesebb smink kell Dolák-Salynak, és kész. Itt is kapunk egy adag Bagi–Nacsát, ez friss, a Szálka című műsor szilveszteri adása jön.

Aztán meg gálaműsor a Szolnoki Szigligeti Színházból, Határtalan zene címmel. Véletlenül sem szeretnék senkit sem megbántani, de az elmúlt évek produkciói alapján a műsor közben leghatékonyabban protézisragasztót és inkontinenciabetétet lehetne reklámozni, kiválóan elérhető a célcsoport. A délibábos Hortobágyon, meg a cintányéros, cudar világ, az. A kisebb csatornákon se történik semmi érdekes, régi vígjátékok, ismétlések, vagy épp a normál ügymenet. Meg persze jó kis dunatévés kívánságkosár, besöprögetve a köztévés hoppszaszáról lehulló morzsákat, küldenénk Bátmonostorra Jusztinának mezőgazdasági gépszereplői vizsgája alkalmából, Sógi, Aranka és a kis Lalika.

Úgyhogy, aki nagyon akar, tévézzen szilveszterkor, de a Hivatalos Néző például házibuliba megy. B. ú. é. k.!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top